Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bağkur'lunun vergi indirimi alarak emekli olma prosedürü nasıldır?

bülent bey ankara bagkurla konuştum yazım alttadır sizden yorum bilgis istiyoruz

öncelikle 2010 yılı herkeze huzur mutluluk getirsin güzel günler görmeniz dilegiyle bülent hocam ve bu bagkur konusunu yakından takip eden arkadaşlar bu yazımı iyi okuyun bügün bagkurdayım ve yaşadıklarımızı sırasıyla anlatmaya çalışıcam..................
ben ve arkadaşım bülent beyin vermiş oldugu son dilekce örnegi ile bagkura gittik memur iyi karşıladı bizi bayan memura en son sevk talep dilekcesi bu dedim oda bunun bizde olmadıgını bu sevk talebinin yenisinin çıktıgını bile bilmedigini söyledi memur bizi şefe yönlendirdi oda bagkur müdürüne bagkur müdürü ısrarla başka birşey söylüyor biz başka bir şey söylüyoruz bu böyle olmuycak dedi be ankara bagkur müdürlügü aradı eger burasıda bilmesse türkiyenin bagkur sisteme çökmüştür dedi tam 12 tane memur bu konuyu tam bilmediklerini söylediler son olarak bu işi bilen birisiyle müdür konuşmaya başladı bizip taleplerimizi söyledi teli bana verdi ben ona 5510/28 göre erken emekli olmak istiyoruz ve hastaneye sevk edilmek istiyoruz dedim ve ona 2 maddeden bizi sevk etmenizi talep ediyorum dedim bana bagkur kaydından önce engelli olup olmadıgımı sordu bende bagkur kaydından önce engelemiz yok dedim o zaman siz erken emekli olamassınız sadece bagkurdan malulen emekli olabilirsiniz dedi erken emeklilik kolaylıgı sadece bagkur kaydından önce sakat özürlü olan bagkurlululara getirildi dedi ve şuan bilgisiyar kayıtlarında bagkur kaydından önce saglam olan ve erken emeklilik talep edip emekli olan yoktur dedi bunu net olarak söyledi kim bagkurda bagkur kaydından önce sakat olmadan sonradan başvurup erken emekli olabilir diyorsa ankarayı arasın gerekli izahı onlarada yapalım dedi
arkadaşlar defalarca sordum ve kesinlikle şunu söylüyor bagkurdeki yetkili bagkur kaydından önce sakat olmayan kişi bagkura müracaat ederse 2 seçenek seçicek ya erken yaşlanma o da çok zor rapor alır diyor sadece kömür madencilerini erken emekli ediyoruz dedi ve malulen emekli olabilirsiniz dedi onun içinde tek hastalıktan yüzde 60 almanız gerekir dedi
eger size bagkurda erken emeklilik var diyen varsa ankara bagkur müdürlügü arasın ve hangi maddeye dayanarak bunları söylüyor bize bir izah etsin bakalım diyor

arkadaşlar ısrarla şuan türkiyede bagkur kaydından önce saglam olup erken emekllilik için müracaat eden ve erken emekli olan hiç kimse yokmuş kayıtlarda sadece bagkur kaydından önce sakat olan doguştan olan insanlar erken emeklilik için müracaat ederse erken emekli olur dedi
biz egitime giden memurlara bu şekilde bilgi verilemesini söylüyoruz diyor

evet arkadaşlar son durum bu bu savaşı kim kazanıcak vatandaşmı bagkur mu

Her anlamda mantıktan uzak bir görüş bu... Böyle uygulandığına dair hiç bir bilgim yok. Velev ki böyle bir saçmalık varsa, konu mahkemeye taşınır ve mutlaka çalışan lehine sonuçlanır. Aksi mümkün değil...

"Erken emeklilik kolaylıgı sadece bagkur kaydından önce sakat özürlü olan bagkurlululara getirildi" iddiasını ortaya atan yetkili bunu hangi kanuna ve hangi yönetmeliğe dayandırıyor? Bunu öğrenin önce.

jon83

bülent bey ankara bagkur genel müdürlügündeki yetkili 5510 25 maddesine dayandırdı söylediklerini ve şöyle diyor siz sadece yüzde 60 alarak tek hastalıktan malulen emekli olabilirsiniz çünki siz bagkur kaydından önce saglamsınız diyor 5510/28 sadece bagkur kaydına engelli olarak kayıt yapan insanlar için çıkarıldı diyor erken yaşlanmayı tercih ederseniz kömür ve madencilik dalında iş yapmanız gerekir diyor eger 5510/28 bagkur kaydından önce erken emeklilik hakkı var kim diyorsa maddesi ve neye dayandırdıgı söylesin diyor şuan türkiyede bagkur kaydından önce saglam olan ve emeklilik başvuran hiç kimse erken emekli olamadı şuan ne sistemlerde nede bagkurda böyle kayıt yok erken emekli olanlar bagkur kaydından önce engelli olarak kaydı olanlardır diyor eger siz söylediginiz maddeyle başvuru yapar ve üniversiteden yüzde 40 ile 60 arası birşey alırsanız size 3/2 kaybetmedigi için red gelir diyor yani siz tek hastalıktan yüzde 60 almanız gerekiyor bagkur kaydından önce saglam kimse erken emekli olamaz diyor bülent bey siz bu 5510/28 maddeyi iyice inceledinizmi bagkur kaydından önce saglam olan kişi erken emekli olablirmi eger olabilirse bu hangi maddeler destekliyor bu yazarmısıınız gerekirse tekrar arıycam yada bagkura şu maddeler bizim erken emekli olmamız için yeterlidir diycem saygılar

jon83,
akıldan, mantıktan, yasadan, anayasadan aykırı temel hak ve özgürlükleri budayan, gaspedilen yasanın mantığı olmaz. sigortalı olmazdan önce sağlam iken daha sonra hastalıktan veya bir başka nedenden dolayı işgücü kaybına
uğrayan 4/a'lı emekli olabiliyor. bağkurlu yani 4/b'li olamıyor.
Kanun yapmaktan çok onu uygulamak, yaşama geçirmek önemlidir. 5510 sayılı yasayla 4/b'lilere de bu hak verilmiş ama uygulanması aşamasında gizli bir el yasayı engellemiştir. Makri olsun, diğerleri olsun mahkemeye verin diyoruz ama o sürecinde uzun bir yol olduğunu unutmayın. Mahkeme durumunda kazanacağınız kesin.

jon83

makri arkadaşım arkadaşımın 7300 günü var 9000 bin olmasına 1700 gün var oda 4 yada 5 sene felan yapar biz mahkeme açsak emin ol bundan fazla sürer ve bir ton ugraş mahkemelere git avukat tut evrak hazırla savunma yaz hakim karşına çık bunlar bir ton iş ve yük arkadaşım işyeri var nasıl gitsin mahkemelere sorduk avukat arkadaşa çok uzun sürer diyor adli tıpı üniversiteye sevki yargıtaya temiz işi biz olayı dört boyutlu hesaplıyıp düşünüyoruz burda sizlere sorma amacımız 5510/28 hangi maddesinde neresinde yazıyor bagkur kaydından önce saglam olan sonradan başvuru yapıp erken emekli olabilir diyor bana arkadaş git bagkura al sana maddesi ispatı diye birşeyler yazınki elimde belge birşey olsun adana ankara mersin nereyi arasam aynı cevabı veriyorlar adam diyorki türkiyede bagkur kaydından önce saglam olup başvuru yapıp rapor alıp erken emekli olan yok oldum diyen varsa söylesin ve ispatlasın diyor sistemde bilgisiyar kayıtlarında sadece bagkur kaydından önce engelli olan kişilerin erken emekli oldugunu gösteriyor diyor bülent bey sizden ricam 5510/28 neresinde hangi maddesinde erken emekli olabilir diye ifade yazıyor bize yazarmısınız bizde bagkurdaki yetkilerle görüşelim

Özürlü eski Bağ-Kur’lular erken emekli olacak
Bağ-Kur (4/B) sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK’lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık erken emeklilik hakkı getirildi. ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.

Bağ-Kur’lular Çalışma Gücünde Kayıp Oranı
%60 ve daha çok olanlar%50 – %59 arası olanlar%40-%49 arası olanlar
15 yıl, 3 bin 960 gün16 yıl, 4 bin 320 gün18 yıl, 4 bin 680 gün

jon83

makri ben bu yazıdan şöyle anladım bagkur kaydından önce sakat özürlü olanlar yüzde 40 üzeri olursa erken emekli olabilir beni böyle düşündüren yazının şı kısmıdır.ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda aşağıdaki şartlarda 4/b sigortalılığı kapsamına konulan özürlü emekliliğinden aşağıdaki tablodaki şartlarla yararlanabilecekler.bak orda yazıyor ilk defa sigortalı oldugu tarihten önce özürlü sakat olup erken emekli olamayanlar diye peki senin bu yazıyı yazmandaki amaç nedir yani sence bagkur kaydından saglam olanlarda erken emekli olabilir onumu demek istiyosun

evet, bu sgk uzmanının yorumu. burada sakatlığın önce veya sonra ortaya çıkması durumu değiştirmiyor. yani yasadan önce %40 özürlü ve malülen emekli olamıyor ya da sonradan %40 ve üzeri özürlü ve malülen yine emekli olamıyor. bu durumda da özür oranına ve kademesine göre emeklilik isteyebiliyor.

jon83

makri bagkur benden 5510 maddesinin yasanın diyim neresinde bagkur kaydından önce saglam olanlar sonradan yüzde 40 rapor alıp erken emekli olabilir diye yazıyor diyor bana o maddeleri yazıyı getir diyor bülent hocamdan ricam 5510 neresinde yazıyor bagkur kaydından önce saglam olan sonradan yüzde 40 ve üstü rapor alıp erken emekli olabilir acil cevap bilgi bekliyorum eger siz bagkur kaydından önce saglam olup sonradan bagkura başvurup yüzde 40 ve üstü rapor alıp erken emekli olunabilir diyosunuz bana madde yazın ispat edinki bende bagkura gidip sizin verdiginiz bilgileri dayanarak hakkımı arıyım saygılar jon83

Jon83,

Size, "5510 maddesinin yasanın neresinde bagkur kaydından önce saglam olanlar sonradan yüzde 40 rapor alıp erken emekli olabilir diye yazıyor" diyen memura deyin ki: 5510 maddesinin yasanın neresinde bagkur kaydından önce saglam olanlar sonradan yüzde 40 rapor alıp erken emekli olamaz diye yazıyor???
Hiç bir yerinde yazmıyor!
Peki yazmıyor da bunu kim neresinden uyduruyor!?
Bunu uydurma yetkisini kendinde gören memura sorarım: başka bir memur da çıksa ve "İstanbul doğumlu olmayanlar emekli olamaz" dese, biz buna itiraz etsek, adam da bize çıkıp, "5510 maddesinin yasanın neresinde 'İstanbul doğumlu olmayanlar emekli olabilir' diye yazıyor" dese, bunun akılla bağdaşır bir yanı olabilir mi?!
Olamaz tabii ki!
"bagkur kaydından önce saglam olanlar" şartı ne kadar kadükse, "İstanbul'lu olmayanlar" şartı da o kadar kadüktür!
Ve, "bagkur kaydından önce saglam olanlar emekli olamaz" iddiasında bulunan kişilerin cevap vermesi gerek: 5510 sayılı yasanın neresinde yazıyor bu? Yazmıyorsa nerenizden uyduruyorsunuz bunu?

arkadaşlar çok uzattınız bağkur lu olmak işveren olmak anlamına geliyor yani ancak malulen olabilirsiniz erken emeklilik yok bağkur da..sağlam iken işyeri açıyorsunuz daha sonra engelli olduysanız bu maluliyete giriyor bağkur kanunlarına göre uzun lafın kısa sı...

çelik, bildiklerin külliyen yanlış... Evet çok uzattık ama sizde taktir edersiniz ki bu sitenin amacıda bu zaten değil mi?

bu arkadaş bağkur dan ancak malulen emekli olabilir...iş yeri açtığında engelli olsaydı erken emekli olabilirdi bildiğim kadarıyla...

jon83

bülent bey adana antalya izmir ankara ve daha bir çok bagkur il müdürlügüüyle telde konuştum hepsi tek agızdan bagkur kaydından sakat olmayan erken emekli olamaz olurum diyen varsa buyursun başvursun 3/2 kaybetmedigi için red gelicek diyor siz sadece malulen emekli olabilirsiniz diyor eger size bagkur kaydından önce saglam olan kişi bagkura başvuru yapar erken emekli olur derse madde göstersin ıspatlasın diyor 5510 hiç bir yerinde bagkur kaydından önce saglam olan bagkurluya erken emekli fırsatı verildigi yazmıyor diyor ayrıca türkiyede şuan bagkur kaydından önce saglam olup bagkura başvurup erken emekli olan yok oldum diyen varsa ispatlasın diyor ayrıca 5510 yasa sadece bagkur kaydından önce engelilere yarar diyor siz sadece malulen emekli olabilirsin diyor ne yapacagımızı şaşırdık bülent bey şimdide gelin sizi erken yaşlanma olarak hastaneye sevk edelim diyor not olarak şunu söylüyor siz ıspatlıycaksınız sizin işinizi erken yaşlandırdıgınız diye ne yapalım bilyorum

Yahu "5510 yasa sadece bagkur kaydından önce engelilere yarar" diyen adam bunu neye dayandırdığını bir yazsın!

Erken emeklilik 5510 sayılı yasanın 28. maddesinde düzenleniyor. Aşaüıdaki maddenin neresinde yazıyor "bağkur kaydından önce engelli olmak gerek" diye!!!??? Yazmadığı halde kim hangi yetkiyle bitarafından şart uyduruyor da insanları mağdur ediyor!!!???
Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 28- [...]
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
[...]
Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. (1)
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

jon83

bülent bey biz şuan bu sorunun cevabı arıyoruz bagkur kaydından önce saglam olan sonradan bagkura başvuru yaparsa yüzde 40 ve üstü rapor alırsa erken emekli olabilirmi olamazmı bu sorunun cevabını bize ve tüm insanlara lazım sadece bulundugum şehirdeki bagkur müdürlügü söylese tamam bilmiyorlar yeni ögreniyorlar diycem ama hangi bagkur müdürlügünü arasam aynı şeyi söylüyorlar bizde acele etmeden bu işin aslını gerçegini ögrenmek istiyoruz ısrarla bizi erken yaşlanma olarak sevk etmek istiyorlar yarın tekrar bagkura gidicem ve onlara sorucam 5510 yasanın neresinde yazıyor diycem ve foruma yazıcam ankara hatırladıgım kadarıyla 5510 25 maddesine dayandırdı ama bulundugum şehirdeki bagkurun bana söyleceklerini bülent bey yarın ögrenip sizlerle paylaşıcam saygılar jon83

Bu kadar yazıyorum, hala bana aynı soruyu soruyorsunuz. Tabii ki bağkurlu olmadan önce %40 ve üzeri sakat olmak diye bir şart söz konusu değil!
Aksini iddia eden, "5510 yasa sadece bagkur kaydından önce engelilere yarar" diyen adam bunu neye dayandırdığını bir yazsın! Hangi kanunun hangi yönetmeliğin hangi maddesi diyor bunu!?

5510'un 25. maddesi malul sayılma şartlarını düzenler. "5510 yasa sadece bagkur kaydından önce engelilere yarar" diyen adam bunu 25. maddeye dayandırıyorsa, o adam zaten düpedüz kafayı sıyırmış demektir; derhal memurluktan alınması gerekir! Zira malulen emekli olabilmenin ilk şartı şudur:(25. maddede de zikredilir) "Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz."
Yani, 25. maddeye atıfta bulunup "bağkur kaydından önce engeli olmak gerek" diyen adamı tefe koyar...

jon83

emeginiz için ve zaman ayırdıgınız için tşk ederim bülent bey bulundugum şehirdeki bagku il müdürlügüne gidicem yarın ve onlardan resmi belge istiycem ve buraya bana verdikleri yazıyı yazıcam saygılar

bağkur dan erken emeklilik şartları yukarıda. engelli olarak işyeri açan bağkurlular yukarıdaki rapor oranlarına göre erken emekli olabilirler...

jon83 arkadaş sizin emekliliğiniz ancak malulen emeklilik olur...benden bu kadar ...

jon83

bülent makri ilker ve çelik arkadaşlar arkadaşımla bügün sabah bagkur il müdürlügünü gittik bagkurdaki memura bagkur kaydından önce saglam olan ve sonradan bagkura başvuranın kişinin yüzde 40 ve üstü rapor alırsa erken emekli olabilir yada olamıycagını sordum olamaz dedi
5510 yasanın 25 maddeleri 28 maddelerinde yazan yazıları gösterdim bunların hepsi bagkur kaydından önce engelli olarak bagkura kayıt yaptıranlar için geçerlidir dedi siz malulen emekli olabilirsiniz dedi
ben sizi sizin istediginiz maddeden sevk edersem 3/2 kaybetmediginiz için red gelicek dedi biz burda sizin istediginiz gibi işlem yapalım diyor ama sonradan evrak malülük olarak degiştirilir ve malulen olarak işlem görür sizde erken emekli olmassınız diyor erken yaşlanmayı seçerseniz madenci olmadıgınız içinde red gelir diyor
sana kim 5510 sayılı yasa ile erken emekli olabilirsin diyorsa ankara yada istedigi bagkur il müdürlüklerini arasın ve dogruyu ögrensin diyor bagkur kaydından önce saglam olarak kayıt yaptıran kişi kesinlikle erken emekli olamaz diyor sadece malulen emekli olur tek hastalıktan yüzde 60 alırsa diyor

bülent hocam bana 5510 25 maddesine göre bagkur kaydından önce saglam olan kişilerin erken emekli olamaycagını söylediler ben 5510 28 okurmusun dedigimde burdaki 40 59 arası yazıların bagkur kaydından özürlü olarak kayıt yapan bagkurlular için geçerlidir dedi
bu işin aslını bi ögrenebilsem şimdi bagkura başvuru yapıcaz yüzde 40 ile 60 arası birşey alıcaz birde red gelirse bu sefer hem zaman kaybı hemde göz göre göre olmuycak işe giricez ne yapalım bilmiyoruz bagurdaki memur dükkanı devredin ssk geçin diyor onuda ögrendik dükkanı devretmek bir dünya para 42 ayda prim yatırmamız lazım zaten arkadaşın 7300 günü var hiç birşey yapmassa bile 5 sene sonra emekli ama hakkımız varsa bunu kullanmak en dogal hakkımız
bakalım bu savaşı kim kazanıcak vatandaş mı bagkurmu bakalım bagkur bilmecesini kim çözücek saygılar jon83

jon83 arkadaşım boşuna havanda su dövme bağkur dan erken emeklilik şartları sizin durumunuzda olmaz ya bekleyin süreniz dolsun normal emekli olun veya engelinizi rapor edin kabul olursa hemen olun...

jon83

çelik arkadaşım makri bülent beyin yazılarını görüp okuyosunuz bize erken emekli olabilirsiniz diyorlar sakatlıgın öncesi sonrası yok diyorlar eger siz bana bu işden vazgeç erken emekli olmassın diyorsanız 5510 yasanın madde gösterin ispat edinki bende vazgeçeyim ama forumda herkez vazgeçme yüzde 40 ve üstü raporla erken emekli olursun diyor mücadele haktır verilen bir hak varsa bunu kullanmak vatandaşlık görevimiz siz neye hangi maddeye dayanarak diyorsanız bi yazında hocalarımız bilen kişilerde görsün bir karara varalım gerekirse hakkımız yoksa vazgeçelim size sorum şudur bagkur kaydından önce saglam olan sonradan sakatlanıp bagkura başvuru yaparsa hastaneye sevk edilip yüzde 40 ve üstü rapor alırsa erken emekli olurmu olmazmı bu soruma cevap yazarmısınız eger cevap hayır olamazssa maddesi yazarmısın şuan bekliyoruz sebebide biri olur biri olmaz diyor kim dogru biliyor söylüyor

Ben hala emekli olamadım 11 yıllık pirimim var %80 raporum var ve emekli olamıyorum..
Bağkurun bana dediği emekliliğe baş vurduğunda hastamıydın değilmiydin.
Birtürlü olmuyor almadığım rapor kalmadı.
11 yıldan sonra dondurdum ve 21 yıl oldu hala bekliyorum.
Malülen emekliliğim kabul edilmiyor nası bir yol uygulamalıyım.

jon83
Erken emekliliğin olduğunu Sgk uzmanları söylüyor. Bizde buradan dillendiriyoruz. Israr edin, ısrar edin demekten başka yapabileceğimiz bir şey yok. Mantıktan yoksun söylemleri kabul etmemizde düşünülemez.

----------

Elvan,
(doğrusu bu sanırım)
Daha ayrıntılı yazarsan birşeyler yazabiliriz.

Yahu "5510 yasa sadece bagkur kaydından önce engelilere yarar" diyen adam bunu neye dayandırdığını bir yazsın!

Erken emeklilik 5510 sayılı yasanın 28. maddesinde düzenleniyor. Aşaüıdaki maddenin neresinde yazıyor "bağkur kaydından önce engelli olmak gerek" diye!!!??? Yazmadığı halde kim hangi yetkiyle bitarafından şart uyduruyor da insanları mağdur ediyor!!!???
Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 28- [...]
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
[...]
Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten sonra yazılı istekte bulunmaları, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise istekleri üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı alındıktan sonra ilişiklerinin kesilmesi şarttır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve prime ilişkin her türlü borcunun olmaması zorunludur. (1)
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
önce buraya bir yorum yapayım.kanunlar uygulama hükümlerini yazar hükümde olmayan uygulamada da olmaz zaten ,şimdi burada olmayan yazıyı istiyor oturanboğa ve makri arkadaş. bağkurluyla ssk lıyı aynı görüyorlar.ssk lı işçidir emekçidir uygulanan hükümler farklı . bağkurlu kendi işyerini açar işçi çalıştırır işverendir ve uygulanan hükümlerde farklıdır niye anlamak istemiyorlar anlamış değilim...ankaraya bağkur genel müdürlüğüne çıkın ,çalışma bakanına çıkın, başbakana çıkın aynısını diyecektir işçi ile kendi işyerini açan bağkurlunun mevzuatı farklıdır. yeni kanun sadece işyerini açarkende engelli olanlara erken emeklilik getirdi yoksa sonradan engelli olanlar malulen emekli olabilir....

Önce bir açıklama yapayım; 5510 sayılı yasa 01/10/2008 tarihinde yürürlüğe girdi ve işçi, memur ve esnafın yasası birleşti. Bu yasada geçiş normlarıyla birlikte bundan sonrasıda yazıyor. Alıntı yapılan yazının mavi renkte gösterilen kısmının hangi yerinde ve neresinde önceden/sonradan diye bir ibare var? Yani sonradan %59 oranında güc kaybı oluşan malülen emekli olamadığı gibi, erken emeklide olamayacak. Bu tamamen subjektif bir değerlendirmedir. Yasada yazan önceden, sonradan demeden oluşan güc kaybına göre emeklilik hakkının olduğudur.

Makri kardeşim 1988 de bağkura kayıt oldum kendi işyerimi açmıştım.
daha sonra yürütemedim sağlığım el vermedi iş yerimi kapattım daha sonra afdan yaralanıp bağkura 11 yıllık pirim yatırıp malülen emekliliğimi istedim cevapları emekliliğie baş vurduğunda hastamıydın değilmiydin dendi ve ilk hastanedeki raporumu istiyorlar ama böle bi raporum yok ben sadece emekli olmak istediğimde raporumu aldım rapor %80 ve hala malülen emekli olamıyorum 2010 dayız ve 21 yıl oldu bekliyorum nasıl bir yol izliyeceğimi bilmiyorum bilgi verirseniz memnun olurum.

jon83

elvan ben o kadar bagkuru araştırdımki sana bilgi vereyim sen yüzde 80 raporla çok rahat emekli olabilirsin bak eger bagkur kaydından önce saglamsan bagkur seni malulen emeklilik için sevk edicek ve yüzde 60 alırsan emekli olucaksın malulen emekli olman için tek hastalıktan yüzde 60 ve üstü alman gerekiyor yok bagkur kaydından önce sakat yada engelliysen erken emeklilik için sevk edicek yüzde 40 ve üstü aldıgında erken emekli olucaksın bizim durumumuz ise farklı arkadaşım şeker hastası ancak yüzde 40 ile 60 arası birşey alıcak yani ancak erken emeklilik hakkından faydanalarak emekli olabilir malulen emekli olmak için kriterleri uymuyor bagkurda bizi ya erken yaşlanma yada malulen emeklilik için sevk ediyor nedeni bagkur kaydından önce arkadaşım saglamdı biz tek hastalıktan yüzde 60 alamayız ve malulen emekli olamayız biz bunu bildigimiz için müracaat etmiyoruz biz hastanenin verecegi degerleri bile önceden biliyoruz yani bilinçli hastayız insanlar bagkurun sevkiyle gittigi hastaneden kaç aldıgını ögrenemez biz ise çevre ve bilgi ile üst yazıları bile elden teslim ederek işimizi çabuklaştırırız çelik arkadaş bu forumda amaç bilgi paylaşım ve yardımdır bana göre bu forumun en zor en bilinmeyen işi bagkurdur burdan genel yayın yönetmenime ve bu 5510 bilen inceleyen forumdaki arkadaşara istegim şudur bu sorunun cevabını istiyorum bagkur kaydından önce saglam olan sonradan başvuru yaparsa bagkur sevkiyle gittigi hastaneden yüzde 40 ve üstü alırsa erken emekli olurmu olmazmı bana bu cevabı veren herşeye cevap vermiş olucaktır not şuan tüm türkiyedeki bagkur il müdürlükleri bagkur kaydından önce saglam olan sadece malulen emekli olunabilir diyor bunun aksini iddaa eden varsa bana ve arkadaşıma forumdaki arkadaşlara yardım için madde belge ile yardımcı olsun

not:çelik beyin alıtın yaptıgı 5510/28 maddenin çıktısı bagkurdaki memura gösterdim bu imkanlar sadece bagkur kaydından önce engelli olanlar çıkarıldı dedi

evet yeni kanunun işyeri açmadan evvel engelli olanlar için erken emeklilik sağlıyor.

Üst Alt