Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Yeni yönetmelikte hangi düzeyde işitme kayıpları emeklilik için yeterli sayılıyor?

@(Gölge),

Prim gün sayısını ve yıl süresi dolduğunda tamamladiginda yani 18 yıl 4100 gün prim ve yıl sonunda SGK ya gidip çalışma gücü kaybına yani engelli emekli başvuru yapabilirsiniz emekli olursunuz ayrıca malulen farklı engelli emeklilik farklı siz günü geldiginde başvurun emekli olursunuz.

@(Gölge),
Şurayı iyi anlayın lütfen malulen emeklilik farklı siz yaşlılık aylığı başvurusu yapacaksınız ( engelli olduğunuzu belirterek yanı erken engelli yaşlılık aylığı bağlanması icin basvuru yapacaksınız )
Malulen yaparsanız basvuru reddedilir cunku engel grubu İsitme kaybı en yüksekte olsa yatalak kendi işlerini göremeyen olmadığın sürece senin ki engelli erken emeklilik olarak işleme alınır malul olarak değerlendirilmez eger maluliyet diye basvuru yaparsanız o zaman size red cevabı gelir
Siz suanda orta hafif agir kısmında olsa dahi çalışma gücü kaybında erken engelli emeklilik ( yaşlılık aylığı bağlamında emekli olabiliyorsunuz ) oran diye birsey kalmadı o oran dediğiniz rapor farklı engelli haklarında kullanılabilir emeklilikte artık rapor oranı diye birsey istemiyorlar sizden yeni sevk ile hastaneniz muayene sonrasi durum bildirir raporu veriyor SGK da o raporu erken yaşlılık aylığı kapsamında çalışma gücü kaybınıza bakıyor uyuyor şeklinde ise emekli ediyor

Malul emeklilik islemleri farklı bir işlem o ile engelli erken emeklilik işleminizi karıştırmayın sizin emeklilik şartlarınız söylediğiniz üzere malul olarak değerlendirilmiyor o sekilde başvurursanız elbette red cevabı alırsınız

Engelli erken emeklilik icin

Hafif çalışma gücü kaybı 16 yil 3700 gun orta çalışma gücü kaybı 18 yil 4100 gun

@(Gölge),

Hangi tablo paylasabilirmisiniz acaba çalışma gücü kaybı tablosu mu engel oran tablosu mu sozkonusu engelli emeklilik ise çalışma gücü kaybı tablosuna bakabiliriz malul tablosu değerlendirmeleri KBB listesinde benim bildiğim İsitme ve konuşma hiç olmayan birisinde olmuyor

sağ 78 sol 78 işitme kaybı. normal dijital işitme cihazı kullanıyorum. yüzde 51 rapor . prim ve yıl şartı doluyor. Ama ameliyat cerrarhi işlem dediği için şimdi emekli olamıyoruz ya! sanki 1 günle EYT kaçırmış gibi hissediyorum kendimi.

@HOŞCAKAL,
Koklear implant, işitme Cihazı şartı koymuşlar. Yani biz normal dijital cihaz kullananlar emekli olamıyıcaz.

@adil12,
Sen SGK'ya başvuru yaptinmi kim diyor olamıyor diye.

Her iki kulakta 71 desibel üstü olduktan sonra kesin ve net emekli olursun zaten kişinin isitmesine bakarlar ameliyat şu busuna bakmazlar sen tez zamanda git başvur emekli olursun.

@adil12, benim sağ - 78 sol 85 db ve raporum %44 2024 alındı ve nasıl oluyor da sana %51 rapor verilmiş anlamadım? Ayrıca raporun ne zaman alındı?

(cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü)
Dikkatlı oku cihazsız olarak bahsetmiş db 71 üstü çıkıyorsan emeklisin sgk görüştün mü emekli yapamayız diyen ya memur işi bilmiyordur yada başka birşey vardır..

@adil12, İsitme cihazı kullananlar çalışma gücü kaybına bakın orada İsitme cihazı olmadan yapılan testlerde 71 ds üstü hafif tanıya giriyor yanı ne alakası var anlamadım cihaz kullanıp tanıya girememesi hakkınızı arayın gerekli yerlere başvurun

@(Gölge),

İşitme doğuştan gelen rahatsızlık olduğu için sizi malulen emekli etmezler işitme kaybı sigortalılık süresi içinde olursa o zaman malulen emekli ederler.

İşitme engelinin yanında kendi işini göremeyen bir hastalığı varsa ancak malulen olabilirsiniz tek basına İsitme ve konuşma bozukluğu tamamen olan birisi malulen emekli olamaz

Örnek veriyorum abim İsitme ve konuşma bozukluğu agir tanı en yüksek düzeyde beraberinde kalıcı atipik psikoz var en agir tanı akıl hastanesinde yatmışligi var suan engelli emeklisi malul emeklisi degil örnek vermek istedim

@virus1,

Anemi hastalık + işitme kaybı = yüzde 51 oluyor. tek hastalıktan değil benimki.

Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan

Şurada yazılanın dikkarli okursan. sonucu anlarsın. Kompleat diyor yani kulak arkasına takılan cihaz var ya o olacak diyor . cerrari müdahele göreceksin diyor. Daha net okursan anlarsın.

@hazar01,

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybıı.

Yasayı okumadan yorum yapmışssın kednine göre. Yasaya göre cerrahi işlem yapılan diyor . Senin yorumuna göre değil yasaya göre hareket ederim.

@adil12,
Orada cerrahi yöntem ile implant yapılsa dahi hafif tanıya giriyor demektir koklear implant herkese yapılmıyor mesela sonradan olan yakın zaman içinde İsitme kaybı yaşayan gibi 10 15 yıllık İsitme kaybı veya dogustan engelli veya kulak ve cerrahi işlemlere uygun olmayan kişiler bu kapsama giremiyor bunu uzman belirliyor ama uzman illa olacak diyorsa o zaman ameliyat sonrası teste göre değerlendirilebilir üzerindeki cihaz İsitme engellilere verilen dışarıdan görülen bir cihaz degil adeta kişinin organı masebinde değerlendiriliyor burası adil olmayan kısım bir arkadaşım var engelli sınıfında yapılmış duyuyor ama engelli haklarından yararlanıyor kafasına alacağı en ufak darbe ölümcül tıpkı ampite olan kişi düşünün amputeye darbe gelse ölümcül riski az ama İsitme kaybinda ölümcül riski fazla beyin kanaması cok yüksek ihtimal bunlari SGK nasıl değerlendiril bilemeyiz boyle engelli olan kişiler ben pek göremedim burada

Zaten implant üzerinde değerlendirme yapıp İsitme testinde 71 dsb altı kalması örnek 69 dsb aldi onu bu engelli hakkından alikoymasi adil olamaz çünkü bir aparata bağlı olarak test yapıldı ve o cihaz olmadan hayatını normal birey olarak sürdürmesi zor
İsitme cihazı olan kişilerde çoğunda aynı şeyler var İsitme cihazı takıldığında 50 dsb gibi oranlara düşerek İsitme sağlanıyor o zaman bunlarda cihazla test edilsin mağdur edilsin oyle olursa İsitme engellilerin sınıfında neredeyse engelli kalmaz :)

Son düzenleme:
Adil değil tabi ki bizim hakkımız emeğimiz çalınıyor. koklear implant kullanılan biri çok yüksek bir ihtimal konuşma özürlüsü olur. Cunku bu cihazı kullananlar tersten konuşurlar ya da kekeme olurlar. Bu işin senin, benim göre yok arkadaşlar YASA açık .Yasaya göre hareket ederler. Kısacası kendi yorumuzu katamayız. Ben emekli olamıyorum yüzde 78 kayıp ile.

Malulen emeklilik farklı bir şey siz engelli emekliliği den emekli olacaksınız iş gücü kaybi tespiti yapılarak SGK ya engelli emeklisi olarak müracaatı yapmanız gerekirdi en baştan muracat yanlış olmuş

@adil12,

Cerrahi işlemden sonrası durum ?
Cerrahi işlem bittikten sonra test olmuyormu cihaz gibi mıknatıs gibi bir aparat var onu kullanarak test edemezler butun İsitme engellileri kulaginda İsitme cihazı ile mi test ediyorlar ?
Burada adil olmayan durum var bunu size kim söyledi bilmiyorum ama benim arkadaşım testlere girerken kulak arka tarafında mıknatıs gibi bir aparat takmadan duyamıyor implant yanı teste onu takarak girmiyor İsitme kaybı cok yüksek onu takmadan test ettiler onu takarak teste mi sokacaklar adamı ?

Sen burada ben engelliyim bir aparata muhtacım ve testim doğal haliyle yapılsın diyerek teste girip engelliligini kanıtlıyorsun bu benim bildiğim

Birde söyle düşünün ki organ nakli olur organ doğaldır organ nakli yapılan kişi sağlığına kavuşur o yapılan nakildeki organ doğal organ burada kulak takmiyorlar adama ki engelli olup olmadığı bu tanıya girmediği anlaşılabilsin bir yerde yanlışlık olabilir mi yapılan testlerde falan yanlis bir şekilde sizi koklear implant ilemi test edip raporunuzu hazırladılar bilemedim yanı

@İsitmemuhammed,

Ülkede adil olan bir durum var mı allah aşkına ! Ben bu engelli raporu almak istediğimde kadın benden rüşvet istedi. Aynen benim dediğim yerden işitme cihazı alırsan sana rapor veririm dedi yoksa vermem dedi.Bir de mobbig uyguladı bas düğmeye diye. Benim işitme testine soktu ben bir baktım oranları yüzde 58'e düşürmüş. Kompleat impaat çıkartıyolar işitme cihazında test ederken. Yani bu yasa ile normal SGK hastalık listesinden emekli olmak imkansızlaştırdılar. Oturanboğan'ın dediği gibiii. :(

@adil12,

Rapora itiraz edin SGK ya gidip itirazini yapın farklı bir hastaneye şevkinizi alın orada aldığınız oranlarla tekrar deneyin gerçek durumunuzu SGK itirazınızı yapma sebebinizi anlatın yazın oraya durumu söyleyin demek orada bu iste rant var cimere şikayet edin orayı

Arkadaşlar ,
Benim anladığım cerrahi işlem olamayan (koklear implant)işitme cihazı kullananlara emeklilik zorlaştırılmış.
İmplantlı birisi %52 raporu zor alırken normal işitme cihazı kullananların iş gücü kaybı raporu alması artık çok zor.
İşitme testinde %71 ve üstü diyor ama cerrahi işlemler işitmeyi kazanamayanları kastestmişler.
Diğer taraftan farklı hastalıklarla birleştirip emekli olanları kontrol muayenesinde oranını düşürüp emeklilik iptal olabilir

@romulus,

Kardeşim çok güzel özetlemişin olayı :) Sonunda beni anlayan biri çıktı. Yalnız sadece emekliliği zorlaştırmadılar . Emekliğii imkansızlaştırdılar. Bu cümle çok önemli . Benim canımı yaktılar. Birçok SGK hastalık listesinde olan birçok kişi için de böyle . Artık engelli emekliği yüzde 80 bitti. Yok bir dayım var tanıdığım var diyorsan , bir dilekçe ile sağlam duysan bile emekli olabilirsiniz bence.

Başvurunuzu yapın ondan sonra orasını daha iyi anlayacaksınız umarım bu konuda tahmin üzerine konuşuluyor bir kişi iki kulak 71 ds kaybı var İsitme cihazı kullanıyor ise bu kişi emekli olamayabilir diyorsunuz bakalım SGK hastalık listesi ne

Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan, kalıcı iki taraflı ileri/çok ileri (cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

Cihazsiz yapılan ölçümde diyor dikkatinizi cekiyorum cihaz takip takmamasi durumu değiştirmez

@adil12 ,
Ben implantlıyım.kafamın içinde bir platin gibi implant la yaşıyorum.
İmplantın dış alıcısı bir işitme cihazı değil.
Çıkardığımda total duyamıyorum.
Sensörünöral olduğu için iyileşme imkanıda yok.sgk bu tip durumdaki kişileri emekli yapabilir ama yine de bana bile işitmeyi gerektirmeyen işlerde çalışabilir notu düşüp emekli yapmayabilirler.
Normal düzende Ağustos ayında emekliydim,bu yasa ile yarın emekliyim belki ama sadece cihaz kullananlara iş gerçekten zor.

@romulus, üstteki yazımı okursanız emekli yapmazlar diye birsey yok cunku çalışma gücü kaybında hafif tanı içindesiniz bu durumda size kanaat üzerine karar veremez SGK

Artık emeklilikte hastane karar vermiyor SGK ya durumunuzu iletiyor kaybınızı hastalığınızı sonra SGK listeye bakıyor sizin tanınız için
Eskiden hastane su işlerde çalışır diyordu orası dogru o devir kapandı

@romulus,
SGK seni sevk ettiği hastahaneye gittiğinde bu durumu sorar mısın. Bizi de burada bilgilendiririr misin. ?

@İsitmemuhammed,
Yanlışınız var ,her 71 ve üstü duyamayan odyo testi sabit olanları kastetmiyor.
Cerrahi yöntemle işitme cihazı kullanan yani implantlı olup ,dış alıcısız gireceği testlerde sonuç alınamayan kişileri kastediyor burada.

Dediğiniz gibi olsa her kulağı hasta kişi odyo testinde duysada duymamış gibi yanıt verip oranını yükseltmeye çalışıp suistimale döndürür işi.

Sizin implant takarak o cihazı aktif sekilde test ederek rapor hazırlanarak oran veriliyor ise burası adaletsizlik bunun icin hukuk mücadelesi bile yapılması lazım o zaman beni İsitme cihazım ile test edin bende 50 dsb oranda kalıyorum sağlamım olmaz ki oyle oradaki yazan şey İsitme cihazı veya cerrahi cihazın olmadan olan saf durumunuz esas alınır

cihazsız olarak yapılan ölçümde 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz saf ses ortalamasına göre 71dBHL ve üstü) düzeyde işitme kaybı

Eger dediğiniz gibi ise ben bu durumu ilk sizden duyuyorum ve şaşırtıcı sekilde haksızlik diyorum

Ki siz implant olmadan oranınız olduktan sonra aktif olmamak kaydı ile oranınız değişmez ki sabit olur eger implant aktif olursa o zaman oran düşer bu cihaz kullanan insanların durumundan farkı yok yine üstteki yazan cihazsiz esas alınması gerekmezmi

Son düzenleme:
Üst Alt