Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bütün Engellilerin ÖTV Muafiyeti için Bakanlığı Mahkemeye vermeyi düşünüyorum.

Engelli kardeşlerimizin verilen bu kadar hak yerine hırslı davranışlarda bulunup Allah'a şükretmemesi beni çok üzüyor. Biz her zaman her şeyde sanki mağdur edilmiş gibi davranıyoruz verilen hakları göz ardı edip uyanıklık yapıyoruz, Allah engellilerin önündeki engelleri ortadan kaldırmaya vesile olan bu hükümeti başımızdan eksik etmesin. Hizmetlerini devam ettirsin.

gencebay

hizmet demissinde baltazar kimin doneminde geldi birde keşke bütün engelliler mongol olsa bile dediler kusura bakma ama bu hükümet engellileri mahvetti benim %36 aldığım ve yanlış ölçülmüş 40 geçmesi lazım diye girdigim heyyette önce 18 e itirazimdan sonra 13 e düştü raporum o yüzden hiç hükümet şöyle boyle deme

Her engellinin hayatını kolaylaştırması için arabaya ihtiyacı var.ister böbrek hastası olsun ister ortapedik ister başka bir şey.Devletin engellilere her türlü kolaylığı sağlaması gerekir.pozitif ayrıcalık diyor,sosyal devletim diyorsa...

Sizi destekliyorum.. Bu davada bende size destek olurum avukat bile bulabilriiz imza toplayıp yapalım dilekçeyi yazabilrim irtibata geçelim mıuhalif görüşlere takılmayın. Bu bir HAK HUKUK ve ADALET MESELESİ

Doğru ama Türkiye de hak edilmiş
Hakkımızı alamıyoruz mesela intibak bunu nasıl alacağız

Konu eski ama talepler hep taze.. bende başlığı açan arkadaşı destekliyorum engelliler arasinda ayrim olmamali ne aşamada bu konuya tüm engelliler destek vermeliyiz

@gencebay arkadaşım
ortopedik engelliyim %40 ortopedik raporum ve tertibatlı araç kullanabilir raporum var. buna rağmen istediğim aracı alamıyorum bu mağduriyet değilmidir?

her engellinin hayatını kolaylaştırma görevi hükümettedir. senin hükümetin ne yaptı bu konuda? sus payı olarak kömür ve makarnadan başka? bu başlığı açan arkadaşı destekliyorum

Jem Nankörlük ithamı haksız ve ölçüsüz olmuş. Refah seviyesinin artmasını istemekten daha doğal ne olabilir? Bana kalırsa açıklamanız tashihe ihtiyaç duyuyor...

ortopedik engelliyim %40 ortopedik raporum ve tertibatlı araç kullanabilir raporum var. buna rağmen istediğim aracı alamıyorum.
Neden alamıyorsunuz açıklayabilir misiniz ?

Konu başlığına gelince tamamen alakasız argümanlarla açılmış görünüyor.
İlk önce şunun bilincinde olalım; devlet bu hakkı verdiklerine engelli oldukları için değil, hayata katılım sağlamada, toplu ulaşım imkanlarından faydalanmada dezavantajlı oldukları için bu mağduriyetlerini bertaraf amaçlı vermektedir. Ehliyetlerindeki kısıtlamalardan dolayı her aracı kullanamamakta, çeşitli özel tertibatlara ihtiyaç duymaktadırlar. O tertibatlar da çeşidine göre imalı, çizimi, onayı derken bir mali külfet oluşturmaktadır.

Ortopedik dışındaki engel gruplarında bu gibi dezavantajlar mevcut değil. Hiç bir tertibata ihtiyaç duymaksızın her türlü aracı rahatlıkla kullanabilen ve ehliyetinde de bu yönde hiç bir kısıt bulunmayan birinin, diğer gruptakine sağlanmış pozitif ayrımcılığa göz dikmesi, hele hele ben alamıyorsam o da almasın gibi bir mantık yürütmesi kabul edilemez bir durum.

Ulaşım yönünden sağlıklı bir insandan hiç farkı olmayan, toplu ulaşımdan rahatlıkla faydalanan, herkes gibi normal bir aracı rahatlıkla kullanabilen birinin, ihtiyaç sahibi diğer grubu öne sürerek bu hakkı talep etmesi anlamsız bence.

Ha gönül isterdi ki devletimiz çok zengin olsun, her engelliye ÖTV siz araç imkanı sunsun. Hatta bir tık ileri götürelim; ÖTV tamamen kalksın, tüm vatandaşlarımızın ucuz araç sahibi olması sağlansın.
Elbette isteriz, istenmez mi?

Ama ihtiyacı olan birini öne sürüp, ona veriyorsun, bana niye vermiyorsun, ben de istiyorum gibi diğer tarafın haklı avantajını eleştiren, argümanlar çok yanlış bence.

Ha bu arada şunu da belirteyim de yanlış anlaşılma olmasın.
Ben işitme kaybı olan bir engelliyim. ÖTV muafiyeti hakkım yok.
"Sen nasıl olsa alıyorsun, gerisi önemli değil" kafasında olduğum düşünülmesin yani.
Ben almıyorum, ama hak eden kardeşlerimin hakkını sonuna kadar destekliyorum.

Benim iki elimde sorun var . sürücü olamaz verdiler.engel oranım %79 kendim araç alamıyorum.yakinim kullanması içinde ÖTV siz araç alamıyorum.

b@ğımsız
Konumuz ne, sizin cevabınızın konuyla alakası ne ?
Konuyu okumadan sizin yorumunuzu okuyan biri konunun Suriyeli mülteciler olduğunu sanır.

Türkiye'de aracın ÖTV oranına göre neredeyse yarı fiyatına gelen fiyatlarla araç sahibi olmasının sağlanması buna bir teşvik değil mi ?
İlla yabancı ülkelerin hurda mezarlığı mı olmalı Türkiye ?
Konu ÖTV muafiyetinin engel grubuna bakılmaksızın tüm engellilere sağlanması ile ilgili.
Beğenmediğiniz, eleştirmek, görüş almak istediğiniz farklı konular varsa ayrı bir başlıkta dile getirebilirsiniz.
Konuyla ilgili yazdığım mesajı polemik konusu yapmayın.

BuTcHeR

bencede haklısınız yani 1 defaya mahsus %40 ve üzerine bu hakkı vermeleri lazım süresiz rapor alan arkadaşlar icin bide neden 20 tane engelli raporu almak zorundayiz ki anlamiyorum kimlik kartı icin ayri iş başvurusu icin ayri cat cut icin ayri

b@ğımsız ya sabır çekiyorum da, haddini aşma terbiyeli ol.
Mesajımı polemik konusu yapma dedim, neresini anlamadın da hikaye okuyup duruyorsun ???

Cehalet yazdığın saçma sapan şeylerin paçasından akıyor.
Cahilin kim olduğunu görmek zor değil.
Amacım senin gibi polemik sevdalılarına laf yetiştirmek olsaydı günlerce yazardım da, vaktimi daha güzel ve faydalı işler için harcamayı tercih ediyorum, seni daha fazla eğlendirmeye eğim.
Binlerce mesajıma bakarsan buradaki muhataplarımın senin gibiler olmadığını görürsün.
Polemik için yanlış kapı, Alla gönlüne göre adamlar çıkarsın karşına.

egemmm gayet güzel tarif etmiş olayı ama şu telefon kablolu tv su toplu taşıma gerçekten yaygın olsa daha iyi olur ben mesela ortopedik rahatsızlığı olan bir kişiyim yürüyemiyorum ve toplu taşıma kartım yok ya para vereceğim yada yürüyeceğim mesela...

Bu şekilde destek bulamazsınız... Yasa engelliyi ayıramaz diyip siz engelliyi küçümsüyorsunuz. Ben dediğiniz gibi otomatik vites aracı aldım ama ben manuel kullanamıyorum ki. Hatta ben uzun süre araba kullanamıyorum sağ kolumdaki sorundan dolayı...

Yani bir kalp hastası araç kullanır ama riski vardır bu ayrı bir konu. Ama ben kullanamıyorum... 90 ve üzeri olduğunuzda hiç ehliyet tertibat olmadan alır arkadaşlar...

Bana göre iddianız mantıksız. Birlikte engellilerin haklarını Nasıl arttırırız ve dünyayı nasıl yaşanabilir hale getiririz demek yerine, bu engelli alıyor, ben niye alamıyorum diye birbirimize saldırır olmuşuz...

hozgul
[FONT=sans-serif]Nankörlük ithamı haksız ve ölçüsüz olmuş. Refah seviyesinin artmasını istemekten daha doğal ne olabilir? Bana kalırsa açıklamanız tashihe ihtiyaç duyuyor...[/FONT]

[FONT=sans-serif]sus payı olarak kömür ve makarnadan başka?

[/FONT]
Bu cümle bana göre nankörlük içeriyor.
Birisi çıkmış, tüm engelliler için refah seviyesinin artmasını istiyorsa, anlatım dili bu olur mu?
Bu hükümet engelliye makarna ve kömürden başka birşey vermedi demiş, katılıyor musun?

Makarna ve kömürü engelliye mi vermiş?

Düzenli geliri/maaşı olmayan, üzerine taşınmaz/taşınır mal mülk olmayan vatandaşa belirli zamanlarda erzak dağıtımı yapılır, MAKARNA değil DEĞİL değil DEĞİL!
Aynı aileler kış gelmeden kömür yardımı da alır.
Hükümet ile ilgisi olmayan belediyeler de, bu vasfa sahip ailelere erzak verir, yakacak verir, bayram harçlığı vs. verir.

Bu erzak/yakacak/vs yardımları biz engellilerin sus payı olarak alabildiği tek hizmet midir yahu?
Bu cümle buz gibi nankörlüktür...

Doğru söylüyorsunuz benim eşim engelli %79 ağır engelli raporu var ama eşim araç kullanamaz nörolojik rahatsızlığı var yani benim eşim illaki %90 engelli olması mı gerekiyor saçma benim eşimin tekerlekli sandalye kullanıyor eski model araç aldım zaten durumumuz yok hiç bir şekilde engelli ve ailerine yardım yok neymiş efendim illa hastamız yatalak ve zihinsel engelli mı olacak..

Mesaj başlıgı ile alakalı yorumlar olursa hepimiz için faydası olur. olayı farklı yerlere çekmeye gerek yok. İfrat ve tefrit yapmayalım. Hükümet engellilerle ilgili hiçbir şey yapmadı demek ne kadar yanlışsa; engelliler her türlü hakka sahip otursun yerinde, ne verilirse razı olsun hak hukuk aramasın refahının yükseltilmesini talep etmesin demek de o kadar yanlıştır.
Gelelim mevzuya ÖTV indirimi ile alakalı ayrım yapılması yanlıştır. Bedensel engelli kardeşlerimiz ve %90 ve üzeri engeli olan kardeşlerimiz ötv indirimi hakkına sahip olmaları sonuna kadar doğrudur. Kimsede bu hakkın geri alınmasını talep dahi edemez. Mesajlarda gördüm üzüldüm bedensel engelliler olarak bizim hakkımızda gözünüz var hased ediliyor manasına gelen mesajlar yazlmış. Karşılıklı tartışmalara girilmiş. Kesinlikle benim öyle bir düşüncem olmaz başka engelli kardeşlerimizde böyle düşünemez düşünmemeli de. Burada talep edilen %40 ve üzeri engellilerde belli şartlarla ötv indiriminden yararlanmasıdır. Bu durumda kaybeden kimse olmayacak aksine engelli vatandaş kazanacak, son aylarda büyük sıkıntı yaşayan otomobil firmaları ve bu işle ilgili ekmek yiyen binlerce insan kazanacak; kdv, benzin otoyol köprü vs. vergilele orta ve uzun vadede devlette kazanacak. Niye birlik olup bu konuda taleplerimizi dile getirmeyelim? Otomobil şu zamanda lüx değil ihtiyaçtır hele hele bir engelli birey için.En basit bir hak arama mücadelesine engelli biri niye karşı çıkar anlamış değilim. Bedensel engelli bireyden daha fazla ihtiyaç sahibi olan engelli yok mu? bu insanlar için bile hak arama mücadelesi vermenin neyi yanlış.
Lütfen yorum yazarken diğer insanları da düşünerek empati kurarak konunun dışına çıkmada devam edelim.

Sizi şunu söylemek isterim 2009 da rapor aldık %51 ağır şey iken yeni aldığımız %79 ağır engelli evet yazıyor ama iki rapor arasında hiçbir sosyal yardım farkı yok sizcede bu saçmalık değil mi

Selamlar,

Aslında problem şu:

İlkokuldan beri yaşarız ya, 1 notla takdiri kaçırdım, 84 den 4 aldım vs. İşte buda aynı. Ortapedik engellilerde bazı durumlar hariç engellilik oranına bakılmıyor. Ama şu %90 engellilik oranında illaki %90 isteniyor. %40 oranı için 90 a göre daha düşük olması sebebiyle çok fazla sorun yaratmıyor. Ama %90 oranı yüksek engellilik derecesi olması sebebiyle çok sıkıntı yaratıyor.

Aslında ÖTV için yani araçlarda, bu şekilde %90 yerine, yine doktor kararıyla kişinin rahatsızlığında araç kullanımına engel olabilecek bir durum varsa ya da kişi düzenli doktor kontrolüne ihtiyaç varsa ÖTV indirimli araç alabilmeli.

Zaten hiç vergi verilmiyor diye bir şey de yok. KDV ödüyoruz. Ya da hiç bu ayrıma gitmeden tüm ehliyeti olanlara ehliyeti olmayanlara 1 hak olmak kaydıyla 1. derece yakınına verilebilir.

Ama şuan için 200.000 TL sınır konup nispeten bu hak törpülenmişken, daha da genişletebileceğini çok düşünemiyorum...

Yargı yoluna giderek değilde engelli milletvekillerine mail yoluyla ulaşarak, aile ve sosyal politikalar bakanlığına ve Cimer'e dilekçe ile talepte bulanarak isteklerimizi dile getirebiliriz. Birlik olup konu ile alakalı kamuoyu oluşturabiliriz. Hak aramak istemek bizim en doğal hakkımız ne demişler isteyenin bi yüzü kara vermeyenin iki:)

Engelli kardeşlerimizin verilen bu kadar hak yerine hırslı davranışlarda bulunup Allah'a şükretmemesi
Kişisel boyuta çekmek istemesem de takma adınızın hakkını vermişsiniz. Orhan Gencebay şarkılarındaki gibi. Haksızlıklar karşısında sesini fazla yükseltmeyen, kaderci ve kabullenmeye uygun bir düşünce yapısı. Konu içine dönersek... Bütün "engelliler" olarak "her türlü" sınırın karşısında durduğumuzu da iddia edemezsiniz. Bugün haklarımızın tam olarak verilmediğini ve geriye doğru gittiğimizi söyleyebilirim. Aksi yönde ( ilaç niyetine olsun ) tek bir olumlu örnek bulamazsınız.
-Uzak bir ilçede veya köyde yaşayan bir engelliye ötvsiz araba alın (VW Golf mesela)
-Ve o aile için kendi cebinizden bir de şoför tutun (kağıt üstünde).
(ailesine ses çıkarmaması için bir miktar para verin, ve senet imzalatın)
Sonra da o şoförle beraber arabanıza istediğiniz kadar binin. Böylece istismarın kralını yaparsınız, kanunlara da uymuş olursunuz..

İkinci ellerde ötv iadesi olmadığını ve yurt dışından en fazla 3 yaşında bir araç getirebildiğini düşünün.
Cebinde 35 bin TL olan bir engelli hangi 0 arabayı ötvsiz alacak? İkinci ellerde ötv iadesi olsa 6-7 yaşında Megane, Focus, Astra alabilirdi, ancak bu imkan olmadığı için 8 yaşında Symbol'a talim edecek. Cebinde 70.000 TL olan bir engelli, ötv iadesi olmadığı için 2. el Superb alamıyor. Git 0 km Polo'ya mı bin diyeceğiz? İmkansa imkan haksa hak. Herkese göre bir şeyler vermelisiniz.

Ancak iki ayağı da tutan hafif engelli birine ötv muafiyeti verilmesi doğru değildir. Çünkü bu arkadaş toplu ulaşımdan yararlanabilir. Taşıması gereken bir sandalyesi yoktur, ayrıca herhangi bir arabaya binebilir.

Birisi çıkmış, tüm engelliler için refah seviyesinin artmasını istiyorsa, anlatım dili bu olur mu?

Sizinkinin de olmayacağı kesin. Hükumetin engelliler için yaptığı çok sayıda hukuki veya idari düzenleme elbette var. Evde bakım aylıkları hariç yeni bir hak ihdası sorgulanır. Örneğin halen hukuk fakültesini bitiren engelli biri kanunda yazıyor diye hakim ya da savcı olamıyor. Kadın sığınma evlerine engelli kadınlar kabul edilmiyor. Erişilebilirlikte geldiğimiz nokta ortada. İnsan hakları konusundaki gelişmişliğimiz sonlarda. Eğitim, sağlık gibi temel haklar ortada. 5 yılda, engellilere karşı, o da sadece gazetelere yansıyan 391 şiddet, tecavüz, istismar, sömürü olayını tespit ettik. Elbette kimse istemez olmasını fakat tedbir?

O kadar çok yazarım ki bu örnekleri...

Konuya dönersek, söylemlerimizde ölçüyü kaçırmamak lazım.

yabancı ülkelerin hurda mezarlığı mı olmalı Türkiye ?
Ufukalp

"Yabancı ülkelerin hurdalığı mıyız" diye gurur yapın siz... Yine o "yurt dışı"ndan çok daha yüksek fiyatlara 0 km otomobil ithal ediyoruz.
Eğer buna izin verilirse ne olur?
Arabası olmayan vatandaş yurt dışından ucuza 2. el araba alır., Türkiye'deki 2. ellerin değeri düşer. Araba sahipleri "ben keriz miyim de elimdekini ucuza satıp Türkiye'den 0 km alayım, ben de yurt dışından 2. alıyorum" der.

Yurt dışında 0 km arabalar ucuz, alım gücü yüksek olduğu için 2. ellere fazla talep yoktur, bu yüzden fiyatlar düşüktür. İşçilik ve yedek parça masrafları da bu fiyatların yanında göze batar, böylece 2. eller daha da ucuzlar. Biz bu araçları talep edersek fiyatlar bir miktar yükselir, ancak yine de Türkiye'deki seviyeye gelmez.

Ve Türkiye'deki 0 km araç satışları biter. ÖTV toplanamaz. Siz ötv kaldırılsın mı demiştiniz? İşte burada çelişkiye düştünüz.
(Ayrıca bu araçlara hurda derken bir gülme geliyor, ama sinirden gülüyorum. Trollenmeyi hak ediyoruz sanırım. Üstelik yollar uçan teneke kaynarken, insanlar ölürken, arabası olmayanlar bu araçları almak için gece gündüz hayal kurarken, çalışırken trolleniyoruz.)

Yedek parça masrafları artar, cari açık fırlar diyorsanız... Orası gerçekten önemli bir mesele. Bir süre sonra en büyük harcama kalemimiz haline bile gelebilir. Bir hesaplama yapalım.
Vw Polo. Vergisiz 10.000 euro.
(Almanya'da vergi %19. Net fiyat yaklaşık 12.000 euro. Türkiye'de %60+18 vergi. Net fiyat yaklaşık 19.000 euro.
Türkiye'den 19.000'e Polo almak yerine Almanya'dan 15.000 euro'ya, 8 yaşında 250.000 km'de E320 CDI aldınız diyelim.
10 yıl boyunca bindiğinizde Polo'ya göre cebinizden 4.000 euro ek masraf çıkacağını garanti edebilirim. Hatta çok daha fazlasını.
Çözüm nedir? Yurt dışından araba getirme hakkı 10 yılda bir verilecek, ve bu yöntemle araba alan biri 5 yıl içinde elindeki arabayı satamayacak, ek olarak 5 yıl bitmeden Türkiye'den dahi araba alamayacak... Vatandaşımız böylece bakımını yaptıramayacağı arabalardan uzak duracak. Yoksa "yaya kalabilirler" :)
(aslında 15.000 euro'ya B180 CDI almak daha mantıklı)

Üst Alt