Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5510 28'e göre erken Yaşlılık emekliliğinde artık balthazard formülü kullanılmayacak

@Bilgi Hazinedir

Kurum, bahsettiğiniz kişiler için yani daha önceden raporlarını kuruma tebliğ edenler, çalışma gücü kaybını tespit ettirenler vb. için mevzuata göre yeni rapor istese dahi bu rapor geçici madde de denildiği üzere yürürlükten kaldırılan eski mevzuata göre yapılması gerekmiyor mu? Aksi durumda bu geçici maddenin yönetmeliğe konulmasının hiçbir anlamı kalmıyor ki? Kontrol muayenesi ve değerlendirme kısmı madde 15 4 ''Kontrol muayenesi değerlendirmeleri ilk maluliyet kararına esas mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır'' şeklinde bir ibare de var.

Bir de diyelim ki sgk böyle bir durumda 28.09.2021 yönetmeliğine göre yeni rapor istedi o zaman hukuki durum sizce nasıl olur?

login

Merhaba,siz şu an konunun dışına çıktınız sanırım.

Ben daha emekli olmamış yani hala çalışan ve engelli statüsünde olan devlet memurlarını kastediyorum.Onlar emekli olmadıkları için Çalışma Gücü kaybı tespiti işlemleri daha başlamamış oluyorlar.

Çünkü Çalışma Gücü Kaybı Tespit İşlemleri emeklilik başvurusu(dilekçesi) ile başlayan ve emekli olana kadar yapılan tüm işlemlerin genel adıdır.

Ellerindeki engelli raporunu kurumlarına daha önceki bir zamanda vermiş hala çalışan engelli devlet memuruna emeklilik başvurusunda (çalışma gücü kaybı tespiti işlemlerinde) SGK kurumu mevzuatta var olan hüküm olan yeniden rapor almasını demesi ile işte o an ki durum itibari ile süreç nereye evrilebilir veya nasıl bir yön alabilir?

Yazmış olduğum metinde bu konu hakkındadır.

Sizin söyledikleriniz doğrudur.Emekli olmuş ve de kontrol muayenesi yaptıracak arkadaşlarımız için geçerli olan 28.09.2021 tarihli yeni yönetmeliğin 15. maddenin 4. fıkrası mevcuttur ve sizin bahsettiğiniz hüküm uygulanacaktır.Burada bir sıkıntı yoktur.

Saygılar.

Not:

Tekrar altını çizmekte fayda var Engelli statüsünde devlet memuru olarak işe başlayan veya çalışırken ilerleyen bir zamanda engelli statüsüne tabii olan devlet memurlarının engelli sağlık kurulu raporlarını çalıştıkları devlet kurumuna vermeleri veya teslim etmeleri başka bir işlem veya durumdur.Yani Çalışma Gücü Kaybı Tespiti işlemiyle hiçbir alakası yoktur.

Emekli olmak için kuruma dilekçe verip SGK kurumunun sizin mevcut raporunuzu kabul edip veya yeni bir engelli raporu istemesi ve tüm süreçlerin sonuçlanması ile elde edilecek emeklilik hakkı ve işlemler bütününe Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri denilmektedir.

Çalışırken kurumuna rapor vermenizin Çalışma gücü kaybı tespiti işlemiyle bir alakası olmaması ile birlikte emeklilik işlemleriniz devam ederken çalıştığınız kurum SGK kurumu ile iletişim içinde olduğu dönemde mevcut raporunuzun olduğunu bildirdiği için SGK kurumu engelli sağlık kurulu raporunuz hakkında net bilgilere sahip olmaya ve daha önceden bir engelli sağlık kurulu raporunuzun olduğu hakkında bilgi sahibi olmaktadır.

Burada ilgili durumların sonucunun net olmaması yazılarımın ana sebebini oluşturuyor.

Saygılar.

login

İşte son cümlede yazdığınız sorununun oluşma ihtimali şu anki karışık mevzuata göre yüksek ihtimaldir.Bu nedenle sürekli olarak SGK kurumunun yayınlayacağı genelge ve kurum içi tebliğleri beklemekte fayda olduğunu söylüyorum.

Bahsettiğim belgeler yayınlanınca bu konudaki belirsizlik netleşecektir.

Saygılar.

fatih1977

Merhaba,

28.09.2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğin Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sistemi ile emekli olacak arkadaşlarımızla ilişki yoktur.Yeni yayınlanan yönetmelikte bu konuyla ilgili bir hüküm içermemektedir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir engelli vergi indirimi ile 2019 yılı ve önceki yıllarda emekli olup sonradan kontrole çağırılan 2019 mevzuatına göre oranı düşüp emekliliği durdurulanlarla yeni mevzuatın (28.9.2021) çok iglisi var orayada atlamayalım ;)

Kuru

Haklısınız yeni yönetmelikle bir bağdaşıklık var ancak lehimize bir karar olması nedeni ile burada pek yazmıyorum.

Sadece soru ile özellikle sorulması durumunda yazmak daha doğru oluyor.

Yazılarımda arkadaşlarımıza daha yaklaşımcı cevaplar verip mevcut bilgileri ile benim paylaştığım veriler ışığında onları daha karmaşık bir ortama çekmek istemiyorum.

Saygılar.

Not:

Aslında ne kadar önemli bir değişilik olduğu gerçeğini atlamamakta fayda var.Büyük bir adımdır.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Ben daha önce raporumu kuruma verdim ve SGK ya kurumum aracılığıyla emekli olmak istediğimi ekte rapor ile emekli olup olamayacağımı sordum.SGK dan bana gelen resmi yazıda "ilgili kişinin çalışma gücünü .....oranında kaybettiği anlaşılmıştır.5700 prim gününü doldurduğu takdirde emekli olmasında bir sakınca yoktur" şeklinde resmi yazıyla cevap aldım.Raporum kurum kayıtlarında da mevcuttur.Bu durumda konu dışına çıkmıyorum sanırım.Ben de henüz emekli olmadım ve halen çalışıyorum.Saygılar.

drarter, haziran ayında dilekçe vermişsen, kurum dilekçeni işleme koyulduğu tarih baz alınır. Yeni çıkan yönetmelik sizi bağlamaz çünkü haziran ayında işleme sokulmuş oluyor.

login

İşte tam bahsettiğim konu da sizin elinizdeki bulunan döküman ve verilerle ilgilidir.

Sizin emekli olma durumunuzun açıklanabilmesi adına aldığınız yazı SGK kurumu ile paylaşılmıştır.Bu yeni yönetmelikte sizin durumunuzda bulunan 4C devlet memurları hakkında açık bir hüküm bulunmamaktadır.

Sizin durumunuz açık bir şekilde işleyişe alınarak net bir hüküm altına alınması sizinde takdir edeceğiniz gibi SGK kurumu genelgesi ile aydınlanacaktır.

Bugün bir kontrol yaptım KAYSİS (Elektronik Kamu Bili Yönetim Sistemi) üzerinde henüz herhangi bir belge yayınlanmadı.Yakın zamanda yayınlanacak SGK genelgesi veya kurum içi tebliğ ile süreç tamamen netleşecek ve bu sorularımızın yanıt bulacağına inanıyorum.

KAYSİS linki ; https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/22620739

Saygılar.

Hayırlı akşamlar bu mevcut duruma göre 4 yıl önce almış olduğum %35 Uyku apnesi %10 Hiperlipidemi ( Kolestrol ) toplamda %42 olan engelli raporumu emeklilik günüm geldiği zaman kullanamayacak mıyım. (Özel sektörde çalışıyorum)

AHI değeri %5 altında ise anladığım kadarı ile cihaz ile tolere edildiği için ağır olarak değerlendirilmeyecek yeni sistemde zaten ağır yada hafif herhangi bir oran yok. Olmuş olsa dahi başka hastalıklar ile birleştirilemediğine göre bu elimizdeki raporlar neye yarıyor anlamadım.

Oran olmadığına göre yeni sistemdeki değerlendirme nedir ben anlamadım bilgili arkadaşlarım ve büyüklerim bilgisi olan anlatırsa sevinirim.

YENİ SİSTEME GÖRE

Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar

⦁Uyku apne sendromları
Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) veya santral uyku apne sendromu (CSAS) tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;

⦁Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup uygulanan PAP (Pozitif havayolu basınç) tedavisine yanıt alınamaması (AHİ’nin 5’in altına indirilememesi) veya hastanın bu tedaviyi tolere edememesi (Her iki durumda da son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir).

⦁Apne hipopne indeksi (AHİ) >30 olup kronik noktürnal hipoksemiye bağlı kardiyovasküler, serebrovasküler komplikasyonların varlığı, pulmoner hipertansiyon veya kor pulmonale gelişmesi

⦁Uyku ilişkili hipoventilasyon bozuklukları:
Obezite hipoventilasyon sendromu, santral alveoler hipoventilasyon, medikal hastalıklara bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon (Hipoventilasyonun nedeni olarak primer akciğer parankimal veya havayolu hastalığı, pulmoner vasküler patoloji, göğüs duvarı hastalığı, nörolojik hastalık veya kas zayıflığı bulunması), ilaç ve madde kullanımına bağlı uyku ilişkili hipoventilasyon tanılarından birinin varlığı olan olgularda aşağıdaki kriterlerden en az birinin sağlanması;

⦁Uyku sırasında PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 55 mmHg’nın üzerinde olması veya PaCO2’ nin en az 10 dakika süreyle 50 mmHg’nın üzerinde olması koşuluyla, uyanıklık supin pozisyondaki değerine göre, uyku sırasında PaCO2’de ≥10 mmHg’lık artış olması

⦁PAP tedavisine yeterli yanıt alınamaması (1. maddesinde yer alan kriterlerin düzelmemesi) (Son bir yıl içinde alınmış en az 3 aylık cihaz kullanım raporunun ibrazı gereklidir)

algaNihat

inş dediğin gibidir konu hakında yorum yapan herkes te sizin dediğiniz gibi belirtiyor nitekim burası Türkiye senin daha önce talep ettiğin tarihi baz almıyorum ayrılışının yapıldığı tarihi baz alıyorum deyip sorun çıkartır mı sgk diye düşünüyorum ancak onda da hukuksal olarak bana hak doğar bunu göze alarak der mi bilemiyorum işte görüp okuyup cevap veridiğiniz için çok teşekkür ederim önümüzdeki hafta ayrılışımı yapacağım ayrılışta sorun yok gibi görünüyor ama işin sgk tarafınne olacak maaş elime geçene kadar tahat edemeyeceğim ek madde koymuşlar eski mevzuat ile kendi sağlık kurulunda değerlendirilmiş ve knay verilmiş karar da varken inş bi terslik olmaz diye dua ediyorum bence kendi sağlık kuruluna gelen raporları 28 eylülden sonra alınan raporları yeni usule göre değerlendirecekler ondan önce alınmış raporlarıda eski mevzuat hükmünde işleme koyacaklar

drarter Dert etme, tasalanma senin emekliliğin tamamdır. Evet burası
Türkiye kazın ayağı uzundur ama o kadarda değil yani.. her şey açık bu konuda bir bahane bulamazlar artık...

Merhaba değerli dostlar,

2008 öncesi girişli olanlar etkilenmiyor demişsiniz ama buna dayanak olarak neyi gösterdiniz ben anlayamadım ve bulamadım. Lütfen bu dayanağı açıklar mısınız. Bu yönetmelik sadece maluliyetten kaynaklı emekli olacakları mı ilgilendiriyor. 2008 öncesi sgk girişli olup vergi indiriminden emekli olanlar kontrol muayenesine çağrılırsa yeni yönetmeliğe mi tabi olacaklar?

Sonuçta ortada bir hak kaybı olacağı aşikar. Yapılan düzenlemeler ne vakit vatandaş lehine yapıldı ki? Forumun öncü isimleri bu konuda toplu olarak bir şeyler yapma zamanı gelmedi mi? Bence yeni bir başlık açıp bunu tartışmanın zamanı geldi ve geçiyor.

Bu kanun ister 2008 öncesi, isterse 2008 sonrası bundan sonra malulen veya engelli emekli olacak herkesi bağlar. Yeni basvuru yapacaksan artik bu kanuna baglisin.

Artik birden fazla hastaligi oransal birlestirmeyi ve %40 oranini kaldirmislar. Bundan sonra emekli olacaklara gecmis olsun. Bir tane hastalikla emekli falan olmak hayal artik.

Eskiden engelli ve malulen emeklilere kontrol muayenesinde ise bu kanun uygulanmayacakmis, emekli oldugu zamanki kurallar uygulanacakmis. Muhtemelen bürokrasi bunu bu kanundan bir önceki cikmis olan kanun gibi algilayacaktir. Zaten o kanuna gore de bircok kisinin emekliligini rahatca geri alirlar.

Velhasili kelam, bundan sonra, daha önceden engelli sayilan kisilerin %90 ı bu kanunla engelli olamaz. Önümüze koskocaman bir baraj seddi cekildi. Artık resmen sapasağlam insanlarsınız, hem de kanun tescilli. Ölümcül olmadan kimseyi emekli falan atmezler bu kurallarla.

munen

Bu düzenleme 1 elim 2008'den önce sigortalı olan ve emekliliği 4a statüsünde olacak kişileri bağlamaz. 5510 sayılı yasanın yönetmeliğidir. Onun tarihi de 1 ekim 2008'dir.

OturanBoğa 2013 yılında vergiindirimle %41 oran ile emekli olmuştum 2019 yılında kontorl muayenesi ile oranım 33 e düştü. Bu yeni yönetmelik beni bağlıyor değil mi?

Kuru

1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup vergi indirimine istinaden 4a statüsünde emekli olacak kişiler eski sakatlık oranı cetveli'Ne tabiler.

Kontrol muanelerinde yeni yönetmelik geçerli

Sevgili arkadaşlar 28 Eylül 2021 de çıkan yeni yönetmelik 2.madde g bendi açık ve net yazmaktadır.
Kontrol muayenelerinde 15. Madde 4 kısım uygulanır

Engelli52

Hayır. Yönetmelik 5510 saylı kanuna dairdir. Kanun 1 Ekim 2008'den önce sigortalı olup 4a statüsünde emekli olacakları kapsamaz. Hiç bir yönetmelik de kanununa aykırı olamaz.

Merhaba,
Hukukcu'lar ile görüşüldü
28 Eylül 2021 yönetmelik 2. Madde g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına
muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,ilişkin usul ve esasları kapsar.

Engelli52 ; OturanBoğa dostlar yaşlılık aylığı 2019 yılı öncesi bağlanmış ancak 2019 veya sonrası kontrol muayenesi ile oranları düşüp yaşlılık aylığı kesilenleri 28.9.2021 yönetmeliği bağlar (buna göre kontrol muayenesi istenirse ilk emekli olduğu mevzuata göre değerlendirilecek şekilde kontrole çağırılabilir)

Engelli52

Hukukçu arkadaşlar yanlış değerlendirmiş o halde. Yönetmelik madde 1:

"Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılanların maluliyet, çalışma gücü kaybı ve erken yaşlanma durumları ile bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının maluliyet ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engellilik durumlarının tespitine ve bu tespitlerde esas alınacak sağlık kurulu raporlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir."

Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun;
a) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde ağır
düzeyde çalışma gücünü kaybettiğine,
b) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü
ağır düzeyde veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğine ve vazifelerini
yapamayacak derecede hastalığa uğrayanlardan personel kanunlarına tabi olanların hastalıklarının kanunlarında tayin
edilen sürelerden fazla devam ettiği, olmayanların ise hastalık sebebiyle malul sayılmalarına esas alınacak hastalık
süreleri hakkında kendi özel kanunları yürürlüğe girinceye kadar 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları
Kanununun hastalık iznine ilişkin hükümleri uygulanmak suretiyle bu süreleri doldurduğuna,
c) 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 60 ıncı maddesi
kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının hak sahibi veya bakmakla yükümlü oldukları çocuklarının hangi hallerde
çalışma gücünü ağır düzeyde kaybettiğine,
ç) 28 inci maddesinin beşinci fıkrası ve geçici 4 üncü maddesinin altıncı fıkrasına göre yaşlılık sigortası
kapsamında, sigortalıların hangi hallerde çalışma gücünü orta veya hafif düzeyde kaybettiğine,
d) 28 inci maddesinin yedinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında, sigortalıların hangi hallerde erken
yaşlanmış olacaklarının tespitine,
e) 28 inci maddesinin sekizinci fıkrasına göre yaşlılık sigortası kapsamında kadın sigortalı çocuğunun, hangi
hallerde başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli sayılacaklarının tespitine,
f) Maluliyet, çalışma gücü kaybı, erken yaşlanma ve başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır
engellilik tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarının düzenlenmesine,
g) Malullük veya yaşlılık aylığı bağlanmış sigortalılar ile malul sayılan veya başka birinin sürekli bakımına
muhtaç derecede ağır engelli sigortalı çocuğunun kontrol muayenelerine,
ilişkin usul ve esasları kapsar.

Amacı ve kapsamı var yaşlılık ibaresi mevcut 15/4 madde net kapsamı ayrıca 2/g bendinde yaşlıklık ifade ediyor smacımız istişare yapmak yanlış anlaşılmasın

OturanBoğa

5510 sayılı kanunla diger sosyal guvenlik kanunları haklari sakli kalmak kaydiyla yani ekler ile mülga olmustur. Eskiden Ssk kanununa tabi baslangic yapanlar 5510 sayili kanunun 4. maddesinin A bendine, Bagkurlu olanlar B bendine, Emekli Sandiklilar C bendine alinmistir. Yani herkes artik 5510 ludur, ancak baslangic itibari ile 5510 sayili kanunlarin ek lerindeki haklari acisından eski kurallar uygulanir. Bahsi gecen yeni kanundaki atıf aslinda herkesidir. Dedigim gibi kamunun yeni alinacak raporlarda herkese bu yeni şartları uygulayacagini dusunuyorum. Yakinda uygulamalarda bunlar belli olur zaten. Zaten, eski SSK lilara bu yeni kurallar uygulanmaz, ama eski memurlara bunlar uygulanir demek eşitlik açisindan da gercekci olmaz. O zaman eski girisli yani 2008 öncesi memurlarda dediginiz gibi kapsam dışı olmalıydı. Yani onlarda oransal rapor alabilmeliydi.

Temennim o ki, umarim ben yaniliyorumdur.

Bu noktadan sonra yönetmeliğin hukuki olarak iptal edilip edilmeyeceğini konuşmak gerek zira ortada ciddi bir hak kaybı söz konusu.Bu durumun halen elinde raporu olup eski mevzuata göre emekli olabileceklerin kazanılmış hakkı olup olmadığını da konuşmak gerek.Hukuk emeklilik gerçekleşmediği için kazanılmış hak yoktur da diyebilir.Emekli olanlar için durum net ancak henüz emekli olmayanların elindeki tüm raporlar emeklilik yönünden iptal anlamına mı geliyor? Peki bir kısım engelli baltazar yöntemiyle oran alırken bir kısım engellinin tek engel üzerinden değerlendirilmesi bir ayrımcılık değil midir? Bu anayasanın eşitlik ilkesine uygun mudur?

munen

O şekilde uygulanırsa bu yönetmelik %100 iptal edilir. Çünkü elde dilmiş vergi indirim hakkı olup emekliliği bekleyenlerin hakkı yenir bu yönetmelikle. Kimse %100 iptal edilecek bir yönetmelik yazmaz. Bekleyip göreceğiz sanırım.

OturanBoğa

bülent bey 2003 4 a lı olarak süresiz vergi indirimim var bu şekilde olurda beni de etkiliyor anlamadım

Üst Alt