Onur Bey,
2021 yönetmeliği öncesi için konuşursak, SGK SAĞLIK KURULU, tıpkı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu nun vergi indiriminde yaptığı gibi, engellilik oranını gösteren raporunuzu kendi çalışma gücü kaybı(çgk) tespitinde dayanak daha doğrusu tıbbi veri olarak ele alıyordu. özetle şunu diyordu senin engellilik oranının bu ancak çalışma gücü kaybın daha düşük veya aynı vb.bu işlemleri yürütürken yani çalışma gücü kaybı oran tespiti işlemlerinde kendi yönetmeliğine göre hareket ediyordu . siz çalışma gücü kaybı tespiti için başvurduğunuzda daha doğrusu kurum aracılığıyla emekli olabilirmiyim diye sorduğunuzda SGK nın iç işleyişi için 2013 tarihli maluliyet tespiti işlemleri yönetmeliği yürürlükteydi. Sizin de alıntıladığınız 13. maddesi uyarınca eski yeni tüm memurları bu madde kapsamında değerlendirip önce 2013 tarihli özürlülük ölçütü, sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik bu kalkınca da 2019 tarihli son yönetmeliği tıbbi veri olarak dikkate alıp kendisi bir ÇGKO tespit ediyordu . 2021 sonrası ise ben kendi yönetmeliğime maluliyet dışı durumlar içinde hastalık listesi düzenlemesi yapıyorum kendi çgko tespitimde kendi listemi kullanacağım dedi. ya bu yönetmeliğe göre alınmış oransız yeni raporlara göre yada eski oranlı raporlara göre kararımı kendi listeme göre veririm dedi . bundaki hukuki sıkıntıları çok kişi yazdı tekrara gerek yok.
sgk dışı süreci değerlendirsek 2019 yönetmeliğinde kanser ilk olarak süreli %60 sonradan süresiz % 40 alıyor . nitekim sizinde sgk dışı süreciniz böyle olmuş. şahsi yorumum sgk siz başvurduğunuzda süreli %60 raporunuzu süresiz % 40 çgk haline getirerek sizin emekli olmanız için gereken kararı almış.ÖRNEĞİN FORUMDA
5510 geçici 4. maddeden emeklilikte yeniden rapor istenir mi BAŞLIĞINDA YAZDIĞI KADARIYLA cinarxx İSİMLİ KULLANICININ RAPORU 43, SGK Sağlık Kurulundan ÇGK 37 ÇIKIYOR, SGK YÜKSEK SAĞLIK KURULUNA İTİRAZ EDİNCE 43 OLARAK TESPİT EDİLİYOR.Yine zengin15 adlı kullanıcı da benzer bir düşürme oluyor, ecvet isimli kullanıcı Kardeşim aynı durumdayım memurken verdiğim raporu emeklilik işlemlerinde yetersizdir deyip beni eğitim ve araştırma hastanesine sevk ettiler bu defa bu hastaneden %65 aldım verdim onlara bu raporuda %37 düşürülerek emekli olamasın dediler. Kendi sevk ettikleri hastanenin raporunu kabul etmediler. Şeklinde yazmış mesela, SGK rapor oranımı düşürdü! Buna yetkisi var mıbaşlığında da örnekler var. Bunlar olası ve olan şeyler özetle .
burada sgk son derece doğru bir uygulamayla 2021 yönetmeliği öncesi çgk tespiti olan ve yönetmelik çıktığında veya sonrasında çalışan memurlar için daha önce vermiş olduğu bu kararları 2021 yönetmelik sonrası emeklilik taleplerinde esas aldı .2021 yönetmeliğinin geçici maddeside açık zaten . forumda örneğin drarter arkadaşımız bu şekilde emekli oldu, anladığım kadarıyla emeklilik ten sonra tekrar atanıp memuriyete dönmüş hattta
5510 28'e göre erken yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak başlığında bülent beye sormuş yeniden emeklilik istersem ne olur diye , (yeniden emeklilik isterse sgk yeni yönetmeliğe göre rapor ve tespit isteyebilir )
SGK sadece bu yönetmelikteki geçici madde uyarınca değil daha önceki uygulamalarında bu şekilde İŞLEM YAPIYORDU mesela forumda 2013 özürlülük ölçütüne göre aldığı raporlar ile sgk ya çgk tespiti yaptıranlar 2019 erişkin yönetmeliği çıktıktan sonra eski tespitleriyle emekli oldular bakınız örnek forum kullanıcısı ogorken
niye bu zaten doğru ve gerekli 2 sebebi var. birincisi SGKnın hem 2013 maluliyet tespit yönetmeliği hem 2021 yönetmeliği nin.amaç maddelerinden anlaşılacağı üzere bu yönetmeliklerdeki düzenleme amacı maluliyet, çalışma gücü kaybının tespiti sürecini belirlemektir. bu tespit yapıldıktan sonraki süreçler için bu yönetmelikler(kontrol durumu hariç) kullanılmaz. yani kurumu veya bazı durumlarda memurun kendisi raporu(m) ektedir emekli olabilirmi (yim) diye sorduğunda SGK aylık bağlama şubesi bunu sağlık kuruluna gönderir sağlık kurulu tespiti yapar geri aylık bağlamaya gönderir aylık bağlamada çgk oranı bu kadardır günü yetiyorsa yada yetince talepte ederse emekli olabilir der. dolayısıyla bu yönetmelikler çgk tespit edildikten sonrası için sadece kontrol söz konusu olursa oradaki yine çgk tespiti için hüküm doğurur. yani kontrol harici ki oda ilk tespittte bu yönde karar varsa , çgk tespitli kişi için her yönetmelik değiştiğinde tekrar tespiti yapılsın şeklindeki bir uygulama ne SGK uygulamalarında nede mevzuat hükümlerinde görülmüyor.
Bu arada belirteyim sizin ilk yazının malullere aylık bağlama şubesine gidip sonradan aylık bağlama şubesi ile devam etmesi rapordaki oranın %60 olmasından kaynaklanmış diye düşünüyorum .
ikincisi kazanılmış hak ve süreklilik kurallarıdır. memurun emeklilik işlemi SGK nın bu tespiti ve yazısına istinaden yapılır, kurumla ilişik kesilip memurluk statüsü sonlandırılır. dolayısıyla kurumlara gönderilen cevabi yazılar çok önemlidir ve esas teşkil eder.
buna göre bir problem olmadan emeklilik işleminiz yapılır diye düşünüyorum zaten yukarıdaki örneklerdede SGK nın gayet doğru şekilde bunu yaptığını görüyoruz.
hseyin2907 arkadaşın durumu bu sebeple önemli ve farklı . o aldığı yeni raporu yani 2. Raporuda SGK YA göndermiş anladığım kadarıyla YENİ RAPOR almış olmasını SGK farklı mı değerlendirdi, eski rapor için ÇGKO tespiti mi yapılmamıştı bilmiyorum , yanlış görmediysem kurumunuz da aynı, detay bilgileri özel alanları saklayarak verirse görürüz durumu ancak .
Sizde sürecin tamamlanmasını bekleyin bence.