Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bütün Engellilerin ÖTV Muafiyeti için Bakanlığı Mahkemeye vermeyi düşünüyorum.

Konular
8
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar Bilindiği üzere Maliye Bakanlığının Çıkarmış olduğu 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7 nci maddesinde ÖTV MUAFİYETİ için bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından denilmektedir.5378 sayılı Engelliler hakkında Kanununun 3 ve 4. maddelerinde de Engellilere Ayrımcalık yapılamaz denilmektedir.Bu kanuna dayanak göstererek Mahkemeye vermeyi düşünüyorum.Engelliler Arasında ayrım konulmuşken diğer insanlarla aramıza nasıl engel konulmasın.Dilekçemin bir örneği buraya bırakıyorum.Toparlayıp bakanlığa göndericem olumsuz yanıt aldıktan sonra mahkemeye verecem.

MALİYE BAKANLIĞINA

4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının 7 nci maddesi nin birinci fıkrasının 6518 sayılı kanunla değişik (2) numaralı bendiyle,kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan c bendinde belirtilen ; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm³'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından, denilmektedir. Ayrıca; 5378 sayılı Engelliler hakkında Kanununun 3 nci maddesinin 6518 sayılı kanunla değişik bendiyle ;
Madde 3- (Değişik:6/2/2014-6518/63 md.)
Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Doğrudan ayrımcılık: Engelliliğe dayalı ayrımcılık temeline dayanan ve engellinin hak ve özgürlüklerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasını engelleyen, kısıtlayan veya zorlaştıran her türlü farklı muameleyi,

b) Dolaylı ayrımcılık: Görünüşte ayrımcı olmayan her türlü eylem, işlem ve uygulamalar sonucunda engelliliğe dayalı ayrımcılık temeliyle bağlantılı olarak, engellinin hak ve özgürlüklerden yararlanması bakımından nesnel olarak haklılaştırılamayan dezavantajlı bir konuma sokulmasını,

c) Engelli: Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireyi,

d) Engelliliğe dayalı ayrımcılık: Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, medeni veya başka herhangi bir alanda insan hak ve temel özgürlüklerinin tam ve diğerleri ile eşit koşullar altında kullanılması veya bunlardan yararlanılması önünde engelliliğe dayalı olarak gerçekleştirilen her türlü ayrım, dışlama veya kısıtlamayı,

ifade eder.”

Madde 4- (Değişik:6/2/2014-6518/64 md.)

Bu Kanun kapsamında bulunan hizmetlerin yerine getirilmesinde;
a) Engellilerin insan onur ve haysiyetinin dokunulmazlığı temelinde, kendi seçimlerini yapma özgürlüğünü ve bağımsızlığını kapsayacak şekilde bireysel özerkliğine saygı gösterilmesi esastır.
b) Engelliliğe dayalı ayrımcılık yapılamaz, ayrımcılıkla mücadele engellilere yönelik politikaların temel esasıdır.
c) Engellilerin tüm hak ve hizmetlerden yararlanması için fırsat eşitliğinin sağlanması esastır.
d) Engellilerin bağımsız yaşayabilmeleri ve topluma tam ve etkin katılımları için erişilebilirliğin sağlanması esastır.

Ayrımcılık
Madde 4/A- (Ek:6/2/2014-6518/65 md.)

Doğrudan ve dolaylı ayrımcılık dâhil olmak üzere engelliliğe dayalı her türlü ayrımcılık yasaktır.
Eşitliği sağlamak ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak üzere engellilere yönelik makul düzenlemelerin yapılması için gerekli tedbirler alınır.
Engellilerin hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanmasını sağlamaya yönelik alınacak özel tedbirler ayrımcılık olarak değerlendirilemez.
4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen ÖTV muafiyeti ve MTV muafiyeti talebinde bulunmaktayım. 5378 sayılı Engelliler hakkında Kanununun 3. Ve 4. Maddelerinde belirtilen ayrımcılık yapılamaz ibarelerine dayanılarak Engelliler arasında yapılan ayrımcılığın ( Ortopedik ve Diğer Engel Grublarının ) ortadan kaldırılması ve %40 ve üstü engelli raporu olan bütün engellilerin ÖTV ve MTV muafiyetinden faydalanması gerektiğini düşünmekteyim.

Gereğini Bilgilerinize arz ederim.

bütün engelliler ötvden yararlanamaz size avrupayı emsal gösterirler. zaten mantıkende bir kalp hastasının organ rahatsızlığı olanın alması yanlış olur. Bu sadece ortopedi hastaları ve diğer gruplardanda araç sürmesine engel oluşturmayan rahatsızlıkları kapsar. bütün engellileri kapsaması düşünülemez.Zaten o maddeye bakarsanız maddede açıkca belirtilmiş hareket ettirici tertibat diye yani buna ihtiyaç duyan anlamında söylenmiş.Bu kanun engel oranlarını düşürmek için kılıf olan kanundur amacıda engellileri hhayata kazandıralım falan demişlerdi benim 40 olan oran 15 e düşmüştü. Pardon filminde bir replik vardı devlet kimseye bişeyi şak diye vermez verirsede sittin yıla böler yani zor.

BLACKSAGAT

Bir Ortopedik engelli ile kalp hastasının arasındaki fark nedir ? Yada Şöyle diyelim Ortopedik olarak bacağın 1 cm kısa olan biri faydalana biliyor ken % 89 oranda kalp hastası olan biri neden faydalanamıyor.Ortopedik engelli % 3 oranla faydalanabiliyor.

kaldı ki Yasada Engelliler arasına ayrım yapılamaz diyor.Ama bizler kendi aramızda ayrım yapıyoruz.

Benim düşüncem şudur.ÖTV muafiyeti kanunu çıkarıldığında o zamanlar Kanun şöyleydi Sakatlar diye Daha sonra özürlü oldu sonra engelli yani o zaman engelli grubu yalnızca Ortopedik engelliler di.Yada % 90 Üstü Ama Bakanlığın 2003 yılından sonra bu oranları değiştirmesi sonucu herşey karıştı.

( Kimse Benim Engellim Daha önemli demek istemiyorum.Bütün Engelliler Kişilerin kendileri için Yaşadıkları sorunlar mevcut )

ben akciyer hastasıyım benide araca ahtiyacım var çünkü 100 m yokuş olsa çıkamıyorum nefesim kesiliyo düz yolda 500 m sonra dinlemem gerekiyo ortobedik engelli olmak mı lazım ötv indirimi için devlet buna bi çözüm bulması lazım ne yamak gerek arkadaşlar bilgisi olan yardımcı olabilir mi

o yasayı dikkatli okuyun hareket ettirici tertibat yazısını atlıyorsunuz. siz dava açın kazandığınız taktirde yine alamazssınız ama 40 altı oranla araç alanlar madur olur bu ülkede akış böyle. ötvde dengesizlik var insanlar madur oluyor diye zam yaptılar daha ne diyeyim. KAlp hastası mevzuuna gelince ya direksiyonda kriz gelirse ne olacak aynı şeylermi sizce.

vergi indirimi belgesi olan her engellinin ötv-mtv de dahil şahsı adına abone olduğu telefon,su, elektirik ,emlak, temizlik vs.. tüm vergilerden indirim hakkını alması veya muhaf tutulması gerekir adı üstünde vergi indirimi hakkını almışşsın..

soyler80
Senin durumunda olan birçok arkadaş var aynı sorunu dile getiren bir sürü insan var yalnız dediğim gibi yasa çıkarıldığında o zamanların şartlarında ( Sakat - özürlü ) bugün de engelli olarak geçen terimlerden dolayı sıkıntılar yaşanmakta.ÖTV muafiyeti ile ilgili yasa çıkarıldığında yalnızca sakat olanlar ( Ortopedik ) düşünülmüş o günki şartlarda zaten o zamanlarda siz heyete girmiş olsanız rahatsızlığınızdan dolayı % 90 üstü alırdınız.Ama bugünki şartlarda bu oran % 50 ' lere düşüyor.Benim Rapor oranım Kalp Hastalığı olarak % 120 oranındadır Ama Balthazar Formulü ( 2003 Sonrası yürürlüğü girdi ) % 75 oranı vermektedir.Araç ihtiyacı her engellinin ihtiyacıdır.
Engelliler arasına Engel konulmamalıdır.Ayrım Yapılmamalıdır.

BLACKSAGAT
Yazıyı okursanız Onu belirtmişim zaten.Hareket Ettirici tertibat ortopedik Engelliler için belirtilmiş ve bu o günkü şartlar için yazılmış o zamanlar sakat diye geçerdi.Özürlü bile yoktu daha sonra özürlü ondan sonra engelli denildi.ve engel grubları oluşturuldu.

Kalp Hastasının durumuna gelelim.Eğer doktor bu araç kullanabilir dediyse zaten durum bellidir.bu kişi araç kullanamaz ama bu kişi doktor onayı ile araç kullanabilir diyorsa ve sorun yoksa sıkıntı olmaz kaldıki her kalp hastası kalp krizi geçirecek diye birşey yok kalp hastalığında farklı farklı semptomlar var bu durum doktorların ilgili alanına girmektedir.Karar verecek mekanizma onlardır.

engel ile hastalığı karıstırıyorsunuz gibi gelıyor . Hareket ettirici uzuvların kaybı engel , Kalp , kanser , böbrek vs bunlar iç hastalık diye gecer . iç hastalıklar da araç almak için ağır engelli olmak şartı istenıyor . o da % 90 ve üüzerine giriyor . Ancak sakatlık durumu ayrı bi olay özel tertibat yaptırılarak kullanılabılıyor araç o yuzden ikisi farklı şeyler.

egemmm gayet güzel tarif etmiş olayı ama şu telefon kablolu tv su toplu taşıma gerçekten yaygın olsa daha iyi olur ben mesela ortopedik rahatsızlığı olan bir kişiyim yürüyemiyorum ve toplu taşıma kartım yok ya para vereceğim yada yürüyeceğim mesela...

chelıx
chelıx ; Kesinlikle Sizlere katılıyorum.Çok güzel bir yere değindiniz.Bunun için de kendi aramızda örgütlenmemiz gerekmektedir.Anayasada belirtilen Pozitif ayrımcalık o zaman orda öylesine durmaz hakettiği yeri bulur şuanki şartlarda pozitif ayrımcılık yalnızda yasada geçmektedir.Yürürlükte değildir.

egemmm
Tertibatlar için söylenecek söz yok Fakat ayağının 1 cm kısa olması araç alma hakkı vermektedir.Otomatik vitesli tertibatsız araç kullanırlar Bunları biliyorsunuz tertibat taktıranlarla ilgili birşey yok burda kimseyi yargılamıyoruz yasada hareket ettirici tertibat diyor ama tertibatsız otomatik vitesli araç alanlar var ve engelleri 1 cm ayağın kısa olması bakarsan fark edilmiyor bile ve bunun gibi şeyler normal gündelik hayatlarında hiçbir sorun yaşanmazken öylelerini gördüğüm için burda yazıyorum.

Burda yalnızca bir konuyu tartışıyoruz ve fikir alıyoruz. Engel grublarını karşılaştırmıyoruz bu daha iyi bu daha kötü bu hak ediyor hak etmiyor Tartışma çıkmasın lütfen
BLACKSAGAT
BLACKSAGAT mesele ortopedik engellileri kızdırmak değil onlar neden araç alıyor neden biz alamıyoruz değil onların ihtiyaçları var alsınlar ama bu hakkı Engelli olarak Devlette tanımlanan ve kendilerinin bizzat kullanacağı şekilde engellilere verilsin bi oran belirlensin yada rapor oranına göre indirim yapılsın yada başka bi çözüm bulunsun.

Diğer konular için de aynı şekilde sana hak veriyorum.Ülkemizde bi yasa çıkar onun işlenmesinde bir sürü sorunlar olur yasalar yalnızda yazıda kalmaktadır.Engelli kartın varsa Toplu taşımaya Ücretsiz binersin Bunu yasada belirtir ama her belediye illa kart çıkaracan der.kart için de şartlar mevcut vs vs Çözümler üretilmelidir sorunlar çıkarılmamalıdır.

Engelliye engel çıkarmak çok kolay Engelline çözüm bulmak mesele

hastalıkla sakatlık aynı şeyler değil ve 1cm bacak kısalığına gelince biz alamıyorsak onlarda alamasın deyin tam olsun.amacınız hak aramaktan çıkmıyormu böylesi avanta aramaya girmiyormu. Siz hak falan aramayın kardeşim timura giden nasreddin hoca gibi bizden bu fili al diyeceğinize 4 tane daha ver dersiniz. zaten olay ortopedik değil sadece diğer engel gruplarındanda alanlar var iyi araştırmanız lazım.

BLACKSAGAT

Ben senle Ortopedik engelli ile diğer engelli grubların neden alamadığı onların birbirinden farkı ne tartışmasına girmem ben yalnızca bu yasa zamanında çıkarıldığında Engelli olarak yalnızca ortopedik engelliler yalnızca göz önüne alınmıştır diyorum ki o zamanlarda iç hastalığı olanlar yalnızca hasta idi engelli değildi.yada rapor çıkarıldığında o tarihlerde % 90 ve üzeri rapor verilirdi onlara yalnız 2003 sonrası yönetmenliğin değişmesi ile balthazar formülü geldi ve vucud kaybına göre engel belirlendi.

O zamanlar ortopedik engelliler sol ayağında olan kısalık dolayısıyle % 40 ve üstü rapor verilirken şuan da aynı kişi başvuru yaptığında % 13 rapor verilmektedir.

Durum bundan ibaret

Yani anlayacağın yalnızca yasada açıklanmamış konular mevcut diyorum.Onu çözümlenmesi gerekir diyorum.Sen neden alıyorsun bana neden vermiyorlar demiyorum.Hakkınsa alırsın Hakkı olan herkes alır seni ne kendimdimden üstün görüyorum nede kendimi senden üstün görüyorum.

GoNuL-YaRaSi

arkadasım ben tertıbatsız sadece otomatık aldım zaten . Ancak yasa şunu diyor . Sol ayagında engeli olanlar otomatık vıtes arac özel teertıbat yerıne gecmektedır. Ben sol ayagımla sınyal vermıyorum ki ? Sadece debrıyaja basıyorum . Mantıklı değilmi sence ?

bende diğer engel gruplarındada ötv hakkı olduğunu söylüyorum zaten . başta nediyorsunuz bütün engelliler sonra neye dönüyor 1cm bacağı kısaya dönüyor. yasaya bakın eğer size uyuyorsa tamamdır rapora başvurun ama olmaz denen gruplar araştırsın avrupada nasıl. eğer oradada yoksa zaten buradada olmaz ama orada var burada yoksa dava açmanız lazım tabi.

BLACKSAGAT

Diğer Engel Grublarına nerde indirim var % 90 Altı Ortopedik Hariç Kimde var açıklarmısınız.

Bana Maliye Bakanlığından verilmiş bi cevap çıkarın ben göremedim.Bütün Engel grublarına dediğimde herkesi kapsar.1 cm kısalık olayı yalnızca bi örnek olarak gösterildi.onunda sebebi sizin kalp hastaları alamaz dediniz.bende kalp hastalarının ihtiyacı olan var yürüyemez falan filan ama 1 cm kısalık olan alabilir dedim.Alsın almalı ama ona veriliyorsa diğerine de verilsin ayrım yapılmasın diyorum.

Diğer ülkelerde veriliyor mu araştırılsın.Ama bu konuya girersek ülkemiz onlardan çoooook geride engelliler konusunda

Hükümetin son düzenlemeyle,Sehit Ailelerine yaptığı gibi 1 seferlik tüm engellilere böyle bir hak vermesinin çok iyi olacağı kanısındayım.

forumlarda dahiliyeden bir arkadaş vardı alamazssın dediler almıştı ve paylaşmıştı ama onda ortopedik rahatsızlık da varmıydı bilmiyorum. BAkın avrupada var deyip hak arayabilirsinzi ama amacınız ortopedik engellileri mağdur etmekse o başka. arkadaş meğerse beyaz engelliler ve zenci engelliler olarak ayrılıyormuşuz da haberimiz yokmuş. Bütün engelli rapor sahipleri ötvden yararlanamaz bu çok açık mantıkende mümkün değil zaten. burada hak araması gereken kesim avrupada olup burada verilmeyen kesimdir

BuTcHeR

Şehit yakınlarına Malullere verilen haklar belirli periyotlarla güncellenmektedir.yalnız engellilerde bu durum söz konusu değildir.( kimse Şehit aileleri ile Engelliler arasında tartışma çıkarmasın ) Şehit yakınları da engellilerde anayasada pozitif ayrımcalığa sahiptirler.

Örneğin en son Şehit ailelerine devlet destekli 40.000 Tl kredi verildi. Faizsiz böyle bir düzenleme engellilere yapılsaydı güzel olurdu.

Benim amacım kimseyi ayırıştırıp tartışma çıkarmak değil.
Ben tüm engellilere 1 defaya mahsus bu hakkın verilmesinin doğru olacağını düşündüğümü söyledim.

BLACKSAGAT
benim forumu açtığımdan beri Ayrım yapılamaz diyorum.Sizlere verilen hak alınsın demiyorum.Ortopedik engellileri neden mağdur edeyim yazdıklarımdan siz bunları mı anladınız.

Engellilere bir hak veriliyorsa Eğer Bu Haktan Bütün Engelliler Faydalanmalıdır diyorum.Ortopedik engelli bu haktan faydalanmak istiyorsa ve tertibat taktırması gerekiyorsa taktırdığı tertibatın da KDV sinden de muaf olması gerekir diyorum.

Herkese Eşit Davranmalı Anayasada belirtildiği gibi bırak normal insanları engelliler arasında ayrım yapılmaktadır bu yasada

BuTcHeR
Size katılıyorum.Sabahtan beri Aynı şeyi anlatıyorum ama ya ben yanlış anlatıyorum yada yanlış anlaşılıyorum.

Bütün Engel grublarına Eşit Davranılsın Engeller arasında ayrım yapılmasın.

ortopedik engelli Tertibat taktıracaksa aracına o tertibatın da vergisinden muaf olsun olması gereken bu

Şimdi sorun şu devlet elmalarla, armutları tek torbaya koyuyor ayva tatlısı için hazırlık yapıyor. Konu baştan itibaren sakat. İlk olarak Devletimiz elmalarla, armutları ayırmalı. sonrada elindeki mevcut olan potansiyele göre bir tarif uygulamalalı. Ötv araçta muaf ama hareket etmesi için gerekli benzin, mazot,elektrik vb. gibi enerji kaynaklarında muafiyet yok. Veya Görme engelliler için program ötvsiz ama programın Çalışacağı bilgisayarda ötv mevcut. Herkes çıkan yasa, kanun, Khk herne ise kendine yontarsa çözümden çok problem ortaya çıkar. Devlet bütçe ayıracak mevcut durumlar ölçülecek sayısal veriler ortaya konacak ve yol haritası çıkacak. ama ...

Şimdi gelelim konuya Durum açık Devlet herkese engelli derse talep edilenler doğaldır. Yürüyemeyen birimi engellidir, Kalp hastasımı engellidir görecedir. Netaraftan bakarsan değişir. İlk önce devletin Engelli kriterlerini belirlemeli ve kritere uyanlar arasında ayrım yapmamalı. Gördüğüm kadarıyla sakatlıklarımızı (ben bu kelimeyi seviyorum bu arada alınanlar olabilir ben polio sekeli hastasıyım 35 yaşındayım 34,5 yıllık profesyonel sakatım ) yarıştırmamızın nedeni devlet o yüzden bence polemik yaratmak yerine git ver dilekçeni sonuçlarındanda haberdar et bizleri.

Bu arada unutmadan söyleyim devletimiz yanlaış olduğunu düşündüğü anda komple kaldırır. onu düzeltiyim demez .

Biz askerlıkten muaf oluyoruz engelli işe giriyoruz ama vergıden muaf olmuyoruz . ÖTV den muaf araç alıyoruz . Ama engelli kartı alamıyoruz böyle acayip çok kanun var .

mkursad71
Güzel bi açıklama da bulundunuz.Haklısınız verilen bir hakkı almak sıkıntı olur.Yalnız sizinde belirtiğiniz gibi devletin belirlediği yasaları yorumlamak ve onlara göre işlem yapmak önemli Engelli kimdir.Grublandırma nedir hangi grub ne yapar falan filan bunların belirlenmesi gerekir.Herşeyde bir eksiklik mevcut Aile ve sosyal politikalar bakanlığın çıkarmış olduğu Engelli Kanununda ki en son çıkan budur.Düzenlemeler yapılmış fakat herşey birbiri ile çakışıyor.Yasada düzeltme yapılmış engellilere ayrımcalık yapılmaz diyor ama aynı bakanlık çıkarmış olduğu yasada hareket ettirici özelliğe ekleme yapmış kimse demedimi bu durum neden böyle bu diger engel grubları faydalanamaz mı ? bunlar engelli değilmi Eksiklik çok....

Fakat bu sıkıntılar sahada ortaya çıkar.Sahada ( bizler oluyoruz ) uygulama yapılması için başvuru yaptığımızda bizler sorunlarla karşılaşıyoruz.Karşılaştığımız sorundan sonra hayda böyle diyorlar ne yapacaz eee yasa böyle peki bu yasada bu eksiklik gözden kaçmış olamaz mı ? yok kimse bunu sormuyor.Bunları dile getiremiyoruz Türkiyede bu böyle var olan düzeni değiştirmek çoooook zor yanlış ta olsa düzeltemezsin

egemmm
-Askerlikten Muafım
-Engelli kadrosundan işe Girdim
-Vergiden Muafım ( Maaşımdan alınan Gelir vergisinden Muafiyet )
-Engelli kadrosundan Emekli olabilirim
-Engelli kartı Alabiliyorum
-MTV den de muavifiyet Olabilir ( araştırıyorum işitme engelliler için ama çok zorlaştırıyorlar engelllerrrr )

Gel Gelelim

- ÖTV den faydalanamıyorum.

Sizin Engel Durumunuz Ortopedik mi ? Ortopedik ise 2003 Sonrası mı raporunuzu aldınız aldığınız rapor oranı % 40 altında çıkmıştır.2003 öncesi % 40 üstü çıkıyordu yanlışmıyım ???

Engellilere ayrımcılık bariz şekilde yapılıyor.Balthazar Formülü Engelliyi engelsiz engelsizi engelli yaptı deyim yerindeyse

kalp hastalığı % 120
işitme % 12

Sonuç % 79

İyi organize olmuş yapıların boş vermişlikleri kamuoyu oluşturmadaki yetersizlikleri ve bizlerin bu konuda bize dokunmadığı sürece sorun yok yaklaşımımız bu nun ana sebeplerinden. Herbiri başka başka şehirlerden binlerce kişi birey olarak başarısız oluruz, ama iyi örgütlenmiş sivil toplum kuruluşlarının yaptığı, yapacağı çalışmalar etkili olmada fayda salar fakat buradan yazdıklarımız nafile çünkü STK lar rant peşine yalakalık peşinde koşup yandaşlarına ufak parçalar bölüp verdiğinde değerli olan onlar oluyor diğer gruplar çeşitli bahanelerle devre dışı bırakılıyor. Bütünü kapsayıcı oluşumlara sırt çevirmemek gerek...

ortopedik engeli olmayan bireylere Bir defaya mahsus böyle bir düzenleme yapılabilir.. aslında revize edilmesi gereken çok fazla şey var

BuTcHeR

Oda ayrıbir ayrımcılık engelli haklarından yararlandırdığın bir grubu (kisonunakadarfazlasınıdahakediyorlar) diğer bir grubun maduriyeti ile sonuçlanacak bir ayrımla karşı karşıya bırakıyorsun.
bunu yeni bir başlıkta tartışalım.

En azından %90 engelli raporunun aşağıya düşürülmesi gerek. %70 ideal bir engel oranı.

Eskiden h sınıfı ehliyet vardı ve bütün h sınıfı ehliyeti olanlar ötvden yararlansın desek en doğru şeyi söylemiş olurduk aslında ama malesef şimdi b var ve kod yazılıyor kodlarda malum hastalıklar belirli ve onlara indirim sağlıyor yani bu iş çok karıştı.15 temmuzdan önce 2017 ocakta yeni engelli yasası çıkacak ve 40 üzeri ağır engelli sayılacak 20 ile 40 arası engelli sayılacak 20 altıysa hafif engelli yani bu günki 40 altı gibi olacak deniyordu inşallah olur diyorum böylece 40 geçen herkes araç alır ama öyle olursada kendisi süremeyecek yine sorun.

mkursad71

Benim yazdığım cümleden belirli bir grubun mağdur olacağı sonucunu nasıl çıkardınız,çok merak ettim açıkçası.

İyi organize olmuş yapıların boş vermişlikleri kamuoyu oluşturmadaki yetersizlikleri ve bizlerin bu konuda bize dokunmadığı sürece sorun yok yaklaşımımız bu nun ana sebeplerinden. Herbiri başka başka şehirlerden binlerce kişi birey olarak başarısız oluruz, ama iyi örgütlenmiş sivil toplum kuruluşlarının yaptığı, yapacağı çalışmalar etkili olmada fayda salar fakat buradan yazdıklarımız nafile çünkü STK lar rant peşine yalakalık peşinde koşup yandaşlarına ufak parçalar bölüp verdiğinde değerli olan onlar oluyor diğer gruplar çeşitli bahanelerle devre dışı bırakılıyor. Bütünü kapsayıcı oluşumlara sırt çevirmemek gerek...

Haklısın Fakat bunu kendi aramızda örgütleyip başarabiliriz.Ben şahsen kendi adıma düşeni yapmak istediğimi belirtiyorum.Dikkat ederseniz yalnızca kendim için değil bütün herkes için istiyorum ben bu konuyu açarken destek bekledim ama yanlış anlaşıldım.Amacım birşeyleri değiştirmek düzeltmek birçok eksiklik var ama bunlar için bi yol olmalı bunun yolu şuan yok tek yok hukuk ile mücadele

ortopedik engeli olmayan bireylere Bir defaya mahsus böyle bir düzenleme yapılabilir.. aslında revize edilmesi gereken çok fazla şey var

Zaten Yasada İlk İktisap deniliyor ve 5 yılda bir araç hakkı vermektedir.revize edilmesi gereken çok şey var haklısınız ama bizler bu sorunları iletmezsek yukardakiler nerden bilecek sahada olan bizleriz onlar değil sorunu bizler yaşıyoruz bizlerin iletmesi gerekir.

@BuTcHeR

Oda ayrıbir ayrımcılık engelli haklarından yararlandırdığın bir grubu (kisonunakadarfazlasınıdahakediyorlar) diğer bir grubun maduriyeti ile sonuçlanacak bir ayrımla karşı karşıya bırakıyorsun.
bunu yeni bir başlıkta tartışalım.

Hiçbir grub ayrılamaz her engelin kendince sıkıntısı ve sorunu var BuTcHeR arkadaşımız kimse ayrım kelimesini kullanmadı.Kendisinin söylediklerinde haklı en azında bu hakkın verilmesi gerektiğini belirti.

En azından %90 engelli raporunun aşağıya düşürülmesi gerek. %70 ideal bir engel oranı.

Sorunlar devam etmiş olur % 70 altında kalanlar aynı sorunu yaşamaya devam edeceklerdir.kalıcı bir çözüm yolu lazım

% 40 Engelli oranı şartı konulmuş şuan Ama bu oranla engelli sayılıyorsun sadece araç alımında % 3 ile ortopedik engelle de alabilirsin.Şartlar uygunsa tabii şartları yazmamızı isterseniz yazarız.

her Engelli aracını kendisi için alabilsin birinci derecen başka kimse kullanamazsın. olabilir mesela

Eskiden h sınıfı ehliyet vardı ve bütün h sınıfı ehliyeti olanlar ötvden yararlansın desek en doğru şeyi söylemiş olurduk aslında ama malesef şimdi b var ve kod yazılıyor kodlarda malum hastalıklar belirli ve onlara indirim sağlıyor yani bu iş çok karıştı.15 temmuzdan önce 2017 ocakta yeni engelli yasası çıkacak ve 40 üzeri ağır engelli sayılacak 20 ile 40 arası engelli sayılacak 20 altıysa hafif engelli yani bu günki 40 altı gibi olacak deniyordu inşallah olur diyorum böylece 40 geçen herkes araç alır ama öyle olursada kendisi süremeyecek yine sorun.

Bu konu hakkında bilgim yok sizler nerden duydunuz bunu görebileceğimiz bir yer varmı ?

Üst Alt