Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelli emekliliğinde değişiklik gündemdeymiş (25.11.2024)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
@svnn,
Calisma mecburiyeti yok ama vergi indiriminizin raporla ayni oranda geleceginin garantiside yok.Beklemeniz sizin hayriniza olur.Belki size yuzde 80 ustunde vergi indirimi.gelir ve hemen emekli olursunuz.Hepsi ihtimal bunlarim.Beklemekten baska sansiniz yok maalesef

@OturanBoğa, ben yazının bu bölümüne katılmıyorum: "Kanun değişikliğinden önce aylık bağlananların kontrol muayene işlemleri"

Kanunun 17. maddesinin gerekçesine baktığımızda, aşağıdaki ifadeyi görüyoruz:

"Ayrıca, yürürlük tarihinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananların mevcut aylıklarının ödenmesine devam edilmesi, bunlardan kontrol muayenesine tabi tutulanların yeni sağlık kurulu raporlarına göre çalışma gücü kayıp oranlarının Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu yerine SGK sağlık kurullarınca aylık bağlanmasına esas rapor tarihindeki yürürlükte olan tıbbi mevzuat da dikkate alınarak değerlendirilmesi suretiyle kazanılmış haklarının korunması amaçlanmaktadır."

Her ne kadar kanun metninde yukarıda kırmızı ile belirttiğim ifade yer almasa da, kanunlar lafzı ve ruhu ile hüküm ifade eder.

Tebliğ düzeyince yapılacak ikincil düzenlemelerde bu konuya açıkça yer verileceğini düşünüyorum.

Bekleyip göreceğiz.

@svnn,

Merkez saglik kurulunun sizden ek tekkik isteme raporu yukseltme ve dusurme yetkisi var.Yeniden raporda isteyebilir sizden

@hanifeaydin,

Ne yapsak boş muhakkak geçecek yasa, kafaya koymuşlar, buradaki 10 vekile üniversitedeki resmi mail hesabımdan yazdım kaale alınmadı, cimere yazdım kurumumuzun yetkisi yoktur denildi, TBMM dilekçe yazdık nafile, beyhude uğraşıyoruz sırf yapmak için yapıyoruz

@Phalanx,

Kanun değişikliğinden önce aylık bağlananların kontrol muayene işlemleri

7538 sayılı Kanunun 15. Maddesiyle, 5510 sayılı Kanunun geçici 10. Maddesinin üçüncü fıkrası “Engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile 94 üncü madde hükümleri uygulanır.” şeklinde değiştirilmiştir. Buna göre, uygulama değişikliğinden önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmak suretiyle tarafına yaşlılık aylığı bağlananların bu aylıklarının ödenmesine devam edileceği (bu kapsamda yaklaşık 310 bin kişinin bulunduğu bilinmektedir) belirtilerek, bunlar hakkında 28 inci maddenin beşinci fıkrası ile yine 5510 sayılı Kanunun “Kontrol muayenesi” başlıklı 94. madde hükümlerinin uygulanacağı öngörülmüştür. Diğer bir ifadeyle, Kanunun yürürlük tarihinden önce tarafına engelli aylığı bağlananlardan KMT’si bulunanların kontrol muayene işlemleri; 28. maddenin beşinci fıkrası kapsamındaki sigortalılarda olduğu şekliyle yapılacaktır. Bu kapsamdaki emekliler kontrol muayenesine gönderilecek ve çalışma gücü kayıp oranları, alınan sağlık kurulu raporlarının Maluliyet ve Çalışma Gücü Kaybı Tespiti İşlemleri Yönetmeliği hükümlerine göre değerlendirilmesi sonucu yeniden tespit edilecektir. Daha önceki engellilik durumları Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu tarafından Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre belirlendiğinden, rahatsızlıkları aynı olduğu halde sırf farklı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirme yapılacağından, sigortalıların engellilik dereceleri değişebilecek ve emekli aylıklarının kesilmesi gündeme gelebilecektir.

toplu dava açalım bu nasıl yapılıyor ? hukuk bilgisi olan arkadaşlar ön ayak olsun gidelim yasa bu gökten inmedi Allahın kelamı değil , nasıl ekledilerse öyle çıkartılır...

@svnn,

Vergi indiriminiz yetişse bile emeklilik icin 15 şubatı bekleyeceginizden yasa 1 şubata kadar çıkarsa vergi indirimi ile emekli olamayacaksınız. Engelli raporunuz %74 le belkide hafif veya orta iş gücü kaybi ile emekliliğe sevk edileceksiniz. Inş hastalık listesinde vardır rahatsızlığınız

@hanifeaydin,

Anayasa mahkemesine açılması lazım...

@Phalanx,

bende geçen gün bu kırmızı yazı var zannedip mutlu olmuştum boşa sevinmişim..dava açmak lazım nasıl açılıyor yasa iptali nasıl yapılır kim biliyor

@sbrbrgc Yüzlerce kez yazıldı, rapor aldığı tarihteki mevzuat ne ise o şekilde değerlenecek emekli olmuş olanlar için geçerli

@samedo99,
Iyi okuyun ve yorumlayin bence. nergis hn oyle yorum yapmamis 2008 sonrasi gibi malulen emeklilik kontrolda ne yapiliyorsa oyle yapilacak demek istemis, 2008 oncesi gibi olmayacak demek istemis bu yuzden burdaki ustadlara yorumlarini sordum size sormadim

@avci0606,
aynen cumhuriyet gazetesinde sormuş danışmıştır bakanlığa vs aldığı bilgiler bu şekildeyse hepimiz yandık.....kontrol zamanı gelince emekli olduğumuz tarihteki mevzuat neyse o değil yani....hepimiz işgücü kaybına göre değerlendiriliyor olacağız.....2008 öncesi sonrası kontrol muayenesi vs...

işgücü kaybını atlatsak Aylık bağlanma oranlarını da değiştirmişler yeter ki emekli maaşı yükselmesin ama 2 yıl milletvekilliği yapan 125.000 Tl aylık alsın ( bu asla kaldırılmaz ) %60 da her sene zam alırlar......delirmemek mümkün mü? oy veren kimse bu zatlara onlara benim oğlumun eşimin hakkı haram olsun

@avci0606,

Merhaba,Bülent Bey (@OturanBoğa) bu konularda her daim bilgi ve deneyimleri ile konular ve süreçleri yönünden doğru paylaşımlar yapmaktadır.

Engelli vergi indirimi ile emekli olmuş kişilerin kontrol muayenesine tabii olacak yani süreli raporları olan arkadaşlarımızın kanun metnine göre 5510 sayılı kanunun 28. Ve 94. Maddeleri üzerinden işlem yapılacağı yazılmıştır.

Buna karşın komisyon ve T.B.M.M. Genel kurul tutanaklarında yazılı olduğu üzere SGK Başkan yardımcısı ,Komisyon Başkan yardımcısı ve birçok milletvekili emekli maaşı bağlanan ve kontrol muayesine tabii vatandaşların rapor alınırken kullanılan mevzuat ile değerlendireleceği tekrar tekrar söylemiştir.

Normal anlamda bu yazılar hukuk çerçevesinde kısmen bağlayacılığı vardır ve bu sebeple tutanak altına alınmaktadır.

Burada çelişki olduğu açıktır ve bu bağlamda bunun tek çözümü SGK ilgili konu hakkında kurum içi genel yazı veya buna benzer bilgi yazısı ile durumu açıklayacağını düşünüyorum.

Böyle konuları bu şekilde açıklık getirdiği bilinmektedir.Burada SGK kurumunun yasa sonrası çıkaracağı genel yazı veya yönetmelik durumu aydınlatacağına inanıyorum.

Saygılar.

@feromon

Onkolojik kanser hastalığı geçirmiş olanlara maalesef hastalık listesinde hafif orta yokmus iptal oluyormus bu formda bilen arkadaşlar öyle yazdilar

Arkadaşlar 20 Aralık'ta yazmıştım. KMT için uygulanacak bellidir. Daha sonra bu yönetmeliği değiştirirlerse orası ayrı bir durum ortaya çıkarır.

@reciss,

davayı ancak bir milletvekili açabilirmiş , instagramda sgk ya ödenmeyen ilaçlar için dava açan avukata sordum.milletvekilleri erken seçim derdine düştüler haliyle bizi gören duyan olmaz.....

@KaYa_,

Benim süreli ve 2026 ta bitiyo sen şuan diyosun ki yarın emekli olabilirsin eski yaşaya tabisi ve senin emekliliğini alamazlar diyosun dogrumu diyom bunu ne sgk müdürü net konuşabiliyor nede sorduğum avukatlar bana dedikleri şey süreklide seni emeklilik süren 2026 bitiyo ve kurum seni cagriyo buyur gel diye ve yeni yasadan yapabilir diyo bidahi işlemi çünkü 2 yil süren bitmiş diyo kontrolde olsa bunu yasa çıktıktan sonra nasıl çıkmış görmek lazım diyo bunu sgk müdürü de böyle diyo avukatlarda ben bu yüzden olamadım net bisey diyemediler için bugün kimse evet ol korkma bisey olmaz diyemedi ki siz sanil diyebiliyosunuz

Yasanın resmi gazetede yayınlanması bekleniyor. CHP li Aylin hanım söz verdi açacaklar.

Erdursun böyle demiyor kmtye giden emekliller eski kanuna gore hukmedilcek diyor
Nergis hanim en başından beri kmtlerin yeni kanuna göre olcagini belirterek kanun çıkmadan bile yanlış yorum yapmıştır bilerek mi böyle yapıyor anlamadim

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt