Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yeni yönetmelikte hangi düzeyde işitme kayıpları emeklilik için yeterli sayılıyor?
Çalışma gücünün hangi düzeyde kaybedildiğinin tespitine esas Ek-1'de yer alan Hastalık listesi Not: Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar [5510 sayılı yasaya göre %60 ve üzeri işgücü kaybına (Maluliyete) işaret eder] Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar [5510...
www.engelliler.biz
2021 yılında Bülent Bey'in paylaştığı liste ile sizin tartıştığınız liste aynı.
2022 yılında rapor aldım, yani bu liste geçerliydi. Sağ ve sol kayıplarım 70-74 olmasına rağmen bana %40 rapor verildi.
Cerrahi işlemle cihaz takılmayı zorunlu kabul edenlere göre bana %40 rapor verilmemeliydi ama verildi. Bir yanlış anlamam var mı?
Bekleyip göreceğiz kim haklı kim haksız çıkacak çünkü bir insanın ne olursa olsun işitme kaybı engelini belirler bu implant olsada olmasa da işitme testine göre karar verilir eğer bu seviyede yani her iki kulakta 71 desibel üstü işitme kaybına rağmen emekli etmezler ise o zaman eski cetvele göre de yüzde 40 verip o kadar kişiyi malul etmemeleri gerekirdi şaşıyorum ne diyeyim.
Sürece karşı sabretmemiz gerekiyor cunku 71 dsb cihaz kullanan birisi emeklilik başvurusu yapınca bu detaylar bize ulaşmış olacak suanda sadece öngörüleri konuşuyoruz
Mevzuatı kim nasıl anlıyor süreç bize bunu gosterecek
@adil12
Hayır ben cihaz kullanmıyorum sadece kulak tüpü ameliyatı oldum tabi doktor bana kızdı neden cihaz kullanmadığına ve yaş ileriye gidince kulak zar bozukluğu oldu keşke kullansaydım hastalığımı ileriye gitmezdi ve konuşma %90 verildi. dudak okuyorum ve konuşuyorum.
@AltayTuna
Kardeşim sen anayasa mahkemesini unut kendi adamı varsa yapar yoksa yapmaz zaten eski anayasa diye birşey kalmadı şimdiki erdoanın anayasası kaldı erdoanın adamı o ne derse o olur ayni suriyedeki esad gibi. yargı ve anayasa neden birbirimize giriyorlar hiç düşünmedin mi anayasa bütün parti kurucular belediye kurucuları cezaevine atıyor neden çünkü konuşturmuyor erdoan kimseye darbe var orta da....
71 Desibel biri başvursunda @hazar01
Zaman hiç bir şeyin ilacı değil. Zaman bırakmayın herşeyi. Zaman hızlı geçiyor. Acılar sürmez ,zaman en güzel çare ! Hayatımda duyduğum en saçma cümle. Zaman geçtikçde duymama oranımız artıyor. Yaşlandıkça işitme sinirlerimiz ölüyor. Her şeyi takip edip zamanında müdahele etmeliyiz. Bir de siz hayal gücünüz ile konuşuyorsunuz. Yeni yasayı okumadan yazılar yazıyorsun. Tek bir şey var bir kiş heyete giricek yeni genelgeye göre emkli olup olmadığını öğrenicez.
@hazar01,
Ben şuan DYS evrak takibi de beklemedeyim ve takip ediyorum bakalım sonuç ne çıkacak olumlu veya olumsuz çıkarsa size bilgi vereceğim ama tahmini 15 gün ile 1 ay sonuç çıkar eğer olumsuz çıkarsa avukat tutup mahkemeye sevk edeceğim çünkü hakkımızı alacağım.
İkisi farklı şeyler. Evet, sen hastaneden %40 ve daha fazlasını da alabilirsin. Ve bu oranla gidip vergi dairesinden vergi indirimini alırsın. Burada yanlış anlaşılan olay, yeni yasaya göre artık EMEKLİ işlemlerinin Gelir İdaresi Başkanlığının elinden alınmış olması. Yani sen vergi dairesine bildirdiğin kayıp oranınla artık emekli olamıyorsun, sadece onların asıl konusu olan VERGİ alanında indirim alıyorsun. Emeklilik işlemleri ise tamamen SGK'ya bağlandı ve artk o hastaneden alınan oranın hiçbir önemi yok. Kendi belirledikleri listede varsan emekli olursun, yoksan da, ister yüzde 90 almış ol, yine emekli olamazsın. KBB bağlamında da kriterler belli: Hafif düzey: Cerrahi işlem görmüş olmak ZORUNLU. Orta düzey: 91 desibel ve üstü (artı ek kriterler).
Evet, ortada çok büyük bir haksızlık var. Ama bu durum mahkemeye taşınırsa sonuç ne çıkar diye bir tahminde bulunamıyorum çünkü artık Anayasa Mahkemesinin kararlarının bile hiçe sayıldığı bir ülke haline geldik. Hepimize kolay gelsin.
ZORUNLU kelimesi hafif düzeyde yazmıyor. Bu cümle yok. Cerrahi işlem görmüş olmak diyor. Olmak kelimesi farklı Zorunlu farklı. Bir arkadaşımız heyete girip sağlıklı bir sonuç ile bildirirse biz de aradığımız cevabı almış oluruz. Ben de yasaya göre 71 desibel üstü + cerrahi işlem görmek şartı arayacaklarını düşünüyorum. Ama en azından olmak kelimesini nasıl anlamda kullanacakları.
Bu listenin hiçbir maddesinde "zorunlu" kelimesi yok zaten, onu daha kolay anlaşılsın diye ekledim. Çünkü kanunlara göre, faydalanmak istediğin bir konuya bir şart eklendiyse ("olan" veya "kullanan") zaten bu zorunludur, belirtilen şartı (Cerrahi yöntemle takılan işitme sağlayıcı cihazlar kullanan) sağlamıyorsanız bundan faydalanamazsınız. Hukuk eğitimi gördüm, çevirmenlik yapıyorum, bu konuda eminim Ek olarak geçen hafta rapor işlemleriyle uğraşırken doktora da sordum, sonuçta ülkemizde teori ve pratik farklı olabiliyor: Hafif düzey için cerrahi işlem arandığını onayladı. Doğrudan sağlık kurulunda görev aldığı için bu konunun uygulaması hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum. Sormadığım ve emin olmadığım konu ise, orta düzey kayıp konusundaki kriterler.
Bu saatten sonra standart uygulamayı bile değiştirebilirler ama bunun da net cevabını SGK sağlık kurulundan gelecek ilk sonuçlardan sonra öğrenebileceğiz. Kadıköy SGK müdürlüğüne göre bu 2-4 ay sürebilirmiş, onlar da emin değil. 2 ay sonra gel kontrol et, dediler. Bekleyip göreceğiz.
Ne güzel açıklama yapmışsım. Her şey söylediğin gibi . Ama buradaki iki arkadaş şu maddeyi bir türlü anlıyamadılar. Hayal gücü ile yazıyorlar. Bende senin gibi düşünüyorum linguist.