arkadaşlar bagkurun başvuru yapan vatandaşlara işaretlemek üzere verdigi sevk talep kagıdı varmı ama en son olan üzerinde 40 ile 59 yazan sorunu çözdüm bana verilen sevk kagıdı
sayılı yasadan önceki sevk kagıdıymış şimdi bu kagıt bagkurda yok nerden temin edip üniversiteye sevk olabiliriz bendeki sevk talebinin 2 maddesinin son yazısında en az yüzde 60 oranında kaybettigimi yazıyor ama yeni sevk talep kagıdının 2 maddenin sonunda 40 ile 59 arası kaybettigimi yazıyormuş bu işaretlenip hastaneye sevk olucakmışım hatta sevk ettikleri ünivertiye gittim sordum bana 1 ve 2 madde işaretlinicek dediler ama sevk kagıdını görünce tanımadılar eger elinde olan varsa yada bulabilecegim bir internete ortamında varsa söylerse sevinirim
/28 madde erken emekli olma hakkında soru ve cevap hazırlamış buraya yazıyorum.
arkadaşlar bu yazıdan ne anlamalıyım ben arkadaşımla okuduk birşey anlamadık ve bize yazıp sormak istedik bagkur kaydından önce özürlü sakat olmayan erken emekli olabilirmi
Sayın okurum , yüzde 60'dan fazla rapor oranınız var olduğundan mevcut rahatsızlığınız Bağ-Kur'lu olmadan evvel yok (sonradan olduysa). Şimdi SGK'ya (Bağ-Kur'a) müracaat edip malulen emekli olabilirsiniz.
Öte yandan,
5510 sayılı Kanun'un 28 inci maddesi gereğince,
"...Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25'inci maddenin ikinci fıkrasına göre malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özrü bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulu'nca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ila % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar..."
Yani siz de yüzde 60 ve daha fazla oranda rapora sahip olduğunuzdan 3960 gün sayısı ile (ki sizin bundan çok fazla prim ödeme süreniz var) SGK dan 4/B'li (Bağ-Kur'lu gibi) gibi erken emekli olma hakkınız da var. SGK'nm 30 Nisan 2009 günü yayınlanan 2009/67 sayılı genelgesi gereğince de; ister engelli isterseniz de malulen emekli olabilirsiniz. Genelgenin ilgili bölümü gereğince durum açıklanmıştır.
"Sigortalılıkları devam eden 4 (b) sigortalılarından sevk talebinde bulundukları tarihte; içinde bulunulan ay ile bir önceki ayın prim borçları dışında borçları bulunmayanların, söz konusu dönemlere ilişkin borçları muaccel hale gelmediğinden, bunların sevk işlemleri yapılacak ve masrafları Kurumca karşılanacaktır."
4-4(b) sigortalılarının
5510 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin beşinci fıkrasına göre (çalışma gücü kaybı % 60'ın altında olanlar) Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularına sevk işlemi yapılırken en az 4320 prim gün sayısının olması şartı aranacak, yine bu gün sayısının hizmet borçlanması yapılması suretiyle tamamlanması veya 4 (b) sigortalılarının sevk tarihinde prim borçlarının bulunması halinde sevk işlemi yapılacak, ancak sevke ilişkin tüm masraflar sigortalılar tarafından karşılanacaktır..."
Siz Muğla Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'nün verdiği cevapla birlikte, SGK Başkanlığı Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı Balgat-Ankara adresine itiraz dilekçesi gönderin. İtirazınıza olumlu cevap vermezlerse gidip İş mahkemesinde dava açınız. Bu arada SGK itirazınıza geç cevap verebilir, 2009/67 sayılı genelge gereğince Muğla SGK'ya yeniden müracaat edip hastaneye sevk isteyin ve bu sevkin ücretlerini SGK ödeyecek.