Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Dikkat!!! Tema lisans bilgilerinize erişilemiyor, lütfen www.xenforo.gen.tr yönetimi ile iletişime geçiniz. Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

SGK sitesinden emekli maaşı hesaplatma

musti1973

Rica ederim.Hepimizin hakkında hayırlısı İnşAllah.

Saygılar.

Merhaba, azaraks25

Ek ödeme tutarınız 73.49 TL ise 25 ile çarpıyorsunuz.Bu da 1837.25 TL emekli maaşı + 73.49 TL ek ödeme olarak ikisinin toplamını alırsınız demek oluyor.

Saygılar.

Ek ödeme 71 diyor hesaplanan aylık 1779 diyor ortalama aylık 3426 diyor ortalama ne acaba aylık baglanma oranı 38.81 diyor ne kadar maaş alırım acaba lütfen yazın şubatta başvuracam

Merhaba karatas_52

Yazdığınız bilgi mevcut olan emekli maaşınız 1.779 TL + 71 TL ek ödeme =Toplam 1850 TL alacağınız çıkıyor.Ortalama diye bahsettiğiniz Aylık bağlama oranlarının 1999 öncesi ,2000 ile 2008 ve 2008- bugüne kadar adınıza yatırılan SGK prim tutarlarının farklı hesaplama yöntemleri ve biraz karışık bir süreç ile hesaplanan SGK adına ortalama dediği bir sonuçtur.Bu sonuç onların size bağlayacağı emekli aylığı hesaplamasında sadece 1 etmen.Yukarı cümlede bahsettiğim aylık bağlama oranı 3 dönemden oluşur ve her dönemim adı ABO-1,ABO-2,ABO-3 olarak adlandırılır.Yukarıda verdiğim sıra ile ABO sıraları aynıdır.ABO-3(2008-BUGÜNE KADAR) olan dönemde yatırılan SGK primlerinizin emekli aylığı bağlama işleminde % 38,81'i hesaplandığını yazmaktadır.

Tekrar belirtiyorum ABO oranı birebir yüzdesel bir hesaplama yöntemi değildir.Birçok faktörü SGK hesaplar ve biraz karışıktır.Çıkan tutar bağlı olduğu dönemin ABO oranı ile yüzdesel bazda çarpılarak o döneme ait tutar elde edilir.

Saygılar.

Kismetse mart ayında 3. Dereceden vergi indirimi ile emekliliği hak ediyorum sgk hesaplama modulunde aylik 1425 TL çıkıyor ek ödeme 71 TL bazı arkadaşlar ek ödeme ile 26 carpilacak çıkan sonuç maaş oluyor diye yazmışlar işin doğrusu nedir saygılar

Son düzenleme:
karabil07

Merhaba, ek ödemenizi siz kuruşu kuruşuna yazıp 20 ile çarpanız lazım.Yazmışsınız zaten ancak küsürat farkı olduğu için sizinki doğru

Yani emekli maaşınız ek ödeme 71,.. * 20 katı =1.425 TL doğru.Ancak pandemide kanuna bir madde kondu.1.500 TL az emekli maaşı verilmez diyerek.Sizde 1.500 TL + 71,.. ek ödeme toplamı alacaksınız.

Saygılar.

merhaba.verdiğiniz bilgiler çok değerli ancak ek ödeme *25 katı olması gerekmiyormu? siz ek ödemenin 20 katını almışsınız hata mı oldu acaba?

karabil07

Sizin paylaştığınız emekli maaşlarında ek ödeme oranı % 5 olarak alınıyor.Yani ek ödemesi bilinen bir rakam ana tutarın % 5 kadar ise % 100 5/100=20' e biri demektir.20 ile ek ödeme ye çarparsanız ana para yani emekli maaşına ulaşırsınız.

Saygılar.

Merhaba Cüneyt 74

Tam emekli maaş tutarını hatırlayamıyorum ancak belli bir emekli maaşı tutarı altında kalan kişilerin ek ödeme tutarı %5 dir.Bu sınır emekli tutarında üstü emekli maaşı alanlarında ek ödeme tutarı herkesin bildiği % 4 'dür.Soruyu soran arkadaşımızın ek ödeme oranı bahsettiğim sınır emekli maaşının altında olması nedeni ile %5 olması gerekiyor.Tabii katsayı çarpanı 20 oluyor.Bu sınır emekli maaşı geçen sene 1.500 TL civarındaydı ancak emekli maaşı zamları ile oda güncelleniyor.Güncel ek ödeme değişikliği belirleyen yeni sınır emekli maaşı bilgisini bulamadım.

Saygılar.

[FONT=Tahoma] merhaba arkadaşlar 23.11.2020 tarihinde gönderdiğim ekran görüntüsü ve az önce aldığım sgk 09.01.2021 ekran görüntüsü aradaki farklar
maaş ve ek ödemede artış var..[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Adı ve Soyadı[/FONT] [FONT=Arial Narrow] MURAT[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Doğum Tarihi[/FONT] [FONT=Arial Narrow]19.06[/FONT]
[FONT=Arial Narrow]TC Kimlik No[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Kamu/Özel Kodu[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Özel[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Sicil No[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişi?[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Hayır[/FONT]
[FONT=Arial Black]09.01.2021 tarihi itibariyle hesaplanan Aylık : [/FONT] [FONT=Arial Black] 1522.14[/FONT]
[FONT=Arial Black]Ek Ödeme : [/FONT] [FONT=Arial Black] 76.11[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Gösterge[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Ortalama Yıllık Kazanç[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 7,988.40[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Ortalama Aylık Kazanç[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 3,796.80[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Aylık Bağlama Oranı[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Aylık Bağlama Oranı 2[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 47.00[/FONT] [FONT=Arial Narrow] Aylık Bağlama Oranı 3[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 38.96[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Toplam[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] 2000 Öncesi[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] 2000-2008/10 Arası[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 1800[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] 2008/10 Sonrası[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 4311[/FONT]
[FONT=Arial Narrow] Toplam[/FONT] [FONT=Arial Narrow] 6111 [/FONT]

Son düzenleme:
Geçen yıl ocak ayında ki zam oranı daha fazla idi ancak maaşlardaki artış deve de kulak kalmıştı.

İlginçtir bu yıl ise zam oranı daha az olmasına rağmen neredeyse % 10 artış olmuş maaşlarda.

Bu nasıl iştir anlamadım.

Merhaba Sgk sitesinde hesaplamaya göre kesin ek ödemeyi 25 ile çarparsa kesin net maaş oluyor

Merhaba, zamanyolcusu

Emekli aylıklarına her 6 ayda bir yapılan zam oranları zam yapılan ayda açıklanan son 6 aylık TÜFE oranına göre veriliyor.Bu son 6 aylık TÜFE oranı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası açıklıyor.

2020 Ocak ayında açıklanan emekli maaşı zam oranı (6 aylık TÜFE oranı) %6,50 idi.2021 Ocak ayında açıklanan emekli maaşı zam oranı (6 aylık TÜFE oranı) % 8.37 'dir.Bu yıl açıklanan zam oranı geçen yılın aynı dönemine göre %1.87 artış gerçekleştirdiği için birazcık daha fazla olmuştur.

Saygılar.

alpertuncer

Merhaba, yazımı okudunuz mu bilmiyorum.SGK emekli maaşlarında belirlediği bir skala var.Bu skalayı belirdiği kriter bir emekli maaşı var.Örneğin 1.500 TL; Bu tutarın altında alan kişilerin ek ödeme oranı % 5 'dir.İnternette araştırın bulacaksınız.Tabii bu kişilerin ek ödeme oranı % 5 olunca çarpanı 20 olacaktır.

Sizin paylaştığınız tabiki çoğunluğun emekli maaşında bulunan %4 ek ödeme ve 25 kat doğrudur.Ancak az sayıdada olsa % 5 ek ödeme alan hala emekli maaşları vardır.

1.500 TL ye emekli maaşları en düşük ödeme olarak artılırsada gerçek emekli maaşları ne ise hala onun üzerinde ek ödeme almaktadırlar.Buda 1.500 TL emekli maaşı alıp gerçek maaşları bunun altında olan vatandaşlarımızın ek ödemesini % 5 yapmaktadır.Bir tanıdığınız ve bildiğiniz bir kişi varsa bu durumu kontrol edebilirsiniz.

Saygılar.

Sayın Bilgi Hazinedir

Doğru haklısınız 2020 Ocak ayında açıklanan emekli maaşı zam oranı %6,50 idi. Ben yanıldım o konuda.
Ancak sorun maaşlarda %6,50 lik artış olmadığıydı.Zam 6,5 ama yanstılan artış % 2 falandı.
Çok şikayet eden vardı bu konuda forumda.Bir yıl önceki mesajlara bakarsak göreceğiz.

zamanyolcusu

Sİzin söylediğiniz gibi birçok kişi bilgiler yazıyor.İnanın devlet açıkladığı zam oranı neyse aynısı tatbik etmek zorundadır.Bunu yapmayan kurum ve kurum yetkilisi hakkında idari para ve hapis cezası vardır.Zam oranının düşük zannedilmesinin birçok nedeni var aslında.

En öncelikli olup birçok kişinin bilmediği bir konu var mesela;şu anda en düşük emekli maaşı 1.500 TL'dir.Ancak bu tutarı alan bir çok vatandaşımız gerçek emekli maaşı SGK sisteminde kayıtlı ve her 6 ayda bir zam ile takip edilmektedir.Çünkü kişilerin gerçek emekli maaşları 6 ayda bir yapılan zamlarla 1.500 TL ulaşına kadar emekli maaşları hiç değişmeden aynen 1.500 TL olarak ödenmeye devam etmektedir.Bu konu çok az bilinmektedir halkımız arasında.

Gerçek maaşı mesela 1.300 TL olsun %20 zam yapılsın.1.500 TL almaya devam ettiği için beklentisi 1.500 TL % 20'den 300 TL iken,aslında gerçek emekli maaşı 1.300 TL'den % 20'si 260 TL olur.Bu alt sınırda emekli maaşı alıp 1-2 yıl sonra yapılan zamlarla en sonunda en alt sınırı geçerken örnekte olduğu gibi emekli maaşı 1.560 TL olacaktır.O vatandaşımızın aklında uzun sürelerdir aldığı 1.500 TL baz alınınca kendisi"Bana herkese yaptığı zammı yapmadılar." diyebilir.Bu konularda vatandaş olarak bilinçlenmek gerekiyor.Benim şahsim görüşümdür.

Herkesin doğru bildiği başka yanlış engelli vergi indirimi emeklilikte veya malulen emeklilikte emekli maaşları düşük olur.Tamamen şehir efsanedir.Emekli maaşları kişilerin çalışma hayatında adlarına yatırılan SGK prim tutarları ve SGK prim gün sayısı ile ilgildir.

Yani bir engelli vergi indirimi ile emekli veya malulen emekli olan vatandaş 1.500 TL alırken,SGK prim tutarı yüksek yatmış bir kişinin emekli maaşları 5.000-6.000 TL olabilir.Bu konuda hem kendimden hemde etrafımdan çok örnekler vardır.

Nasıl emekli olduğunuzun bir önemi yoktur.Emekli olmak için emeklilik isimlerinin altında gereken şartlar vardır.Önemli olan emekli olurken adınıza yatırılmış SGK prim tutarlarının toplamı ve SGK prim gün sayısıdır.

Bunuda bir örnekle açıklamak gerekirse bir arkadaşımın SGK prim günü 5.000 ve SGK prim tutarı yüksek ,başka bir tanıdığım SGK Prim günü 8.500 ve SGK prim tutarı normaldir.5.000 SGK prim gününe sahip kişi 4.200 TL emekli maaşı alırken, 8.500 SGK prim tutarına sahip kişi 2.800 TL almaktadır.2 tanıdığım ve bildiğim kişiden örnek vermek istedim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı iyi biliriz bizler.. O yüzden herkes haklıdır :)

Ancak bu zamlar konusunu sürekli takip ederim ben. Emeklilik için yaş beklediğimden her altı ayda bir hesaplama yapar ve ekran görüntüsü alırım, yaklaşık beş yıldır. Gördüğüm kadarıyla; bu güne kadar uygulanan zamlar maaşlara aynen yansıtıldı.Ancak geçen ocak zammında bu uygulanmadı.Yansıtıldığına beni kimse inandıramaz. Tabi bu konuda elimizden birşey gelmez kabul etmekten başka.

1,5 yıl daha bekleyeceğiz hayırlısıyla, saygılar.

zamanyolcusu

Fikirlerinize saygım var.İnanın benim etrafımda sayısız emekli var çoğu yaşlı kimselerdir.Mesleki deneyimimden ötürü emekli maaşlarına yapılan zamları bana hesaplatırlar ve sorarlar.Benim yıllardır bildiğim konu olduğu için en az emekli maaşında en çok emekli maaşına herkesin zammı yıllardır birebir yansıdı .Tabii benim emekli maaşımda dahil.

Dediğim gibi bu konuda en ufak bir yanlışlık yapılırsa vatandaş hakkını devletten faizi ile birlikte alır.Zam veya herhangi bir ödeme işleminde vatandaşın hakkını bilerek kasten yanlış yapıldığı müfettişler tarafında farkedilirse cezası çok ağırdır.İçiniz rahat olsun.Zam oranı az veya çok bu konu tartışmaya açıktır ancak açıklanan oran ne ise birebir uygulanır.

Saygılar.

Not: Aklıma geldi.Bu farklılığı kendi hesaplamanızda farkettiyseniz nedeni farklı olabilir.Anladığım kadarıyla daha emekli değilsiniz.Benim naçizane tahminim o dönemde hala çalışıyor iseniz ve SGK prim tutarınız asgari ücret SGK primi tutarının 3.5 katından az ise emekli maaşını olumsuz etkileme yapmaktadır.Belki emekli maaşınızın o anki hesaplamasına negatif yansımış olabilir.Bu benim tahminim sadece.

Saygılar

Bilgi Hazinedir

Dört yıldır prim ödemiyorum o yüzden düşme söz konusu olamaz...Ekran görüntülerini koyabilirim bulunca buraya.
Dediğiniz gibi çalışırken yatan primlerden dolayı aylık olarak değişimi görebiliyordum genelde 2-3 tl artış oluyordu aylık, ikramiye dönemleri daha fazla.8200 gün olduğu için zaten fazlasıyla yettiğinden ödemeyi durdurdum.Bu yıl sonunda askerlik borçlanması yapıp bir yıl erkene çekeceğim.Bu konuda da merak ettiğim sorular var bilmem sizin bilginiz varmı?

1993 sigorta girişim benim. 200 günlük bi borçlanma yapacağım en az.Merak ettiğim şu;

Bu 200 gün maaş hesaplamasına nasıl bir etki eder?

2000 öncesine mi dahil edilecek? Bu maaşta bir düşmeye yada yükselmeye sebep olacak mı?

Borçlanmayı muhtemelen en düşük primden yapacağım çünkü.

zamanyolcusu

Sizin geçen yıl ki ocak zam tutarındaki düşüşü o zaman SGK emeklilik servisi ile konuşabilirsiniz diye düşünüyorum.Tabii takdir size ait.

Askerlik borçlanması yaptığınızda 1993 yılında hangi tarihte sigortanız başlamız ise ilgilinin tarihe daha geriye çekecektir.Buda 1993-1992 yıllarına yansıyacak demektir.Bu çok önemli bir zaman dilimidir.Biliyorsunuzdur 1999 Eylül öncesi yatırılan SGK primlerinin %60-%75 arasında emekli maaşına etkisi vardır.Bu dönemden sonra kademeli düşüş yaşıyoruz.Sizinde askerlik borçlanmanız bu döneme ait olacağı için size pozitif etkisi olacaktır.Benim bildiğim 2-3 arkadaşımda SGK primleri orta ve yüksek düzeyde yatırılan insanlardı.Sizinkine yakın tarihlerde olan askerlik borçlanmaları 60 ile 150 TL arasında emekli maaşlarında artış yarattı.

Tabii bu konuyu en doğru SGK danışmanları bilecektir.Ancak askerlik borçlanacağınız dönem SGK emekli maaşı hesaplamasındaki en kıymetli döneme denk gelmektedir.Size pozitif fayda vermesi yüksek ihtimaldir.

Saygılar.

Son düzenleme:
[FONT=sans-serif]@[/FONT]zamanyolcusu
Bu konuda sana tamamen katılıyorum yeni yıldan önce aralık ayı maaşımı hesapladım (örnek)2500 tl idi yeni yıl zammı işlenince tekrar hesaplamıştım (örnek)2750 tl diyordu sgk sitesi fazla geçmedi bir iki hafta içinde tekrar hesapladığımda 2610 tl olarak çıkıyordu ve aynı işlemi arkadaşımada yapmıştım ondada aynen bu şekilde düşüş meydana gelmişti o dönem çok büyük bir kazık yemiştik maalesef.

cabbarehlinamus

Bizim gibi yaş bekleyenlere bir kazık attılar malesef..Gerçi ben sizin gibi önce maaşın artıp sonra düştüğünü görmedim.Hatta sonradan 10-15 tl gibi bir artış olmuştu sanırım ama gene de yapılan artış zam oranına denk değildi.Ama bu ay yapılan artış zam oranından bile fazlaydı neredeyse.Heralde bu yıl telafi ettiler geçen seneyi :)

Bilgi Hazinedir

Hocam konuşsan itiraz etsen ne olacak ki?
Sonuçta maaş almıyoruz hesap hatası der çıkar bunlar borçlu bile çıkarsın.

Bilgi Hazinedir
Slm kusura bakma bi sorum olacak ssk sitesinde aylık bağlama oranım 1: %68 -2:%53 -3: %38.5 görünüyor emekli maaşı.comda engelli emeklilik hesapladığımda aylık bağlama oranları 1: %60- 2: %60- 3: %38,5 görünüyor abo 1 ve 2 %60 dan aşağı olamaz engellide o yüzden 53 den 60 şa çıkıyor ama abo 1 niye 68 den 60 a düşüyor bilginiz varsa bilgilendirebilirmisiniz .
Saygılar

zamanyolcusu

Üstad, benim örneklemlerim hep emeklilerdi.Sanırım emekli olmayan ve emekli maaşı bağlanmayan kişilerin hesaplamalarında farklı bir yol izliyor olabilirler.Sizin yaşadığınız bu deneyimi bilgi defterime ekledim.Eğer bu durumun asıl nedeni en azından yazılı bir açıklamasını bulabilirsem mutlaka buradan paylaşacağım.

Saygılar.

musti1973

Merhaba,aslında ABO 1 deki oran düşüşü hakkında net bir bilgiye sahip değilim.Ancak sgk danışmanlarının sitesinden ABO 1 hakkında bir yazı buldum.Yazı aşağıdaki gibidir;

"Sigortalı kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurulan her tam yaş için ve 5000 günden fazla ödenen her 240 günlük prim için (1) er puan arttırılacak, 5000 günden eksik her 240 günlük prim için (1) er puan eksiltilecektir.

Özel koşullara göre Gösterge Tablosundan bağlanan aylığın oranı % 60 ın altında olmayacaktır. Özel koşullara göre aylığa hak kazananlar için indirim uygulanmayacaktır."

Bu açıklamada herkesin bildiği durum olan ABO 1 % 60 az olamaz diyor.Bu arada özel koşullara göre emeklilik bizim gibi yaş dışında diğer şartlarla emekli olabilme şartlarına SGK 'nın verdiği isimdir.

Bu cümleden anladığım 55 yaşından büyük değilseniz ve 5.000 SGK prim gününden fazla prim gününüz yok ise size ek oran verilmez.Sizin asıl hesaplamanızda düşüş olmuş okudum.Bu durumun SGK danışmanına sorulması lazım bence.

Birde normal emekli olanların ABO 1 oranı nasıl belirlenir yazı var onuda aşağıya ekliyorum;

"Gösterge Tablosu’ndan hak kazanılan yaşlılık aylıklarının oranı % 60 tır. Üst Gösterge Tablosu’nun her kademesi için ayrı bir oran belirlenmiş olup, 10. derecenin 1. kademesinin karşılığı oran % 59.9, 1. derecenin 10. kademesinin karşılığı oran ise % 50 dir. Ara göstergelerin oranları ise en düşük göstergenin karşılığı olan % 59.9 oranı, izleyen her gösterge için binde bir azaltılarak belirlenmiştir."

Gösterge tablosu kelimesi ABO 1 oran listesinin SGK'da kullanılan genel ismidir.

Saygılar.

zamanyolcusu

Üstad merhaba,

Sizin olayın sgk danışmanı tarafından yazılı açıklamasını buldum.Aşağıda paylaşıyorum.Bu arada emekli olanlarda değil ,hesaplandığı anda henüz emekli olmayanların bu problemi genel olarak yaşadığını paylaşmışlar.

2020 Ocak zammı emekli aylıklarına
neden yansımadı?

27 Şubat 2020 Yazarlar Sezgin Özcan

4/a (SSK) kapsamında çalışan ya da çalışmayıp emekliliğini bekleyen birçok kişi,
SGK resmi internet sitesinden ulaşılabilen “4/a sigortalıları için aylık
hesaplama” uygulamasını kullanarak, bugün emekli olsa ne kadar aylık
bağlanacağını sürekli takip ediyor.
Başlıktaki soru da bu kişiler tarafından yılbaşından sonra en çok sorulan soru.
Örneğin, emekliliğine az bir süre kalan bir okurum, “Bugün emekli olsam kaç
lira emekli maaşı alacağımı takip etmekteyim, emekli aylıklarına 6 ayda bir
yapılan zam oranları kadar maaş artışını siteye girip baktığımızda
görüyorduk, fakat bu yılın başında işçi emeklilerine yüzde 6.5 oranında
zam yapılmasına rağmen bana yansıyan oran yüzde 2.6 oldu. Benim
durumumda olan arkadaşlarımda da benzer durum söz konusu. Bunun
nedeni ne olabilir” diye sormuş.
Konuyu, CİMER'e yazanlar ancak verilen yanıttan tatmin olmayanlar var.
Yılbaşında yapılan yüzde 6.5 oranındaki zammın, 2019 Aralık itibarıyla
hesaplanan aylığa yüzde1-2.5 oranında yansıtılmasında bir hata olup
olmadığını soruyorlar.
Öncelikle, hesaplamada hata olmadığını belirteyim. 2019 yılı sonu itibarıyla
hesaplanmış olan aylık tutarının, 4/a emekli aylıklarına yılbaşında yapılan yüzde
6.5 oranındaki zam kadar artmaması, emekli aylığı hesaplama sisteminden
kaynaklanıyor.
10.01.2021 Sezgin Özcan: 2020 Ocak zammı emekli aylıklarına neden yansımadı? – Sözcü Gazetesi
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazar...i-emekli-ayliklarina-neden-yansimadi-5648168/ 2/3
Emekli aylığı, emeklilik başvurusunun yapıldığı yılın başı itibarıyla
güncellenmiş prime esas kazanç tutarları esas alınarak hesaplanıyor.
Hesaplanan aylık, yılın ilk altı aylık döneminde emekli olunması halinde
ocak döneminde yapılan zam oranı kadar, yılın ikinci altı aylık döneminde
emekli olunması halinde ise ocak ve temmuz dönemlerinde yapılan zam
oranları kadar artırılıyor.
YILBAŞINDAN ÖNCEKİ HESAP
2019 yılı sonu itibarıyla yapılan hesaplamada, prime esas kazançlar en son
2018 güncelleme katsayısıyla güncellenmişti. 2018 yılı güncelleme katsayısı esas
alınarak 2019 başı itibarıyla hesaplanan aylık, 2019 Ocak ayında yüzde 10.19 ve
Temmuz ayında yüzde 5.01 olmak üzere toplam yüzde 15.71 oranında
artırılmıştı. 2019 yılında emekli olunsaydı, hesaplanan bu aylık yüzde 6.5
oranındaki 2020 Ocak zammı kadar daha artacaktı.
YILBAŞINDAN SONRAKİ HESAP
Yılbaşından sonra yapılan hesaplamada ise, emekli aylığı 2020 yılı başı
itibarıyla hesaplanıyor. Bu hesaplamada, prime esas kazançlar en son 2019 yılı
güncelleme katsayısıyla güncelleniyor. Aylık, 2020 başı itibarıyla
hesaplandığından, 2019 yılında emekli aylıklarına yapılan zamlar eklenmiyor.
2019 yılı güncelleme katsayısı esas alınarak 2020 başı itibarıyla hesaplanan
aylık, yüzde 6.5 oranındaki 2020 Ocak zammı kadar artırılıyor.
Görüldüğü üzere 2019 yılında yapılan hesaplamada esas alınan parametreler ile
2020 yılında yapılan hesaplamada esas alınan parametreler farklı. 2019 Aralık ve
2020 Ocak aylarında aynı prim gün sayısı ve prime esas kazanç tutarlarına göre
hesaplanan aylıkların, farklı yılların verileriyle hesaplanması nedeniyle, söz
konusu durum ortaya çıkıyor.
10.01.2021 Sezgin Özcan: 2020 Ocak zammı emekli aylıklarına neden yansımadı? – Sözcü Gazetesi
https://www.sozcu.com.tr/2020/yazar...i-emekli-ayliklarina-neden-yansimadi-5648168/ 3/3
“Emeklilik başvurusunu yılbaşından önce mi sonra mı yapmak daha
avantajlı?” sorusunun nedeni de zaten bu. İçinde bulunulan yılın güncelleme
katsayısının (enflasyon ve büyüme hızının), aynı yılda emekli aylıklarına yapılan
zam oranından büyük olması halinde izleyen yılda, küçük olması halinde ise
içinde bulunulan yılsonuna kadar emekli olmak avantajlı olabiliyor.
19 Ekim 2019 tarihli yazımda, mevcut verilere göre “2019 yılı için emeklilik
başvurusunun yılbaşından önce yapılmasının daha avantajlı olduğuna”
ilişkin öngörümü paylaşmıştım. 2019 yılı güncelleme katsayısının, emekli
aylıklarına 2019 yılında yapılan zam oranından düşük çıkması nedeniyle, şu an
ortaya çıkan sonuçlar da bu öngörüyü doğruluyor.

Saygılar.

Not:mad:cabbarehlinamus merhaba,sizinde başınıza gelmiş sanırım.Konu hakkında bilginiz olsun istedim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir
Üstad selamlar pek bişey anlamadım ama benim yaş 48 prim 6931 gün 2017 de işten ayrıldım o tarihten beri prim ödenmiyor sgk girişim 1989da meslek lisesi stajer olarak sgk numaram var ama ilk 1997 nisanda prim ödenmesiyle başlangıç 1997 nisan olarak kabul ediliyormuş o yüzden emeklilik yaşı 56 görünuyor sgk nın sitesinde taplam kazanç 360bin küsür ortalama yıllık kazanç 14.230 ortalama aylık kazanç 5.840 gösterge 9475 abo1 68 abo2 53 abo3 38.5 2000 öncesi 548gün 2000-2008/10 arası 3139gün 2008/10 sonrasi 3244gün toplam 6931 gün maaş 2574tl ek ödeme 102 tl görünüyor emekli maaşı.com şuan açılmıyor aralikta baktığımda abo 1 60 abo 2 60 abo 3 38.5 abo 1 neden 68 den 60 a düsuyor acaba 68 de kalması gerekmiyormu
Saygılar

Bilgi Hazinedir

Merhaba kardeş sizin dediğiniz gibi ben kendi min hesabına göre yazmıştım 93 girişim 8550 günüm var Sgk sitesinde ek ödeme 124.79 bunu 25 ile çarparsa oradaki rakam çıkıyor herkeze göre değişiyor o zaman teşekkürler bilgilerin için

alpertuncer

Üstad rica ederim.Hepimizin amacı doğruyu öğrenmek ve bilgilenmek.Hepimiz birbirimize bu çetin süreçte yol arkadaşı oluyoruz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Hocam öncelikle ilgi alaka ve katkılarınız için çok teşekkür ederim.

Sözünü ettiğiniz yazıyı biliyorum hatta geçen sene forumda bende paylaştım tartışmalar yapılırken.
Açıkçası Sezgin Özcan beyin açıklaması beni tatmin etmemişti hala aynı düşünüyorum. Lafı uzatmadan, böyle düşünmemi sağlayan dönem dönem aldığım ekran görüntülerini ekleyeyim.

2019 temmuz zammı sonrası hesaplanan rakam; ek ödeme dahil 2066 tl.

2020 ocak zammı sonrası hesaplanan rakam ; ek ödeme dahil 2127 tl yani zam sonrası oluşan fark 61 tl.

Şimdi soralım nerede % 6.50 zam ?

Gelelim bu yıla...

2020 temmuz sonrası hesaplanan rakam ; 2255 tl

2021 ocak zammı sonrası hesaplanan rakam ; 2486 tl fark 231 tl

@musti1973

Sizin durumun normal emekli olanlar için ABO 1 hesaplamasında gün sayınız 5.000 SGK gününden fazla olması nedeni ile +%8 aldığınızı paylaştığım yazıdan anladım.Ancak size katılıyorum neden engelli vergi indirimi ile emeklilikte sizin normal kazanımınız daha aşağıya çekiliyor, anlam veremedim.

Benim naçizane görüşüm acaba hesapladığınız internet sitesinin bu oran hesaplamasında yaptığı yazım hatası olabilir mi?Bu konunun bir önceki yazımdada paylaştığım gibi bir SGK danışmanına sorulması gerekiyor. ABO 1 deki % 60 oran olayı engelli vergi indiriminden emekli olanların aynı ABO 2 oranında olduğu gibi en az % 60 ABO oranı hesaplanır kuralına dayanarak yazılmış sanırım.Yani hata olabilir.

Saygılar.

@zamanyolcusu

Üstad açıklamalar için bende çok teşekkür ederim.Sizin dediğiniz gibi durumu aslında köşe yazarı açıklamış.Ancak kullanım dili pek anlaşılır değil.Yazarın yazdıklarının dayandırdığı konunun durum en son aldığınız zam tutarının açıklanandan fazla olması ile örtüşüyor.Yazar özetle şöyle demiş aslında;

Emekli olmayanların ilgili siteye girerek hesaplamasına göre gördükleri emekli maaşlarına devletin açıkladığı zam oranından eksik veya fazla (az veya çok artış ) olmasının nedeni ,hesaplamanın yapıldığı dönemde bu kişilerin önceki yıllardan olan primlerini devlet güncelleme katsayısı ile çarpıyor olmasıdır.Bu olayın basit anlamı eski zaman diliminde yatırılan 10 TL'nin bugünkü gerçek değerini hesaplıyor(Paranın zaman değeri).Güncelleme katsayısı çarpımını yaptığında son 2 zam oranı devre dışı kalıyor yani 2 zam oranının çarpımı hesaplamadan kaldırıyor.Tabii hesaplama yapılan yılın başında geçen yıl yapılan 2 zam oranı toplamı (örneğin % 10 olsun),devlet tarafından hesaplanan güncelleme katsayısı(örneğin % 8 olsun) olarak belirlenen oranla farklı olunca(bu güncelleme katsayı karmaşık bir formül duymuştum) güncelleme katsayısı en son 2 zamdan az olunca aradaki farkı hemen düşüyorlar veya güncelleme katsayısı son 2 zam oranından fazla ise artırıyorlar.

Yazar bu durumun her yılın başında güncelleme katsayılarının açıklanmasından dolayı ocak ayında olduğunu,son 2 zam tutarının bazı dönemlerde güncelleme katsayısından fazla(sizin geçen yıl yaşadığınız durum) ,bazı dönemlerdede güncelleme katsayısından az olduğunu(yeni yaşadığınız zam oranı gibi) farklılık gösterdiğini söyledi.

Anladığım kadarıyla SGK danışmanları bu durumun olacağı yılları Aralık ayında hesaplayarak anlıyor.Ben emekli olduğumda aynı durum konusunda bir bilen tarafından uyarılmıştım ve anlam verememiştim.Şimdi sizinde sayenizde öğrenmiş oldum.Ben Aralık ayında emekli oldum.Ocak ayında olsaydım o dönem emekli maaşımda 200 TL azalma olacaktı o kişinin dediğine göre .O da aynı dönem emekli olmuştu bende bir SGK danışmanından yardım almıştı.Sağolsun uyardı.

Benim naçizane görüşüm yeni bir yılın başında emekli olacak herkesin bu durumu gerçekten bilen bir kişiyle danışarak ve imkan varsa hangi süreç uygunsa Aralık veya Ocak ayında emekli olmak faydalı olacak.

Mesela sizin paylaştığınız veriye göre 2021 Ocak ta emekli olan 2020 Aralıkta emekli olandan avantajlı oldu mesela,Geçen yılda tam tersi birim durum oldu.

Saygılar.

Üst Alt