Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4c'li olup Eylül 2021 sonrası eski raporuyla emekli olan var mı?

isah

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar 2021 Maluliyet tesbiti yönetmeliği çıkmadan önce %40-49 arası raporu olan ve yönetmelikten sonra emekliliğe başvurup netice alan 4/C li memur var mı acaba. Ya da bu durumda başvurup red cevabı aldıktan sonra dava açıp netice alan arkadaşlar varsa paylaşırsanız memnun olurum.

isah

Eylül 2021 öncesinde raporunu beyan edip emekli olur yazısı almamışsa, yani raporu kurum kayıtlarına geçirmemişse, SGK Hastalık Listesi'ne tabi sayılır ve emekli edilmez. Dava konusu yapmak lazım. Özellikle memurluğa 4c statüsünde giren kişilerin olası bir davayı kazanacaklarını düşünüyorum. "Ben engelli statüsünde memur olduğuma göre o statüde de emekli olabilmeliyim" diyebilirler. Ama sonradan< sakatlanan memurlar için sonuç ne olur bilemiyorum, muhtemelen yeni yönetmelik dayatmasına mahkeme de onay verir.

OturanBoğa

Cevabınız için teşekkür ederim Bülent Bey, şu an kararsızlık yaşıyoruz, eski sürekli ibareli raporla başvurup şansımızı deneyip red gelirse yeni rapor alalım diye düşünüyoruz. Çünkü şimdi yeni rapor alırsak eski sürekli rapor iptal olacak, yeni rapor 5 yıl süreli olacağı için yine red cevabı gelebilir, kabul edilse bile her yıl diken üstünde olacağız. Şu anda merak ettiğimiz, 2021 öncesi raporlar emeklilik için tamamen geçersiz midir yani yeni hastalık listesindeki hastalıklar bu raporda olsa bile, bir de eski rapordaki Astım %20 hafif düzeyde etkilenme oranı yeni listeye göre hangi orana karşılık geliyor. Çünkü yeni hastalık listesinde hafif %40-49, orta%50-59, ağır%60 çalışma gücü kaybı var ve 2019 özür oranları cetvelinde aynı hastalık için hafif %20 orta%40 ağır %60 görünüyor. Dolayısıyla eski rapordaki %40 lik orta düzeyde etkilenme yeni listeye göre hafif mi sayılacak yoksa eski rapordaki %20 hafif seviye yeni listede %40 lik yine hafif seviye mi olacak. Tam bir muamma

isah

Eski rapor yok hükmündedir. Öyle düşünün. Dilerseniz eldeki raporla başvurup sonucu görün...

ben 2010 da meb e engelli olaarak atandım 2018 de 4 C li emeklilik için başvurdum Ankaradan gelen yazı ile üniversite yada araştırma hastanesinden yeni rapor istendi o arada emekliliten vazgeçtim.. hala çalışıyorum normal emekliliğime 15 ay kaldı eyt çıkarsa hemende olabilirim.. sonuçta işin özeti 2009 tarihli eski raporu yok hükmünde saydılar..

rapor yönetmenligi 2021 de çıktı görüş sorup emeklilik onaylanmışsa yeni rapor almasına gerek yok

Maalesef raporu aldıktan sonra görüş sormadık. Görünüşe göre yeni bir rapor alıp öyle başvurmak gerekecek. Yeni rapor aldığımızda 4 hastalıktan diyelim ki toplamda %42 aldık ve bunlardan en yüksek sekel astım %20 geldi yani tek başına hiçbir hastalık %40 değil. Bu rapor emeklilik için işe yarar mı.

İşe yaramaz eski raporla bi şansinizi deneyin görüş sorabilirsiniz mesela bülent abinin dedigi dogru kurum kayitlarina geçmesi lazim oda görüş oluyor sanirim

Bende sizin gibiyim görüş sormadim 2015 te memur oldum ekpss yle atandim günü geldiginde heyetemi girmem gerek daha 8 yilim var
Beklemek istemiyorum sürekli yasalar degişiyor korkuyorum ne olacagi bellisiz çünkü
Şimdiden görüş sorsam heyete girsem yeni yönetmenlige göre raporum onaylansa daha iyi olur diye düşünüyorum günü geldigindede emekli olurum direk rapora gerek kalmadan
Görüş nasil oluyor ne yapmam lazim bilgisi olan cevap verirse sevinirim
OturanBoğa

Dün Ankara'yı sağlık kurulunu aradım telefona bakan memure sürekli raporların geçerli olduğunu fakat emeklilik için sunulan eski tarihli raporların heyet tarafından yenisinin istenebilecegini söyledi. Yine de heyet cevabını görmek için görüş isteyebilirsiniz dedi. Dilekçeyi elden ye da iadeli taahhütlü gönderirseniz daha kısa sürebilirmiş. Çalışan memurlar böyle bir görüş yazısı için SGK ya bireysel dilekçe verebilir mi yoksa mutlaka çalıştığı kurum aracılığı ile mi göndermesi gerekir.

benim %50 raporum var ama yeni yönetmeliği öne sürüp vermediler ki yeni yönetmelikle rapor alabilecek kanser hastasının ölüyor olması gerekiyor

özgür1974

Sizin rapor tarihi ve oran dağılımı nedir, yani %50 raporu tek bir hastalıktan mi almıştınız. Emeklilik için nereye ve hangi maddeye göre başvurdunuz biraz ayrıntılı paylaşabilir misiniz.

OturanBoğa (Gölge)

Görüş yazısı alıp raporu onaylananların hakları da yeni bir yönetmelik ile ellerinden alınabilir mi? Ben bir süre daha çalışmayı düşünüyorum ancak yeni bir sürpriz ile
bu hakkın da gaspedileceği endişesi taşıyorum. EYT lilerin durumu malum.Gerçi Kanuna göre böyle bir durumun olmaması gerekiyor ama raporu yenile vb.gibi durumlar söz konusu olabilir mi? Çünkü 2021 yönetmeliği ile oranlarda ciddi değişiklikler oldu.

OturanBoğa

Bülent Bey, 2021yönetmeliğinde 5510 geçici 4.madde 6. fıkra kapsamında hafif ve orta seviyede çalışma gücü kaybı tesbiti yapılır diyor. Fakat hastalık listesinde onkoloji başlığı altındaki hastalıklarda ağır seviye tanımı var hafif ve orta yok. Buna göre sadece onkolojiden %40 rapor alan biri ağır sayılmadığı için geçici 4. madde ile emeklilik hakkı olmayacak mı. Yani onkolojiden tek başına %60 rapor almak mi gerekiyor. Teşekkürler.

(Gölge)

1 Elkim 2008'den sonra memur olanlar için görüş emekliliği garantilemez. Bu kişiler günü geldiğinde sevk ile rapor almalılar

isah

Cetvelde karşılığı yoksa olamaz.

evre 2 kanser %40
humerus kırığı ve kansere bağlı operasyon %10 toplamda %50 rapor aldım. 22 yıl devlet memurluğum var. EYT yi 28 günle kaçırıyorum bu arada . çok daha önceden emeklilik için başvurabilecekken biraz daha devlette çalışayım dedim. SGK ya erken emeklilik için dilekçe yazdım verilen cevap şu şekilde evet %50 raporunuz var prim gününüzde sorun yok ama 2021 eylülde çıkan yönetmelğe göre ağır hastalık kapsamında olmanız gerekiyor bu nedenle erken emekli olamazsınız. yeni çıkan yönetmelikle kanser hastası sadece malülen emekli olabilir, erken emeklilik şansı yok .

Anladim balzart kalktigi için tek hastaliktan 50 alsaniz yine olmuyor çünkü karşiligi yok cetvelde 60 var ama 60 alirsaniz ya malülen yada15 yil 3960 günle engelli hakkiyla emekli olabilirsiniz

2008 öncesi çalişip şimdi görüş soranlar nasil olacak

Emekliligi garantiliyorlar mı? OturanBoğa

Son düzenleme:
özgür1974

Yönetmelikte,
2.2. KANUNUN GEÇİCİ 4. MADDESİNİN ALTINCI FIKRASI KAPSAMINDA YAPILACAK TESPİTLER
Kanunun geçici 4. maddesinin altıncı fıkrasına göre talepte bulunan sigortalıların Yönetmeliğin 6. (Orta ve hafif düzeyde çalışma gücü kaybı) maddesi hükümleri çerçevesinde Kurum Sağlık Kurullarınca hafif ve orta düzeyde çalışma gücü kaybı oranı tespiti yapılacaktır. Ancak söz konusu değerlendirmelerde çalışma gücü kaybı oranı ağır düzeyde olduğu anlaşılan sigortalılar için ise bu Genelgenin “Maluliyet Tespiti” başlıklı 1.1 numaralı maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde değerlendirme yapılacaktır. Deniyor hafif düzey %40-49 arası olduğu halde onkoloji hastalarının %40 lik raporu neden bu kapsamda değerlendirilmiyor. Siz dilekçenizde geçici 4.madde 6. fıkraya göre mi emeklilik istemistiniz. Bir de bu cevaba karşılık herhangi bir hukukî süreç başlattınız mı

görüş alsak rapor onaylanıyor günü geldiginde emekli olamayızmı rapora tekrar gerek kalmadan umarım anlatabilmişimdir
@isah

login

memur olup görüş soranlar raporu onaylanırsa emeklilik günü geldiginde tekrar rapor alacakmı yoksa direk emekli olabilirmi benim 5 yılım var emeklilik günümü doldurmaya şimdiden görüş sorsam raporum onaylansa 5 yıl sonra emekli olabilirmiyim direk rapora gerek kalmadan bilen arkadaşlar cevap verirse seviniriz

(Gölge)

Benim 21 ayım kaldı emekli olmaya. Raporum %65 onaylandı. 5434 SK tabiyim ve 16 tam yıl 5760 gün prim şartı da var.

Malülen Emeklilik ile Engelli Emeklilik birbirinden farklımıdır?

(Gölge)

Rapor SGK sağlık kuruluna gider ve onaylanırsa, yani bu raporla şu şartları ( prim, gün vs.) yerine getirirseniz emekli olursunuz diye bir görüş yazısı gelir. İşte bu yazı sizin emeklilik biletiniz olur. Zamanı geldiğinde kullanırsınız.Biz maalesef o treni kaçırdık.

(Gölge)

"öte yandan, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce maluliyet, çalışma gücü kaybı veya erken yaşlanma durumlarının tespiti talebinde bulunan sigortalılar, bunların dul ve yetimleri veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından talepleri karara bağlanmamış olanlar için, yürürlükten kaldırılan ilgili sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri uygulanacaktır."

Yönetmeliğe eklenmiş bu maddeye istinaden yorum yaptım. Bülent Bey de birçok mesajında aynı şeyi söylüyor zaten.

MERHABA
merhaba, ben 2000 yılında 5434 sk. na tabi normal kadrodan memur oldum. 2016 yılında ise engelli kadrosuna geçtim. toplamda 22 yıllık memurum. Engel oranım %44. Emeklilik başvurusu yaptığımda 2008 öncesi raporum olmasına rağmen tekrar rapor istenir mi?

OturanBoğa

Merhaba

Müsadenizle düzeltme yapmak istiyorum.

1 Ekim 2008 den sonra işe girdim. 2017 yılında sonradan aldığım engelli raporumu, SGK sağlık kuruluna kurumum gönderdi.

Süresiz olarak emeklilik hakkı verdiler. Ankara bizzat yetkililere sorduğum da, istediğin zaman, 3-5-10 yıl .... Bu kararla emekli olabilirsin dedi.

Emekli olurken de; dilekçeye; sayılı karara istinaden emekli olmak istiyorum diye yazarsanız dendi.

ayçıl

Merhaba

1. Sonradan engelli olanların mutlaka SGK sağlık kuruluna raporunu işletmesi gerekiyor.

2. Engelli raporunu , hangi dönem işlettiyse o dönemdeki yönetmeliğe göre karar veriliyor.

3. İşe engelli olarak girenlerde nasıl bilmiyorum ? Bu soruya ne cevap, SGK Ankara merkezdeki sağlık kurulu cevap verebilir , bunuda kurumunuz aracılığıyla sormanız daha resmi olur

Beyazadam78

Evet evet, eskiden bu mümkündü, şimdi değil. Bu yeni yönetmeliğin çıktığı tarihten önce (28.09.2021) kurumdan emeklilik bağlamında sağlık raporu ile görüş alan kişiler o görüşe istinaden emekli olacaklar. Burada bir sorun yok. Ama kadroya engelli girmek, önceden raporun olması, vergi indiriminin bulunması vb. hiç bir şey yönetmeliğin çıktığı tarihten sonra (28.09.2021) emeklilik bağlamında bir işe yaramayacak. Bu tarih itibarı ile geçerli olan tek kural çalışanın kurum sevki ile hastaneye gitmesi ve SGK Hastalık Listesi'ne göre tanı almalı. isah de aynı şeye atıf yapıyor.
ayçıl

Sonradan sakatlanan memur olarak yeni yönetmeliğe ve ekindeki SGK Hastalık Listesi'ne tabisiniz. Yani, eğer kurumunuzdan daha önce emeklilik görüşü almamışsanız, sevk alıp bu cetvele göre yeni tanı almanız şart.

OturanBoğa

Şimdi ben yeni yönetmenlige göre görüş sorsam raporumda onaylansa 5 yilim var emeklilige günü geldiginde tekrarmi rapor alacagim
@isah

Sgk hastalik listesine göre rapor alirim şimdi

Eskiler oluyorda şimdi neden olmuyor eminmisiniz

Üstat sizin bir fikriniz var mı bu konuda? Örneğin bir sonraki çıkacak yönetmelikte 2021 yönetmeliğinin geçici maddesi olmazsa sıkıntı olur mu?

(Gölge)

Şimdi diyelim ki yeni yönetmeliğe ve hastalık listesine göre rapor aldınız ve SGK ya görüş için gönderdiniz, SGK da evet bu raporla ve primle emekli olabilirsiniz dedi. Bu resmi yazı elinizde olduğu takdirde SGK ilerde değişikliğe gitse bile 2021 yönetmeliğinde olduğu gibi bir madde eklemesi gerekir. O resmi görüş yazısı her türlü hukuki süreçte sizi haklı çıkarır. Bu benim şahsi düşüncem. Yoksa SGK nin ilerde nasıl bir fırıldak çevireceğini bilemeyiz. Halihazırda 2021 yonetmeliği düpedüz bir hak gasbıdır.

Üst Alt