Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacaktaki 4 cm kısalıkla özel tertibatlı araç ifadeli rapor alabilir miyim?

İki rapor için de il sağlığa gidecek miyiz yani? Forumda çok farklı mesajlar var.
İl sağlığa gitmenin gerekli olduğu bir tanecik an var. O da ehliyet için aldığınız sağlık raporu sürecinde ikinci kısımda uzman hekimin sizi il sağlığa sevk etmesi. Onun dışında il sağlık ile işiniz yok.
Ehliyet raporu birinci kısım; göz kulak Vs genel kontroller, orada ortopedik sorunum var vs derseniz sizi ikinci kısmı dolduracak uzman hekime gönderecek o doktor.
İkinci kısım ; uzman hekim muayenesi mesela ftr hekimi. Raporun bu hekim tarafından doldurulan kısmında bir kutucuk var, il sağlık baksın anlamında. Orayı işaretlerse il sağlığa gidip heyet randevusu alacaksınız. Şu tarihte gelin diyecekler gideceksiniz.
Bu yazdıklarımın hastaneden aldığınız ya da alabileceğiniz yüzde şu kadar özürlüdür raporu ile hiç bir alakası yok. İşler ve süreçler farklı.

Yürürlükteki ötv muafiyeti mevzuatı ile yeni ehliyetlerde işlenen kodların anlamları tam olarak örtüşmeyebiliyor.

Mesela her sadece otomatik vitesli araç kullanır kodlu ehliyete ötv indirimi verilmiyor. Bunu desteklemek için hastaneden ayrıca sol bacakta sakatlıktan dolayı otomatik vitesli araç kullanması gereklidir ibareli rapor almak gerekiyor.

Ancak o zaman elimizdeki kanıtlar ile yürürlükteki ötv muafiyeti mevzuatı örtüşüyor. Orada şöyle diyor. Sol ayağında sakatlık olan kişi için otomatik vites özel tertibat yerine geçer, özel tertibatlı araçlara da ötv muafiyeti uygulanır.

cakirlarc

Hocam anladım benim sol bacakta kalça çıkığı 3.5 cm kısalık var. Ehliyet raporunu özelden aldım. İl sağlığa sevketmedi. İyi oldu aslında sürücü dosyasının yanma riski vardı. (2 yıl doluyordu) . O yüzden karışmadım sevk kısmına.

Şimdi yapılacaklar anladığım kadarıyla şöyle anlatayım.

1. Ehliyet için uzman doktor» il sağlık » nüfus müdürlüğü

2. ÖTV indirimi raporu için devlet hastanesinden " özel donanımlı araç kullanmalıdır" ibareli sağlık kurulu raporu

Doğru mudur ?

Hüseyint

"Ehliyet raporunu özelden aldım" demişsiniz. Arkasından ehliyet için uzman doktor > il sağlık > nüfus demişsiniz. Bunlar çelişkili. O raporu hiç almamışsınız gibi olacaktır birinci maddeyi yaparsanız. Ki gerekli. Kodları il sağlık veriyor.
İkinci maddedeki rapor da artık öyle değil. Devlet Hastanesi bu ibareyi yazabilir belki ama faydası olmaz. Çünkü bu işlere artık il sağlıktaki heyet karar veriyor.
Benim forumda yazdığım tüm postlar neredeyse bu konu ile ilgili. Hepsini bulup baştan okur musunuz. Belki tam aynı durumda değiliz, sizin hiç ehliyetiniz yok henüz anladığım kadarıyla ama çok net aktarabildiğimi düşünüyorum benim akışı.
Devlet Hastanesi sizin sol bacaktaki kısalığı ve bu yüzden otomatik vitesli araç kullanmanız gerektiğini raporun sonuç kısmında belirtsin. Orada şu ibare olsun "sol alt ekstremite sakatlığı nedeniyle otomatik vitesli araç kullanması gereklidir"

Selamlar,

Süreç belirtildiği gibi. Ama hastane ötv faydalanır vesaire gibir bir ibare yazmıyor zaten hastane açısından buna karar vermek veya bununla ilgili not düşmek mantıklı değil gibi. Uzman hekim yazıyor tertibatlı araç kullanması uygundur o da il sağlığa sevk ediyor. İl sağlık gerekli kodu verirse sanırım bir sorun kalmıyor ben il sağlık kısmında beklemede olduğum için sizlerin tecrübeleri daha önemli
cakirlarc

cakirlarc sanıyorum sormadığım bir siz kaldınız. sizden özeşlge talep etmenizi isteyen oldumu.

Oldu. Vergi dairesindeki müdür yardımcısına konuşmaya gittiğimde o istedi. Ben direndim. Gerek yok dedim benim durumum mevzuata uygun dedim. Kanıtlarıyla. Daha önce de ötv indirimli araç almıştım. Onu görünce verdi memur indirimi özelgesiz.

cakirlarc benimde 2. aracım olacaktı. Kadın otomatik vites te tertibat gerekmiyorsa vermiyorlar dedi. Yönetmelik mi değişti dedim hayır ama onay vermiyorlar dedi. Kafayı yicem inanın aracın siparişini verdim.

Ben alalı bir sene oluyor. Değişiklik olmadı diye biliyorum ama. Devlet Hastanesi sakatlık raporuna sol bacaktaki sorunu yazdırın. Genelge ile birlikte maddeleri gösterip tekrar sorun.

Raporumda sol dizde avasüler nekroz eklem hareket kısıtlılığı mevcut öyv den faydalanır otomatik vites araç kullanabilir ayrıca özel tertibata gerek yoktur yazıyor. Ehliyetimde de kodlar mevcut sorun ne anlamış değilim.

Hangi ildesiniz, başka bir vergi dairesine sorun. Başka bir ile gidin.

vergi dairesi farkı olmuyor mu? Ben istanbulda ikamet ediyorum izmirden işlem yapmam sıkıntı yaratır mı?

alonemisin

Bayinin olduğu yerdeki vergi dairesi karar veriyor. Ben antalyadayım. Arabayı istanbuldan aldım. İstanbul vergi dairesini ikna etmem gerekti. Araba ikametim Antalya olduğu için 07 plaka.

İzmir deyim ben kardeş sakın gelme. Deniz li ye bi sorayım yada Manisa ya olmazsa

Bende izmirliyim dedim belki üzmezler gerçi ben henüz o aşamaya gelemedim. Manisa olabilir belki aydın falan o taraflar artık kim sorun yaratmazsa. İstanbuldakiler daha çok bu tarz olayla karşılaştığından belki biraz bilinçlenmişlerdir:)

İzmir benim kabusum oldu yeminle delirtecekler beni.

en iyisi manisa vergi dairesinle görüşmek birde sanırım araç bayileri de yardımcı olmuş forumlarda yazmışlar onlara da danışmak mı gerekir bilemedim. İzmir veya başka yer diye bir ayrım olmamalı aslında çok saçma kural kanun belli hepsinin aynı işi yapması lazım. Malesef ki herkes kafasına göre takılıyor

cakirlarc

Hocam ben ehliyeti normal bir b ehliyeti gibi aldım. (Dosya yanması yakın olduğu için il sağlıkla ugrasmadim . Zaten doktor sevk de etmedi) Sadece iki tekerlekli arac kullanamaz ve gözlük kodları var. Yeni tip ehliyeti aldım.

Ben şimdi bunu otomatik vitesli araç kullanır kodu bulunan ehliyete çevirmek istiyorum.
Gidip sıfırdan rapor ehliyet raporu alacağım.
Sıralamayı buna göre yaptım.

ÖTV raporu içinde yine il sağlığa gitmek gerekiyor öyle mi ? Bana cevap verdiğiniz bir önceki mesajinizda farklı bir şey yazdiniz. Kafam iyice karıştı :confused:

Anladım hocam, ehliyet raporu sürecini baştan yapacaksınız bu durumda. Yazdıklarınız doğru. Doktor, uzman doktor, il sağlık üçlüsünü ziyaret gerekiyor. İl sağlık özel tertibat isterse ötv için benim anladığım kadarıyla çok da başka bir şeye gerek yok. Vd özel tertibat lafını görünce vermeli indirimi. Ama sadece otomatik vites kısıtlı sol bacak sakatlığı ibaresi içeren bir devlet/üniversite sağlık kurulu raporu ile desteklemelisiniz, ben öyle yapmadan alamadım.

Bir yandan da izmirli arkadaşın söylediği şeyler var, Vd her yerde aynı şeyi uygulamıyor. Bu benim de başıma geldi. Bence sizin yol doğru. İl sağlığın sonucunu alıp Vd ye gidin ehliyeti değiştirmeden önce. Danışın onlara, mevzuata nasıl uyarım nasıl bir rapor istiyorsunuz deyin. Sinirlenmeden güzelce anlatınca o insanlarla da konuşulabiliyor.

Durumlar benzer olsa da aynı olmayınca, üzerinden de biraz zaman geçince işlerin yöntemi değişebiliyor da.
Hak verilmez alınır diyerek bitirmek istiyorum. Hadi sağlıcakla.

cakirlarc

Aynen dediğiniz gibi ehliyetten sonra ildeki vergi dairesine tam olarak ne istediklerini sormak lazım sonra sıkıntı olmaması için.

Hüseyint

Bir de bu işi ehliyeti değiştirmeden yapın çünkü ötv indirimi için hiç umut yoksa daha kısıtlı kodları olan bir ehliyete sahip olmak iyi olmayabilir.

Ben varolan ehliyet değişimi için başvuru yaptım. Aile hekimi devlet hastanesi oranın sizi kurula sevki şeklinde ilerliyor. Benim sol bilek alakalı olduğundan otomatik vites için başvuru yaptım. Sende ehliyet yenileme için tekrar bu işlemleri yapacaksın malesef. Sol engeli için oran sorun değil zaten

5 yıl önce vergi dairesine gittim rapora ne yazdırmam gerekir ehliyetime ne yazdırmam gerekir diye danıştım çok yardımcı oldular aracımı aldım aynı kanun aynı yönetmelik aynı rapor aynı ehliyet bu kez çalışan özelge diye tutturdu. Bence kesinlikle memurların işi bilmeyişinden kaynaklı.

kesinlikle haklısınız memurların işbilmezliği ama kanunların net olduğu yerde bunlarla uğraşmak saçmalık.
19-nisan için il sağlık randevusu için mesaj geldi bakalım hayırlısı

Ben varolan ehliyet değişimi için başvuru yaptım. Aile hekimi devlet hastanesi oranın sizi kurula sevki şeklinde ilerliyor. Benim sol bilek alakalı olduğundan otomatik vites için başvuru yaptım. Sende ehliyet yenileme için tekrar bu işlemleri yapacaksın malesef. Sol engeli için oran sorun değil zaten

Peki Sürücü raporu değil de diğer rapor için tüm doktorları dolaşacak mıyız? Bulundugum ilde Hastanenin randevu sisteminde Sağlık kurulu diye tek doktordan randevu alma bölümü var. Bu doktor gideceğim bölümleri mi belirleyecek ? (Bu doktor başhekim yardımcısıymış heyete bu bakıyor herhalde)
BLj4Yg.png

Hüseyint
Evet hüseyin sağlık raporu için gideceğin hastanenin sağlık kurulu bölümünden randevu alacaksın oradaki memur raporu ne için istediğini soracak ve seni ilgili yerlere yönlendirecek hatta yetmezse örneğin ortepedi doktoruda ekstradan film yada başka doktora yönlendirebilir, bu alacağın rapor üzerinde engel deracesi yazan rapor olacak ve bunu ötv siz araba almak için yada çeşitli engellilerin indirim hakkı olan yerlerde kullanacaksın indirimli yada ücretsiz bilet vb.

Ehliyet değişikliği için ise ,önce aile hekimi - uzman doktor (özelde olabilir ama çoğu yanaşmıyor) - il sağlık müdürlüğü burada ehliyetinin hangi kısıtlı kodları olması gereken rapor verilecek bu raporlada ehliyetini çıkaracağın kuruma gideceksin zannedersem artık emniyet vermiyor kimlikleri.
Unutma aldığın iki raporuda çoğalt ve aslı gibi onaylat noterden.

Mehmetyilmaz

İşte aradığım cevap çok teşekkürler hocam.
Evet Ehliyetler artık nüfus müdürlüğüne geçti!

Üst Alt