Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Dezavantajlı Grupların Birbirlerine Bakışı Çerçevesinde Engelliler [Araştırma]

Ben pek engelini hisseden ya da engeline göre çeşitli olaylara bakış açısını şekillendiren biri olduğumu değilim, fakat yine de nacizane sorularınıza cevap verecek olursam.

1. "Örneğin bir engelli, transseksüel bir bireyle özdeşleşme kurabilir mi? Ya da onunla ilişkisi yine bir dışlama ilişkisi mi olacaktır?"

Böyle bir özdeşleşme kurduğumu sanmıyorum, fakat, kesinlikle dışlamayacağım gibi pek ala bu tarz insanlarla arkadaşlık kurabilirim, çalışabilirim ya da diğer insanlarla kurabileceğim sosyal ilişkilerin önemli bir çoğunluğu onlara karşı da geçerlidir.

Bugüne kadar yüzyüze bir transeksuel ile tanışmamakla birlikte, Üniversitede eşcinsel arkadaşlarım oldu.

2. "Engellilerin kendi içerisinde ayrışmaları var mıdır? Yani örneğin zihinsel engellilerle bedensel engelliler arasında bir farklılaşmadan söz edilebilir mi?"

Tek tip bir engelden söz edemeyeceğimiz gibi aynı engeli paylaşan kişiler arasında bile çok büyük farklar olabildiğini görebilirsiniz.

Ben mesela, görme engelliyim, eğer ben söylemezsem veya elimde baston olmazsa bunu anlayamazsınız bile (Ki birçok görme engelli kişi bu şekildedir).

Ama öte yandan abuksabuk Yeşilçam filmlerini bveya özgüven yoksunluğu, yetişme şartları, sosyokültürel yapı gibi sebeplerden dolayı kendini aşamamış/geliştirememiş birine rastladığınızda da aslında engel dediğimiz şeyin sadece bir sağlık sorunundan başka birşey olmadığını, dolayısıyla bireysel farkların ne kadar etkili olduğu sonucuna varırsınız.

Yanlış anlaşılmasın burada kesinlikle kendimi övme amacı gütmüyorum, ama söylemek istediğim şey, ne genel bir engelli tipinden bahsedebilirsiniz, Ne de tek bir engel tipinde birbirinin kopyası olan engellilerden.

3. "Engellilerin kendi aralarındaki dayanışmalarında etnik ya da dini kimliklerinin rolü nedir ya da bu kimlikler ne oranda belirleyicidir?"

Engelli ya da engelsiz, insanlara mümkün mertebe önyargıyla yaklaşmıyorum, AÇıkcası bu tarz önyargıları olan bağnaz kişileri de çevrem de çok fazla istediğimi sanmıyorum.

Son olarak; "Dezavantajlı gruplar" kavramı benim içimden son derece eksik bir tanım, Yani eğer bir dezavantajdan bahsediyorsak, avantajın tanımını da yapmamız gerekiyor diye düşünüyorum.

Başlığa cevap yazarak yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Çalışma bitti ve teslim edildi. Yüksek lisans tezimde de benzer bir konuyu çalışmayı planlıyorum ve yardımlarınızdan zevk duyarım :)

Yok öyle yağma! Burada kardeşi kardeşe vurduracaktın neredeyse : )

Şaka bir yana, sana herhangi biri (hocan, arkadaşın) tarafından ulaşan yorumları okumak isteriz

tanidigim bir cocuk var, yanilmiosam shu an 17-18 yashlarinda - türk...

bundan besh sene evvel, ingilizce ve matematik notlarini düzeltmek icin bana gelirdi, ders verirdim ona... cok da hevesliydi, annesinin babasinin zoruyla degil, kendi istegiyle geldiginden emindim [SIZE=1](öretmen falan degilim; üniversite yillarimda biras para kazanmak icin özel ders verirdim de ünümü duyup cocugunu bana yollamak isteyen anne babalar epey coktu :cool: , hala da soruolar... aslinda öncelikli olarak para icin yapiodum bunu ama öyle kendi istegiyle notlarini düzeltme karari alan hevesli örencilere elimden geldii kadar faydali olmak, para almaktan utandiricak kadar büük zevk veriordu bana :))[/SIZE]... alti ay kadar devam ettik ve gercekten de düzeltti derslerini... 13. sinifa kadar devam okuyup abitur yapmayi te o zamandan planliordu...

onuncu sinifi yarida birakip okulu terkettigini örendim bikac gün evvel - cok üzüldüm... ama beni asil üzen, onu bu "karara" iten shartlar oldu; nasil olmushsa olmush, bu cocugun eshcinsel oldugu duyulmush okulda... o kadar baskiya, o kadar ashagilanmalara maruz kalmish ki önce notlari tepetaklak gitmish kötüye, sonra da o eziete artik dayanamayip hepten birakmish okulu... öretmenler bile karshi koyamamish örencilerin baskisina...

külahima anlatin siz eshcinsellerin sakatlar kadar ayrimciliga ugramadiklarini... külahima anlatin siz yashadiklarindan kendileri sorumlu olduklarini - yashadiklarini kendileri sectiklerini... birilerinin midesi onun cinsel hayatini tasavvur etmeyi kaldiramior diye deger mi o cocugu harcamaya, ha!!!... böyle mi uyarilior cocuklar?... kanunlar izin verse de sakin siz firsat vermeyin, aman ha!... "o örümceklerle dolu kafanizdaki 'mükemmel' dünyanizi dürün, bükün... ... ...!" diesim gelior...

yazarken öfkelendim gene... bu almanya'da böyleyse türkiye'yi düshünemiorum bile... cemil ipekci falan da demeyin bana!!!...

edit;
ha! pardon, unutmushum; merdiven cikabilio ya bu cocuk, demek ki ortada hic bi sorun yok! boshuna yirtiom kendimi :rolleyes:...

Rekum, tam da bir sakatla eşcinseli mukayese ettiğin için ne kadar ahmak olduğunu yazacaktım ki, baktım son satırda kendine gelmiş, bağlantıyı kurmuşsun!

Şu söz buraya uyuyor mu ne: "İktidar sizi nerenizden yaralıyorsa orası kimliğiniz olur" Milan Kundera

kundera'ya kulak verip yüregimi, beynimi ve tepemin tasini kimlik olarak seciorum öyleyse bu günlerde kendime, cünkü o cocuga yapilan icimi acitti, beynimi zonklatti, tepemin tasini attirdi...

Rekum, tam da bir sakatla eşcinseli mukayese ettiğin için ne kadar ahmak olduğunu yazacaktım ki, baktım son satırda kendine gelmiş, bağlantıyı kurmuşsun!
:) e, arada bi benim de ayaklarimin yere bastigi oluor, bogam bogam; tekerlekli sandalyemden yere dogru bi firlatiom onlari, kendime geliom birden bire! :cool: ... ahmak olmaktan kilpayi kurtariom kendimi :p...

İnanç arkadaşımızın bu akademik çalışmasına konu olan bu tartışma, akademik bir makalede de saha çalışması olarak kullanılmış arkadaşlar. Bazı arkadaşlarımızın (H.P, Cicikıs, rekursion vs) buradaki fikirleri de analiz edilmiş makalede haberiniz yoksa söyleyim. H.P ve cicikıs arkadaşımızla ilgili kısımlar:

"Sitedeki iki forumda yaflanan tart›flmalar› aktarmak istiyorum. ‹lki,
MSGSÜ Sosyoloji Bölümü ö¤rencisi ‹nanç Dündar'›n "Dezavantajlı
Gruplar›n Birbirine Bak›fl›" konulu lisans tezi için açt›¤› tart›flma. Forumuolufltururken Dündar, Türkiye'de yaflayan dezavantajl› gruplardanbiri olarak sakatlar›n, etnisiteleri, dini veya cinsel yönelimleri bak›m›ndan dezavantajl› di¤er gruplara nas›l bakt›klar›n› soruyor.
23 Ancaközellikle, "Örne¤in bir engelli, transseksüel bir bireyle özdeflleflmekurabilir mi?" sorusu çok sert tepkilerle karfl›lan›yor:
Ben sakat›m fazlas› de¤ilim. Bir tercihte bulunmad›m. Do¤mak gibi, ölmekgibi. Ermeni iken Müslüman olabilirim, cinsel tercihte kurallar› çi¤nemeyebilirim.‹nançl› isem ateist olabilirim.Ben sadece sakat›m. Seçmedi¤im, vazgeçemedi¤im bir fleyim. Kimse banakalk ve yürü diyemez. Gör, duy, konufl, de¤ifl diyemez. ...Ben sakat›m, de¤ifltiremedi¤im bir fleyim.
Beni kabullenmedi¤im fleylerlek›yaslarsan›z, suçsuz bir hükümlü olurum. (H.P., 27 Ekim 2010, 15:15,vurgu bana ait)
Bu örnekte H.P. rumuzlu kifli, sakatlar
Bu örnekte H.P. rumuzlu kifli, sakatlar› di¤er dezavantajl› kiflilerdentamamen farkl› olarak görüyor ve bu görüflünü, kifli di¤er kimlikleri/konumlar› seçme hakk›na sahipken, sakatl›k konusunda herhangibir seçimin mümkün olmamas›na dayand›r›yor – zaten seçmemifl oldu¤u ve de¤ifltiremeyece¤i bir halin, bir de kabullenemeyece¤i deneyimlerlek›yaslanmas›n› ise ifllemedi¤i bir suçtan hüküm giyen –yanihaks›zl›¤a u¤ram›fl– birinin durumuna benzetiyor. Benzer bir ak›l yürütmebiçimini cicik›s rumuzlu kiflide de görüyoruz; ancak cicik›s, etnikköken ve dini yönelimi de "seçilemeyecek" de¤iflkenler kategorisindegördü¤ü için, bu nedenlerle d›fllanan kiflilerin yan›nda yer alabilece¤ini söylüyor – ne ki, "homoseksüellik, travestilik gibi" yaflam biçimlerini
sapk›n olarak de¤erlendirdi¤ini de eklemeden geçmiyor:

as›ls›n gibi bir düflünceye sahip de¤ilim. Sorunlar› ne ise devlet baba onlarada el ats›n ama engelliler ile ayn› manflette yer almas› durumu bana çok daayn› fleymifl gibi gelmiyor (cicik›s, 27 Ekim 2010, 19:48).
‹ki yorumda da sakatl›¤›n bir tercih de¤il bir mecburiyet oldu¤u,dolay›s›yla (cinsiyet/cinsel) tercihleri nedeniyle d›fllanan kesimlerinbir anlamda bu seçimin "ceremesini çektikleri" düflüncesi dikkat çekiyor.Fakat cicik›s ayn› zamanda –san›yorum fark›nda olmadan– sakatl›kla eflcinsellik aras›nda oldu¤unu düflündü¤ü ortakl›¤a da dikkat çekiyor:bir "sorun" olarak tespit etti¤i eflcinselli¤in ("de") "devlet baba"taraf›ndan (muhtemelen t›bbi olarak) ele al›nmas› gerekti¤ini belirtiyor.H.P. ise eflcinselli¤in "zarar›n›" aç›klarken, önerdi¤i nihai çözümüns›n›rlar› konusunda bir fikir vermeden, eflcinselli¤in yok edilmesigerekti¤ini bildiriyor – burada bence özellikle dikkat çeken nokta, dinsizli¤
i dahi kabul edebilen birinin eflcinselli¤i kabul edilemez bulmas›:"

...
Ben sadece H:p ce cicikıs arkadaşımızın geçtiği kısımları alıntıladım. Makalenin tamamını siz okuyun, kopyalamayacağım gerisini:http://www.engelliler.biz/Sibel_Yardimci_Sakatlik_calismalarinda_queer_ufku.pdf
Rekursion ve oturanboğanın düşünceleri de değerlendirilmiş aynı makalede.
Ayrıca sitede geçmişte yapılan bir tartışma konusunda uyeleirn görüşleri de akademik açıdan değerlendirilmiş:)
Andante, kanatlıtırtıl gibi arkadaşların. Bunlar kaldı aklımda sadece:) Makaleyi baştan sona okumadım henuz daha sonra derli toplu okurum:)
Takipteyiz:)

Yok etmek biraz ağır kaçmış. Hitler miyim ben yahu! Her şeyi orada bıraktım, ben, Allah'tan korkan biriyim. İnsanlara zulm etmekten ona sığınırım.

olaya insan gözüyle geniş baktığımda her insanın kendini özgürce deneyimleme hakkının olduğunu düşünüyorum.cinsel,dinsel,ırksal her ne ise dışlanmadan yaşamalı.cinsel tercihin sapkınlık olduğunu düşünmüyorum,yaşamını öle sürdürmek istiyorsa o onun sorunu .kaldıki hepsininde bu yaşam biçimiyle ilgili nedenleri var.bende bu konuyu sevdim cidden .keşke hep konuşulamaz dediklerimizi konuşabilsek.

Bu sitede ayrımcılığa karşı olan engelliler diğer gruplara karşı neden acımasız

Konu engeliler olduğu zaman efendim şöyle haksızlığa uğruyoruz ,sosyal haklarımız yetersiz,insanca yaşamak istiyoruz diye yakınan kibu yakınmalarında son derece haklı olan engelli arkadaşlaarımızın çok büyük bir çoğunluğu diğer azınlık gruplara karşı örneğin ermenilere,lgbt lere ,ateistlere vs karşı çok acımasız ,dışlayıcı yorumlar yapıyorlar .Bu yorumları yapanlar aslında genel toplumdan bizi dışlıyor diye yakındıkları insanlardan hiçbir farkları olmadığını göremiyorlar mı ? herkes sizin gibi olmak ,düşünmek zorunda değil ,özellikle burada dini kullanarak başkalarını ötekileştirmeye çalışanlar yapmayın bunu ,insanları din dil ırk cinsiyet ya da engelli engelsiz diye ayırmaktan vazgeçin ,biri konu açmış engelli biriyle evlenirmisiniz ?diye öbürü dediyor ki tekerlekli sandalyede ki biriyle asla evlenmem . bunlar çok saygısızca ve terbiye sınırlarını aşan davranışlardır .sevmesini bilen karşısın daki kişi engellimi değil mi diye sorgulamaz onu her halükarda kabullenir sever beğenir , yaşadığımız hayatlar zor olabilir fakat bu nedenle başkalarının hayatlarını zorlaştırmaya kalkışmamız doğru değil .site de ırkçı cinsiyetçi yorumlar yapanları kınıyorum ,kapitalizmin ekmeğine yağ sürmekten başka birşey yapmıyorsunuz

kimseye karşı acımasızlık yapmam aksine empati kurmaya çalışırım karşıdan bakarak insanlar çözemeyiz, içine girip gözlem yapmak gerek.

Üst Alt